• BIST 9645.02
  • Altın 2417.905
  • Dolar 32.5562
  • Euro 34.8064
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 21 °C

ABD ve AB, 17 yıllık Boeing-Airbus ticaret anlaşmazlığını çözdü

ABD ve AB, 17 yıllık Boeing-Airbus ticaret anlaşmazlığını çözdü
Boeing - Airbus anlaşmazlığından kaynaklanan tarifeleri beş yıl süreyle askıya almayı kabul ederek, uçak sübvansiyonları konusunda 17 yıldır süren bir mücadeleyi çözdüklerini söyledi 

BRÜKSEL- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ABD Başkanı Joe Biden, 15 Haziran 2021′de Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenen AB-ABD Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

ABD ve Avrupa Birliği Salı günü yaptığı açıklamada, Boeing - Airbus anlaşmazlığından kaynaklanan tarifeleri beş yıl süreyle askıya almayı kabul ederek, uçak sübvansiyonları konusunda 17 yıldır süren bir mücadeleyi çözdüklerini söyledi .

-avrupa-komisyonu-baskani-ursula-von-der-leyen-ve-abd-baskani-joe-biden.jpgBrüksel’deki ABD-AB zirvesinde Başkan Joe Biden ile bir araya gelen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bu toplantı uçakta bir atılımla başladı” dedi. “Bu, ilişkimizde gerçekten yeni bir sayfa açıyor çünkü 17 yıllık anlaşmazlıktan sonra davadan uçakta işbirliğine geçiyoruz.”

Daha sonraki bir basın toplantısında von der Leyen şunları ekledi: Şu anda bulduğumuz anlaşma ilişkimizde gerçekten yeni bir sayfa açıyor çünkü davadan işbirliğine geçiyoruz.”

ABD ticaret temsilcisi Katherine Tai Salı günü bir video görüşmesi sırasında şunları söyledi: “Bugünkü duyuru, ABD-Avrupa ilişkilerinde uzun süredir devam eden ticari rahatsızlığa çözüm getiriyor.”

-avrupa-komisyonu-baskani-ursula-von-der-leyen-ve-abd-baskani-joe-biden.png
Çin’den bahsederek, “En yakın müttefiklerimizden biriyle savaşmak yerine nihayet ortak bir tehdide karşı bir araya geliyoruz” dedi.

AB ile yaptığı ortak açıklamada, “Artık her iki tarafın da yeni Uçak Çalışma Grubumuz aracılığıyla kalıcı bir çözüm bulmak için zamana ve alana sahip olduğunu ve Atlantik’in her iki yakasındaki ithalatçılara milyarlarca avro vergi tasarrufu sağladığını” ekledi.

CNBC geçen hafta, AB’nin 2004′te ortaya çıkan Airbus ve Boeing anlaşmazlığıyla ilgili olarak Trump yönetimi sırasında uygulanan ticaret tarifelerini sona erdirmek için Beyaz Saray’a bir anlaşmaya varması için baskı yaptığını bildirdi .

Anlaşmanın bir parçası olarak, AB ve ABD, açık ve şeffaf bir süreçle araştırma ve geliştirme finansmanı sağlamanın yanı sıra, kendi üreticilerine diğer tarafa zarar verecek şekilde vergi indirimleri gibi belirli destekler vermeme konusunda anlaştılar.

Fikir ayrıca, kendi sivil uçağını geliştiren Çin de dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından yürütülen piyasa dışı uygulamaları ele almak için işbirliği yapmaktır.

Tai, Airbus’a verilen hükümet desteği anlaşma şartlarını yerine getirdiği sürece AB ürünlerine uygulanan tarifelerin askıya alınacağını söyledi.

“AB desteği kırmızı çizgiyi geçerse ve ABD’li üreticiler adil ve eşit şartlarda rekabet edemezlerse, ABD askıya alınan tarifeleri yeniden etkinleştirme esnekliğini korur” dedi.

-avrupa-komisyonu-baskani-ursula-von-der-leyen-ve-abd-baskani-joe-biden-001.png
AB’nin ticaret şefi Valdis Dombrovskis, anlaşmanın “AB ile ABD arasındaki yeni işbirliği ruhunu gösterdiğini ve diğer sorunları karşılıklı çıkarımıza çözebileceğimizi söyledi. Birlikte vatandaşlarımız ve işletmelerimiz için teslim edebiliriz.”

Airbus ve Boeing tezahürat anlaşması

Salı günkü büyük duyuru, Biden’ın AB genel merkezine ilk ziyaretini ve 2014′ten bu yana ilk AB-ABD zirvesini işaret etti.

Ticari uçak pazarına hakim olan Airbus ve Boeing, üreticilerin Covid-19 pandemisinden ayaklarını yeniden kazanmaya başladığı sırada gelen anlaşmayı neşelendirdi .

