• BIST 12433.5
  • Altın 6795.54
  • Dolar 44.9595
  • Euro 52.5103
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 8 °C
  • Antalya 15 °C

23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti

23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde geniş katılımla kutlanırken; bir yanda tarihî miras ve ulusal egemenlik vurgusu öne çıkarken, diğer yanda güvenlik olayları, tartışmalar ve siyasi detaylar gündeme damga vurdu.

İSTANBUL- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde geniş katılımla kutlanırken; bir yanda tarihî miras ve ulusal egemenlik vurgusu öne çıkarken, diğer yanda güvenlik olayları, tartışmalar ve siyasi detaylar gündeme damga vurdu.
“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesinin ilan edildiği ve Cumhuriyet’e giden yolun en kritik adımı olan 23 Nisan 1920’nin 106. yıl dönümünde, Ankara’daki resmî törenlerin adresi yine Anıtkabir ve Birinci Meclis oldu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret ederken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 81 ilden gelen çocuklarla mozoleye çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl da Anıtkabir’deki törene katılmaması dikkat çekerken; gün içinde Beştepe’de çocukları kabul etmesi, TRT gala programı ve TBMM resepsiyonuna katılması programda yer aldı.
Birinci Meclis’te konuşan Kurtulmuş, “Selçuklu, Osmanlı’dan ayrı düşünülemez; Cumhuriyet, Osmanlı’dan ayrı düşünülemez” sözleriyle tarihsel süreklilik vurgusu yaparken, egemenlik, bağımsızlık ve demokrasi fikrinin bugün küresel krizler karşısında daha da kritik hale geldiğinin altını çizdi.
Ancak 23 Nisan kutlamaları bu yıl yalnızca coşkuya sahne olmadı. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okul saldırılarının gölgesinde geçen törenlerde, bazı etkinlikler iptal edildi, bazı okullarda kutlamalar anma programlarına dönüştürüldü. Kahramanmaraş’ta saldırının yaşandığı okulun bahçesi boş kalırken, kapıya bırakılan çiçekler ve hayatını kaybeden öğretmen Ayla Kara’nın anılması, günün en acı görüntülerinden biri oldu.
Yurt genelinde ise milyonlarca çocuk bayram coşkusunu yaşamaya devam etti. İstanbul’dan İzmir’e, Trabzon’dan Mardin’e kadar pek çok şehirde törenler düzenlendi, öğrenciler gösteriler yaptı, yarışmalarda dereceye girenlere ödüller verildi. Ancak bu geniş katılımlı kutlamaların ortasında çocukların maruz kaldığı güvenlik riskleri ve sosyal baskılar yeniden tartışma konusu haline geldi.
Günün en çok konuşulan başlıklarından biri ise Kocaeli Körfez’de yaşandı. 23 Nisan töreninde stadyumda gerçekleştirilen bayrak koreografisi sonrası “Türk bayrağına saygısızlık” iddiaları sosyal medyada büyük tepki çekti. Görüntülerde bayrağın parçalar halinde zemine serildiği ve üzerinden geçildiği iddiaları gündem olurken, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi iddiaların “tamamen asılsız” olduğunu açıkladı. Açıklamada, bayrağın üzerine basılmadığı, yalnızca toplama işlemi sırasında şeritler arasından geçildiği vurgulandı. Buna rağmen muhalefet temsilcileri sert tepki göstererek “toplum vicdanının yaralandığını” savundu ve soruşturma çağrısı yaptı.
Tüm bu gelişmelerin ortasında 23 Nisan 2026, bir yandan 106 yıllık egemenlik mücadelesinin gururunu yaşatan, diğer yandan ise çocukların güvenliği, toplumsal hassasiyetler ve siyasi tartışmaların gölgesinde kalan çok katmanlı bir tabloyla kayıtlara geçti.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.