• BIST 8872.85
  • Altın 3007.928
  • Dolar 34.2845
  • Euro 37.163
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

Aletli iniş sistemi bir mucize değil

Aletli iniş sistemi bir mucize değil
DHMİ Genel Müdür Vekili Orhan Birdal: Isparta'da meydana gelen uçak kazasının havalimanında ILS cihazının bulunma ile ilgisi yoktur

ANKARA-Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Vekili Orhan Birdal, Isparta'da meydana gelen uçak kazasının havalimanında ILS cihazının bulunmaması ile ilgisi olmadığını belirterek, "Kaza henüz ILS cihazı kullanılmayacak bir noktada meydana geldi. Aletli iniş sistemi (ILS) bir mucize değil. Önemli olan yaklaşma prosedürlerine pilotun tam riayet etmesidir" dedi. Birdal, kazanın inbound ve son yaklaşma prosedürleri arasında olduğunu söyledi.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda seyrüsefer ve uçuş emniyeti cihazlarının tanıtımına yönelik düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Birdal, dünyada ILS'nin bulunmadığı ama açık olan birçok havalimanı bulunduğunu belirterek, bu haftasonu açılacak olan Hatay Havalimanı için ise ILS cihazının alındığını ve gelecek günlerde montajına başlanacağını kaydetti. Bir havalimanında ILS cihazının muhakkak olmasına gerek olmadığını vurgulayan Birdal, bir havalimanının sivil havacılığa açılmasında alçalma haritalarının çıkarılması, kalibrasyon yapılması ve bütün dünyaya alçalma haritasının yayınlanması gibi birçok prosedürün gerektiğine de dikkat çekti. Birdal, kullandıkları bütün cihazların yedekli olduğunu ifade ederek, ILS cihazının ortalama olarak 1-1.5 milyon dolara mal olduğunu ifade etti. Birdal, bu cihazların Türkiye'de üretilmediğini ve dünyada üreten şirket sayısının ise az olduğunu söyledi.

 

ILS için VOR'a ihtiyaç var

 

DHMİ Hava Seyrüsefer Daire Başkanı Mustafa Kılıç ise verdiği brifingte, VOR ve ILS yaklaşma cihazları arasındaki teknik farklılıkları anlattı. Kılıç, VOR sisteminin aletli kalkış usulü ve yol amaçlı kullanıldığını ancak ILS'nin kullanılamadığını kaydetti. Kılıç, VOR üzerinde bekleme yapılabilirken ILS üzerinde yapılamadığını, VOR cihazının 360 derecelik alana yaptığı yayınla bilgi verirken, ILS'nin ise sadece pist merkez hattı doğrultusunda yayın yaptığını kaydetti. Kılıç, bir ILS alçalmasının yapılabilmesi için mutlaka öncelikle VOR cihazına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. ILS cihazı toplam 20 havalimanında 32 adet bulunurken, ILS cihazı coğrafi yükseklik gibi engeller nedeniyle Adıyaman, Zonguldak/Çaycuma, Kahramanmaraş, Siirt, Isparta, Van, Tokat, Erzincan havalimanlarına kurulamıyor. Mardin'e de Suriye sınırına yakınlık nedeniyle ILS cihazı kurulamıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.