• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Altınbeşik'te çalışmalar sürüyor

Altınbeşik'te çalışmalar sürüyor
Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası'nın turizmde istenilen yere gelebilmesi için çalışmalar sürüyor.

ANTALYA- Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde yer alan, dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası'nın turizmde istenilen yere gelebilmesi için çalışmalar sürüyor.

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, örneğine az rastlanan mağaranın turizme kazandırılması için geçen yıl Özel İdare bütçesinden ödenek aktarıldığını açıkladı.

Mağaranın içerisindeki görüntünün çok güzel olduğunu, mağaradaki yeraltı gölünde botla gezilebildiğini söyleyen İbrahim Acar, şunları anlattı:

''Altıbeşik Mağarası örneğine az rastlanan özel ve güzel bir değerimiz. Bu mağaranın turizme kazandırılması için geçen yıl Özel İdare bütçesinden bir miktar para aktardık. Para mağaranın yolunun yapılması ve mağara girişinin aydınlatılması çalışmalarında kullanıldı ancak ayrılan ödenek yeterli değil. Mağaranın yolunun yapımı için Özel İdare bütçesinden para aktarmaya devam edeceğiz. Turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması için Altınbeşik gibi mağaraların değerlendirilmesi çok önemli. 2008'de Altınbeşik Mağarası’na daha fazla turist getirilmesi amacıyla tur operatörleriyle, acentelerle konuşup bu değerin tanıtılması konusunda gayret sarf edeceğiz ama öncelikli olarak mağaranın yolunun iyi bir şekilde yapılması gerekli. Yol olmadığı müddetçe hiç bir şey yapılamaz. Yolun tamamlanmasından sonra mağaranın içinin aydınlatılmasını sağlamak konusunda çaba harcayacağız. Altınbeşik gibi az bulunan bir değerin yolunun yapılması ve içerisinin aydınlatılması mağaranın turizmin hizmetine girmesini sağlayacaktır.''

Uzunluğu yaklaşık 2500 metre olan Altınbeşik Mağarası, milyonlarca yıllık bir sürecin izlerini taşıyor.

İbradı ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Ürünlü köyünün sınırları içinde yer alan Altınbeşik dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip mağarası olarak biliniyor.

Mağaranın içindeki sarkıt ve dikitler görülmeye değer manzaralar sunarken beyaz renkli kalın traverten oluşumlar, mağaranın görsel açıdan en güzel bölümünü oluşturuyor.

2,5 kilometre uzunluğundaki mağara, içindeki gölet oluşumlarıyla da dikkati çekiyor.

Mağaradan çıkan suyun yer altından Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Yöreyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler, yaz aylarında deniz bisikletleriyle de bu muhteşem doğa oluşumunu görme imkanı buluyor.

Yolunun dar ve bozuk olması yüzünden kış aylarında mağaraya ziyaretçi gelmiyor.

Adını üst kısımda yer alan Altınbeşik tepesinden alan mağara bölge için önemli bir ekonomik kaynak olarak gösteriliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.