• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 13 °C

50 yıl sonra Lyrbe Antik Kent kazısı yeniden başladı

50 yıl sonra Lyrbe Antik Kent kazısı yeniden başladı
İlk kazı çalışması 50 yıl önce Prof. Dr. Jale İnan ve ekibi tarafından yapıldı. Çıkarılan eserler Antalya Müzesi'nde sergileniyor

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya'nın Manavgat ilçesine 18 kilometre uzaklıkta Bucakşeyhler Mahallesi'nde bulunan Lyrbe (Seleukeia) Antik Kentte kazı çalışmaları başladı. Tarihi ören yerinde ilk kazı çalışması 50 yıl önce Prof. Dr. Jale İnan ve ekibi tarafından yapılmış ve gün yüzüne çıkarılan eserler ise Antalya Müzesi'nde sergileniyor.

lyrbe-antik-kent-kazisi.jpglyrbe-antik-kent-kazisi-001.jpg

Antik kentte kazı çalışmaları Almanya Frankfurt Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Nün katkılarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde 25 Türk ve Alman arkeologlar tarafından yapılıyor. Kazı ekibi, kazı çalışmalarında antik kenti genel fotoğraf, kamera çekimi ve haritalandırmasını dronla yapılıyor. Arkeologlar Lyrbe antik kenti kazı çalışmasının asıl amacının kaçak kazıların önüne geçmek olduğunu bu bağlamda ilk olarak alan kazısı yaptıklarını söyledi.
Bucakşeyhler Köyü Muhtarı Salih Özer, köyleri sınırları içinde 50 yıl sonra yeniden kazı çalışması yapıldığı için çok sevindiklerini söyledi. Salih Özer, ''Torosların eteğinde bulunan adet saklı bir şehir gibi duran Lyrbe Antik Kent köyümüzün ve Manavgat'ın tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliği . Geçen yıl çıkan orman yangınında antik kente tarihi yapılar çok şükür zarar görmedi. Fakat tarihi ören yeri içinde bulunan 50-100 yıllık çam ağaçlarının bazıları yandı. ''dedi.

lyrbe-antik-kent-kazisi-002.jpgKentte kazı yapan Alman ve Türk arkeologlara kazı çalışmalarında başarılar dileyen Abtalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, ''Tariki ören yerlerindeki tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkların dünya kültür mirası olduğunu; kendini bilmez define avcılarının tarihi ören yerlerindeki rarihi eserlere zarar verilmesinin önüne herkesin bilinçli bir vatandaş olarak dur demesi gerekir. Lyrbe de Kent te alan kazısı yapılmasının laçak kazıların önüne geçileceğini umut ediyorum. ' diye konuştu.

Bu haber toplam 2357 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.