• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Ani antik kenti inşa ediliyor

Ani antik kenti  inşa ediliyor
Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis: Ani Kenti adeta yeniden inşa ediliyor. Projesi tamamlananlar ve 2 ayrı yapınıng üçlendirme ihalesi yapılacak

KARS -Dünyanın en eski antik kentlerinden Ani Harabeleri'ndeki 21 eser için harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyona hız verdi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis, Ani'deki Tigran Honents Kilisesi ile Anadolu'nun ilk Türk camii olan Ebul Manucahr Camisi'nin projelerinin tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmaları için ihale sürecine geçildiğini aktardı. Bekis, "Bakanlığımızın bu çalışmalarıyla Ani Kenti adeta yeniden inşa ediliyor. Projesi tamamlanan eserlerin yan sıra 2 ayrı yapının da güçlendirme çalışması için ihaleleri yapılacak." diye konuştu.

Geçmişi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani antik kenti, restorasyonlarla ayakta tutuluyor. Önceki yıllarda yapılan fakat aslına uygun olmadığı için beğenilmeyen yenileneme çalışmalarının yerine güçlendirme, diğer eserler için de restorasyon çalışmaları yapılacak. Ancak her iki çalışma öncesinde de proje aşaması yer alıyor. Yapıların rölöve (ilk hali), resitition (şimdiki hali) ve restorasyon (ilk haline uygun olarak düzenlenmesi) çalışmaları projelerden geçiyor. İhale usulüyle yapılan projelendirme aşamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, projeyi uygulamaya koyarak tarihi yapılardaki çalışmaları başlatacak. İlk çalışmalar ise Ermenistan sınırına en yakın olan eserlerde yapılacak. Sınırın karşı tarafında bulunan Ermeni taş ocaklarında geçmiş yıllarda kullanılan dinamitlerden zarar gören eserlerin yanı sıra aslına uygun olmayan restorasyonla zarar gören eserler de elden geçecek.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Bekis, Ani Antik Kenti'nde bu sene ilk olarak projeleri tamamlanan Tigran Honents Kilisesi ile Anadolu'nun ilk Türk camii olan Ebul Manucahr Camisi'nin restorasyonuna başlanılacağını, bunun için de bakanlığın İl Özel İdare'ye ihale bedelini gönderdiğini açıkladı. Zaman kaybetmeden yapılacak ihalenin ardından yaz mevsiminde çalışmaların başlayacağını söyleyen Bekis, restorasyonu yapılacak olan eserlerin yanı sıra 2 yapıda da güçlendirme projesi ihalesi yapılacağını dile getirdi. Bekis, "Pkritch Kilisesi ile Selçuklu Sarayı'nın restorasyonları beğenilmemişti. Şimdi bakanlık bu yapılar için güçlendirme ihalesi yapılmasını istiyor. Proje ihalesi yapılarak bu eserlerde de düzenlemeler yapılacak. Bakanlık, şimdi Ani Ören Yeri'ni adeta yeni baştan inşa ediyor. Önceden yapılan restorasyonların aksine şimdi önce proje çalışmaları yapılıyor. Projelerin ardından restorasyonlara geçilecek." diye konuştu. Bekis, ayrıca Ani'deki kazı çalışmalarının rutin bir şekilde her sene olduğu gibi bu yıl da devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.