• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

400 turizm acentası ve gazeteci Nisan’da Antalya’ya geliyor

400 turizm acentası ve gazeteci Nisan’da Antalya’ya geliyor
Almanya’dan 400 turizm acentası ve gazeteci Nisan ayında Antalya’ya geliyor

ANTALYA- Türkiye’nin dış politikasını yeniden şekillendirme adımları Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa’yı da içine almaya başladı. Turizmde en önemli alternatif pazar, Almanya oluyor. 10 milyon Alman turist hedefi için çalışmalar başladı.Almanya’dan 400 turizm acentası ve gazeteci Nisan ayında Antalya’ya geliyor.

AKP hükümeti bir süredir dış politikada yeni bir eksene girdi. Ermenistan’dan İsrail’e, Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar arasının iyi olmadığı ülkelerle normalleşme çabaları içinde. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş da Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yeni bir iyileşme fırsatı yarattı.

Avrupa Birliği ile uzun zamandır soğuk bir süreç yaşanıyordu. Savaş nedeniyle Türkiye’nin stratejik konumu önem kazanınca iki taraf da yeni adımlar atmaya gönüllü oldu. AB’nin lideri Almanya, Türkiye ekonomisi için çok önemli ülkelerden biri. Türkiye’nin 2021 yılında rekor artışla gerçekleştirdiği ihracat 17.7 milyar dolar. Turizmde ise bir zamanlar birinci sırada yer alan Almanya, siyasi ilişkilerdeki sıkıntıların üzerine pandemi de gelince gerilemiş, buna rağmen 3 milyon ziyaretçi ile ikinci sırada yer almıştı.

Türkiye’yi ve Türkleri yakından tanıyan Scholz’un ziyaretine ilişkin Alman basınında yapılan yorumlar biraz mesafeli. “Scholz’un Türkiye ziyareti iki ülke arasında son derece kötüleşmiş olan ilişkilerde bir ara nağme olarak kalacak” dense de stratejik konumun önemi, atılan adımlara yansıyor. Scholz’un konuşmasında insan hakları ihlalleri, basına yönelik baskılar gibi konuların üzerinde çok durmaması da bunun göstergesidir.

Bu ziyaret siyasi olarak ilişkilerin düzelmesinden çok ekonomik iyileşmeyi mümkün kılıyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 5 milyona yakın turisti kaybetme ihtimali yaşayan turizm sektöründe Almanya yeni bir umut olur mu?

7,1 trilyon Euro

Alman özel hane halklarının finansal varlıkları 2020'de bu rekor seviyeye yükseldi. Tam yedi bin milyar Euro'dan fazla. Almanlar, Korona yılında toplam 393 milyar euro tasarruf etti.

Federal Alman Merkez Bankası’nın verilerine göre Almanlar her 100 Euro’nun 17 Euro’sunu biriktirerek tasarruf ediyor.

Durum böyle olunca küresel turizm, life style ve emlak pazarları gözünü Almanların birikmiş servetine dikti. Yeni ürün ve yaşam tarzı modelleri üzerine yoğun çalışmalar, fikirler, projeler arka arkaya su üstüne çıkmaya başladı.

Korona sonrası yeni normalde Almanlar birikimlerini eskiye nazaran çok daha bilinçli ve büyük bütçeli olarak seyahat, zindelik ve lifestyle ürünleri için harcayacaklar.

Sağlıklı, doğal ve şirin kasaba ve köylerde yeni yaşam alanlarındaki gayri menkullere ilgilerinin artığı kamu oyu araştırmalarında açıkça görünüyor.

İlk adım, Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) desteği ile 400 büyük Alman tur operatörü ve gazetecileri 28 Nisan-1 Mayıs arasında Antalya’da ağırlayacak

‘ÜÇ TUR OPERATÖRÜ ACİLEN DESTEKLENMELİ’

Hem Almanya’da hem de Türkiye’de yıllardır turizm sektörünün içinde olan Hüseyin Baraner’in bir turizmci olarak uyarıları da var. Savaşın en azından ekonomik olarak kolay kolay biteceğini düşünmüyor. Türkiye ekonomisi için en stratejik sektörlerden biri olan, 7-8 yıl içersinde en az 100 milyon turist ve 100 milyar dolar döviz girdisi hesabı yapan sektörün savaş sürecinde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Şunları söylüyor:

„Türk girişimciler tarafından yaklaşık 30 yıl önce Moskova merkezli operatörler olarak kurulan ve ülkemize onlarca milyon turisti getirmiş şirketler olarak Coral, Anex ve Pegas, Türk turizminin en güçlü dağıtım kanallarını oluşturuyor.

Bu şirketlerin her birinin değeri 300 milyon doların üzerinde. Bu markalar aslında Türk turizmine mal olmuş şirketler. Bu tur operatörleri sayesinde Türkiye uluslararası pazarlarda hâkimiyetini kurmuş durumda.

Olağanüstü bir sezon bekleyen bu üç tur operatörü aniden savaşın en büyük mağdurları durumuna düştüler. Hiçbir operasyonel hata ve yanlış hesaplama yapmadan savaş yüzünden ciddi bir kıskacın içine düştüler. Bu belirsizlik içinde stratejik sektörümüz turizmin en güçlü dağıtım kanallarını özel bir karar ile koruma altına almalıdır.

Almanya pandemi sürecinde ülkenin en büyük turizm markası olan TUI için 3 milyar Avro kredi vererek markayı ayakta tutmayı başardı. Piyasalardaki her nevi oluşacak spekülasyonların önüne geçmek için yeniden kurulması çok zor olan bu değerli şirketlerin operasyon ve işletme masraflarını karşılayacak maddi destek hemen verilmelidir.“

Bu haber toplam 1810 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.