• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

3 tersaneye kısmi durdurma

3 tersaneye kısmi durdurma
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tuzla Tersaneler bölgesindeki 3 tersane hakkında kısmi durdurma kararı verildiğini açıkladı.

İSTANBUL -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tuzla Tersaneler bölgesindeki 3 tersane hakkında kısmi durdurma kararı verildiğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Tuzla'da bulunan tersanelerde 20 Şubat 2008'de başlayan ve halen devam eden teftiş çalışmaları hakkında bir açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada, teftiş kapsamında 3 tersane hakkında kısmi durdurma kararı verildiği, gerekçe olarak ise işçilerin ani ölüm ve yaralanmalarına sebebiyet verecek hususların olması gösterildi.

Bakanlığın açıklamasında, 1 Eylül 2006 ve 31 Ocak 2007 tarihleri arasında iş sağlığı ve güvenliği açısından bölgedeki 51 tersanede yapılan incelemeler sonucunda, toplam 16 bin 173 işçiye ulaşılarak, 99 maddede bin 61 noksanlık ve mevzuata aykırılık tespit edildiği belirtildi.

 

13 Eylül 2007 ve 24 Eylül 2007 tarihleri arasındaki 43 tersane teftişinde toplam 14 bin 131 işçiye ulaşıldığı ifade edilen açıklamada teftiş kapsamında 2 iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı bir konuya rastlanmadığı, 41 iş yerinde toplam 588 eksiklik ve mevzuata aykırılık tespit edildiği, inceleme sonunda 196 bin 54 YTL idari para cezası uygulamasında bulunulduğu kaydedildi.

 

Ayrıca denetim sürecinde 25 iş yeri ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna, 14 iş yeri ile ilgili vergi dairelerine bildirimlerde bulunulduğu belirtildi. 28 iş yerinin eksik prim gün sayılarının tamamlatıldığı, 70 özürlü işçi, 30 eski hükümlü işçi olmak üzere toplam 100 işçinin işe başlatılmasının sağlandığı kaydedildi. Yabancı uyruklu işçi çalıştırdıkları için 3 iş yerine ve çalışan 3 yabancı uyrukluya toplam 15 bin 572 YTL idari para cezası uygulandı. Ayrıca işçi giriş-çıkış bildirimlerinde bulunmayan 38 iş yerinde ki 8 bin 965 ihlalle ilgili de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

 

Halen devam eden teftiş kapsamında 3 tersane hakkında kısmi durdurma kararı verildi. Gerekçe olarak da çalışanların ani ölüm ve yaralanmalarına sebebiyet verecek hususların bulunması gösterildi. Açıklama şu ifadelerle sürdü, "Bazı ölümlerin, Cumhuriyet Savcılıklarına bile duyurulmadan ailelerin rızasıyla kapatılıyor oluşu, konunun diğer bir yanını oluşturmaktadır. Bakanlık olarak işverenin bildirimini yaptığı ya da ailenin suç duyurusunda bulunduğu veya SSK'dan bildirilen olayları incelemekle sınırlı durumdayız. Bu durum, resmi ölüm rakamları ile kamuoyuna yansıyanlar arasında çelişkiye neden olduğu gibi olayların sebepleri konusunda da spekülasyonlara yol açabilmektedir.''

 

Açıklamada son dönemde Bakanlık müfettişlerinin gündeminde bulunan 25 ölümlü iş kazasının bazı nedenleri ise şöyle sıralandı: ''Patlama (2), yangın (1), ezilme-sıkışma (5), elektrik çarpması (6), düşme (5), intihar (2), kalp durması (1)

 

Ölümlü iş kazalarında tespit edilen kusur durumlarında dikkat çeken bazı konular ise şöyle belirtildi.

 

-3 olayda yüzde 100 kaçınılmazlık tespit edildi,

-7 olayda işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde,

-1 olayda üçüncü şahıslar büyük oranda kusurlu (yüzde 60),

-4 olayda alt işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde,

-11 olayda alt işverenlerin değişen oranlarda kusuru tespit edildi

-13 olayda işçiler yüzde 10 ile 40 arasında değişen oranlarda kusurlu

-13 olayda işveren-işçi ya da alt işveren-işçi ikilileri değişik oranlarda kusurlu bulundu.

-1 olayda hiçbir kimse kusurlu bulunmadı. (Kalp durması)

-1 olayda sadece alt işveren kusurlu bulundu (yüzde 100)

-1 olayda; işveren (10), alt işveren (10) ve diğer işverenler (80) kusurlu.

 

Bakanlığının açıklamasında ayrıca, kazaya sebebiyet veren eksikliklerin giderilmesi için işverenlere tebligat yapıldığı ve kusur nispeti belli olan raporların rücu davası açılmak üzere SSK'ya gönderildiği bildirildi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.