• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 20 °C

ABD’den getirilen tarihi eserlere müzede özel bülüm yapıldı

ABD’den getirilen tarihi eserlere müzede özel bülüm yapıldı
ABD'den getirilen 12 tarihi esere Antalya Müzesi'nde özel bölüm hazırlandı. Sergi, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açılacak.

ANTALYA- ABD'den getirilen 12 tarihi esere Antalya Müzesi'nde özel bölüm hazırlandı. Sergi, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açılacak.
Geçmiş yıllarda ABD'ye kaçırılıp, 22 Mart Çarşamba günü düzenlenen törenle Türkiye'ye teslimi gerçekleştirilen 12 tarihi eser için Antalya Arkeoloji Müzesi'nde özel bölüm oluşturuldu. 

,Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekipleri tarafından 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserin Türkiye'ye iadesine yönelik çalışmalar ve ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi (HSI) tarafından gerçekleştirilen soruşturmalar sonucunda ABD'ye kaçırılan 12 eser Türkiye'ye döndü.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg.jpg

New York Başkonsolosluğu'nda 22 Mart Çarşamba günü düzenlenen törenle Türkiye'ye teslimi gerçekleştirilen 12 tarihi eser, Türk Hava Yolları'nın kargo birimi aracılığıyla Antalya'ya getirildi. Eserler için Antalya Müzesi'nde özel bir bölüm oluşturuldu.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg-001.jpg

 

Antalya Müzesi'nde daha önce de yine yurt dışına kaçırılan ve geri getirilen Herakles Lahdi, Yorgun Herakles Heykeli ve yine birçok lahdin de bulunduğu alanda, yurt dışından yeni gelen 12 eser için alan hazırlandı.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg-002.jpg

Roma İmparatoru Lucius Verus'un gerçek boyutlarda nadir bronz heykeli görülebilirken, diğer eserler ise özel kutular içerisinde henüz açılmadı.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg-003.jpg

12 eser yarın saat 11.00'de Antalya Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve bakanlık üst düzey yetkililerinin katılacağı tören sonrasında sergilenmeye başlanacak.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg-004.jpg

 

İADESİ SAĞLANAN ESERLER

Antalya, Burdur, Konya, Şanlıurfa, Çanakkale, Manisa ve Doğu Anadolu gibi Türkiye'nin farklı bölgelerine ait ABD'den iadesi sağlanan 12 tarihi eserin listesi ise şu şekilde; Tunç boğa arabası, Roma dönemi askeri diploma, Neolitik Hacılar Ana Tanrıça figürü, Urartu dönemi terakota vazo, Roma dönemi bronz büst taçlı erkek başı, Killia tipi mermer idol, Hydai Antik Kenti kökenli oinokhoe, Çatalhöyük kökenli taş heykelcik, Roma dönemi tetrark heykel başı, Perge Tiyatrosu'ndan heykel başı, Bubon bronz kol ve Lucius Verus heykeli.

abd,-tarihi-eserler,-antalya-muzesi-003.jpg-005.jpg

Lucius Verus heykelinin, Burdur'un Gölhisar ilçesi İbecik köyünün 2,5 kilometre güneyindeki Dikmen Tepesi'nde bulunan Boubon Antik Kenti'ndeki Sebasteion yapısında gerçekleştirilen kaçak kazılarda ele geçirildiği ve yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarıldığı belirlendi. Tanrılaştırılmış Roma imparatorları için inşa edilen Sebasteion yapısından kaçırılan M.S. 161-169 yıllarında hüküm sürmüş Roma İmparatoru Lucius Verus'a atfedilen heykel, günümüze ulaşabilmiş insan boyutunda ender bronz heykellerden biri olarak görülüyor. Antik dönem bronz heykellerinin birçoğunun eritilip başka alanlarda kullanılması nedeniyle günümüze nadiren ulaştıkları belirtiliyor.

Bu haber toplam 1495 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.