• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Airbus büyüleyici hibrid ‘yırtıcı kuş’ uçağını açıkladı

Airbus büyüleyici hibrid ‘yırtıcı kuş’ uçağını açıkladı
Airbus “Yırtıcı Kuş” uçağı, biyomimikri teorisine dayanıyor. Uçak avlanmak için uçan kuş şeklinde tasarlanmış gibi görünüyor.

LONDRA, Airbus “Yırtıcı Kuş” adlı yeni bir konsept uçağı açıkladı. Yırtıcı kuş uçağı, biyomimikri teorisine dayanıyor. Uçak avlanmak için uçan kuş şeklinde tasarlanmış gibi görünüyor. Kuşa benzeyen uçağın tasarımında birden fazla pervane, Union Jack markalı bir dümen ve "tüylü kanatlar" gibi görünen yapı var.

Gövdesi bronz renkli ve eğik uçlu kanatlarına ek olarak, uçak balık gibi görünüyor. Airbus’ın tasarımcılarının kuşlardan esinlendikleri açıkça belli oluyor.

airbus-“yirtici-kus”.jpegAİR TATTOO HAVA GÖSTERİSİNDE AÇIKLANDI

Airbus, İngiltere'deki Royal International Air Tattoo hava gösterisinde yeni konseptini açıkladı. Fransız havacılık devi Airbus henüz bu gökyüzü canavarını inşa etme ya da üretme planlarına sahip bulunmuyor. Bu şık yeni konsept, tüylü kanatlara sahip hibrit bir elektrik tasarım olarak kartallardan ilham alınarak hazırlanıyor.

Günümüzde geliştirilmekte olan hibrit teknolojisi kullanacak ve verimlilikte büyük bir aşama gösterecek ‘Yırtıcı Kuş’, günümüzde eşdeğer uçaklara kıyasla yakıt kullanımında yüzde 30-50 azalma sağlayabilir.

DOĞADAN DERS ALIYORUZ

Airbus müdürü Martin Aston, “Tüm havacılık endüstrisinde önceliklerden biri, havacılığın nasıl daha sürdürülebilir, daha temiz, daha yeşil ve daha sessiz hale getirilmesidir. A350 XWB yolcu jeti konusundaki çalışmalarımızdan biyomimiklik yoluyla doğanın tasarım hakkında öğrenebileceğimiz en iyi derslerden bazılarına sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

airbus-“yirtici-kus”-001.jpegÖNCELİK, ÇEVRECİ, YEŞİL VE SESSİZ YAPMAK

Bir kuş uçağı tasarlamak, havayolu endüstrisine fosil yakıtları daha temiz yanan enerji haline getirmek için “ilham vermek” için her fikre açık olduklarını söyleyen Aston şunları anlattı, “Ancak, hibrit ve pille çalışan tahrik sistemlerinin havacılıkta benimsenmesi zaman alıyor. Çünkü ağır uçakları havada tutmak kolay değil. Uçmak inanılmaz miktarda enerji gerektirir ve günümüzde piller bunun için çok ağır ve çok pahalıdır. Belirli bir sistemde depolanan enerji miktarı yoğunluğu ana ölçüdür. Günümüzde pillerin çoğu uçağı yerden kaldırmak için yeterli enerji içermiyor. Karşılaştırılırsa, jet yakıtı, bir bataryadan yaklaşık 43 kat daha fazla enerji verir.

ESNEK BİR KANAT

Airbus’un “doğadan ilham alan materyallerin, yapıların ve sistemlerin tasarımı ve üretimi” olarak tanımladığı biyomimikri fikri kesinlikle merak uyandırıcıdır. Airbus, geleneksel olarak kalın ve sağlam olan uçak kanatlarının bir yükseltme kullanabileceğini düşünüyor..

NASA araştırmacıları ekibi, ortaya çıkan yeni tip için esnek bir kanat üzerinde çalışıyor. 14 feet veya dört metre genişliğinde yeni kanat, bir araya gelen ve bir kuşun kanatlarına benzer şekildedir. Kanat çalışan binlerce 3D baskılı güçlendirilmiş polieterimid üniteden üretildi.”

Bu haber toplam 4708 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.