Airbus’ın Ticaretten Sorumlu Başkanı Christian Scherer Salı günü yaptığı bir basın toplantısında, “Bu son derece rekabetçi endüstride oyun alanını eşitleyen ve Atlantik veya herhangi bir sınır ötesi tarifelerin bu korkunç kaybet-kaybet teklifini önleyen her şey iyidir” dedi. . “Bunu Airbus’tan almanıza gerek yok... Sadece müşterilerimize sorun.”

Avrupa yapımı Airbus uçaklarının müşterileri arasında Delta Air Lines var , ancak Airbus, dar gövdeli jet uçaklarından bazılarını ürettiği Mobile, Alabama’daki fabrikasıyla ABD’deki üretim alanını genişletti .

Boeing’den yapılan açıklamada, “Bugün varılan anlayış, AB’yi fırlatma yardımını ele almakla yükümlü kılıyor ve AB ve ABD’nin bu taahhüdü yerine getirmesini sağlamak için gerekli kuralları, daha fazla DTÖ eylemi gerektirmeden yerine bırakıyor” dedi. “Boeing, ABD Hükümetinin bu anlayıştaki ilkelere saygı gösterilmesini sağlama çabalarını tam olarak destekleyecektir.” 

Boeing, 2018 ve 2019′da en çok satan 737 Max’in iki çarpışmasıyla raydan çıkan yeni bir jet uçağı geliştirmeyi düşündü. Airbus’tan Scherer Salı günü yaptığı açıklamada, şirketinin A350′nin bir kargo uçağı versiyonunu geliştirmek için “yelkenlerinde” olduğunu söyledi. Boeing kargo uçaklarına karşı yarışacak uçak.

Kısa süre önce dar gövdeli Airbus uçakları için bir sipariş veren Delta, anlaşmanın “ABD havayollarını, hem doğrudan hem de dolaylı olarak istihdam ettikleri milyonlarca Amerikalıyı ve ABD seyahat eden halkı korumaya yardımcı olacağını” söyledi.

600.000 üyeli Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Birliği başkanı Robert Martinez, anlaşmayı ve hükümetlerin Çin’e odaklanmasını alkışladı.

“Binlerce ABD havacılık işi dünya çapında Meksika ve Çin gibi ülkelere taşeron olarak verildiğinden, en az bir piyasa dışı ekonominin, Çin’in bu görüşmelerin odak noktası haline geldiğinin kabul edilmesinden de cesaret alıyoruz” dedi. Bir açıklamada.

DTÖ kararları

AB-ABD ilişkisi, önceki Beyaz Saray yönetimi sırasında, o zamanki Başkan Donald Trump’ın AB’yi  ticaret uygulamalarıyla Çin’den daha kötü olmakla suçlamasıyla düşüşe geçti  .

Dünya Ticaret Örgütü’nün AB’nin Airbus’a haksız sübvansiyonlar verdiğine karar vermesinin ardından Trump, Avrupa ürünlerine 7,5 milyar dolar değerinde vergi uyguladı.

Kısa bir süre sonra AB, ABD’nin Boeing’e yasadışı yardım verdiğini söyleyen başka bir DTÖ kararının ardından ABD ürünlerine 4 milyar dolarlık tarifeler uyguladı.

Boeing hisseleri Salı günü %0.6 kazanırken, S&P 500 %0.2 kaybetti. Paris’te işlem gören Airbus hisseleri %0.4 arttı.

Ayrı bir gelişmede, Birleşik Krallık Salı günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde ABD ile benzer bir anlaşma yapmayı umduğunu söyledi.

Anlaşmazlık ortaya çıktığında İngiltere AB üyesiydi ve Trump başkanlığı sırasında gelişen ticaret gerilimlerinden etkilendi.

Mart ayında AB ve ABD , uzun süredir devam eden ticaret savaşını çözmeye yönelik bir adım olan tarifeleri dört ay süreyle askıya almayı kabul etti .

Çelik ve alüminyum tarifeleri

Avrupa Birliği de Biden’in ziyareti sırasında metal tarifeleri konusunda bir anlaşmaya varmak istedi, ancak von der Leyen önceliğin uçak sübvansiyonları olduğunu açıkladı.

Trump başkanlığı 2018′de ulusal güvenlik gerekçesiyle Avrupa çeliğine %25 ve Avrupa alüminyumuna %10 vergi koymaya karar verdi - AB’nin şiddetle karşı çıktığı ve misilleme yaptığı bir şey. Buna karşılık, AB tarafından 2,8 milyar avroluk (3,4 milyar dolar) birinci tur tarifeler uygulandı ve 3,6 milyar avroluk başka bir tur bu ay başlayacaktı.

Ancak AB, müzakereleri hızlandırmak için metalle ilgili bu vergileri geçen ay iyi niyet göstergesi olarak askıya almaya karar verdi.

Salı günü konuşan von der Leyen, bu konuda ”çözüm bulacağımıza güvendiğini” söyledi.=

Bu haber toplam 1056 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.