• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

23 başpehlivana devlet sporcusu unvanı verilecek

23 başpehlivana devlet sporcusu unvanı verilecek
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in başpehlivanlara devlet sporcusu unvanı verilmesi yönündeki kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’ndaki tüm partileri birleştirdi

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA-- Bu sene yarın başlayacak  olan tarihi Edirne Sarayiçi Kırkpınar Güreşleri öncesi TBMM'den partilerin ortak kararıyla pehlivanları sevindirecek karar çıktı. Partilerin ortak kararıyla alınan kararla 23 başpehlivana devlet sporcusu unvanını elde edecek. 

23-baspehlivana-001.JPGCHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in başpehlivanlara devlet sporcusu unvanı verilmesi yönündeki kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’ndaki tüm partileri birleştirdi. Önümüzdeki günlerde Meclis’te kanun çalışmasının görüşülmesi yönünde ortak karar alındı.

23-baspehlivana-002.JPGBaşpehlivanlara devlet sporcusu unvanı verilmesi konusunda CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in geçen yıl temmuz ayında verdiği kanun teklifinin gündeme alınması görüşmesi Genel Kurul’da gerçekleşti. Özer’in, ilgili komisyonda süresi içinde ele alınmaması üzerine kanun teklifini TBMM İçtüzüğü'nün 37’nci maddesine göre doğrudan Genel Kurul gündemine alınması talebi reddedildi. Öte yandan tüm partilerin grup başkanvekilleri birer açıklama yaparak konuya olumlu yaklaştıklarını ve önümüzdeki günlerde ortaklaşa bir çalışmayla ilgili düzenlemenin yapılması doğrultusunda destek verdiklerini ifade etti.

23-baspehlivana-003.JPGGEÇMİŞİ 600 YILI AŞKIN

CHP’li Özer, Genel Kurul’daki konuşmasında “Geleneksel ve kültürel bir mirası sürdüren sporcularımıza sahip çıkmak amacıyla tarihî yağlı güreşlerimizde başarı kazanan başpehlivanlarımız devlet sporcusu unvanıyla onurlandırılmalıdır” dedi. Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri’nin bu yıl 667’nci kez, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ise 658’nci kez yapıldığına dikkat çeken Özer, “Cuma günü Edirne Sarayiçi’nde 2 bin 500’e yakın pehlivanımız kısbeet giyerek yeşil çayırda peşrev çekecek, pazar günü de baş pehlivanlarımız belli olacak” dedi.  CHP'li Özer sözlerini şöyle sürdürdü:''Koca Yusuflar, Adalı Haliller, Kel Aliçolar tarihî gururumuzdur. Dünya şampiyonu olmuş başpehlivanlarımızdan miras kalan ata sporumuz olan yağlı güreşler tarihsel bir anlamı ve özelliği olmasından ötürü sadece güreşlerin yapıldığı bölgeler değil, ülke genelinde ilgi görmektedir. Baş pehlivanlarımız gençlere örnek olmakta ve tarihsel değeri olan bir sporu özendirici hale getirmektedir. Bugün 17 baş pehlivanımız var, hepsini kutluyorum. Eşleri yaşayan kendileri hayatta olmayan başpehlivan sayısıysa 6, hepsini rahmetle anıyorum. Şu anda devlet sporcusu unvanı alabilecek olan toplam 23 sporcu bulunuyor. Buradaki mesele, başarılı sporcularımızın onurlandırılması meselesidir.”

23-baspehlivana-004.JPGGÖRÜŞ BİRLİĞİ SAĞLANDI

Konuşmasının sonunda CHP’li Özer’in tüm partilerden destek beklediğini belirtmesinin ardından sırasıyla söz alan MHP, CHP, İyi Parti, AK Parti ve HDP Grup Başkanvekilleri desteklerini açıkladı. Görüş birliğinin sağlanması nedeniyle ilgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da görüşülecek olan Sporda Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifine ilave edilmesi bekleniyor.

*

ŞU ANDA 23 BAŞ PEHLİVANIMIZ VAR

Hayatta olan baş pehlivanların Karamürselli Aydın Demir, Bandırmalı Sabri Acar, Muğlalı Mehmet Güçlü, Denizlili Hüseyin Çokal, Balıkesirli İbrahim Gümüş, Hataylı Recep Kılıç, Balıkesirli Saffet Kayalı, Karamürselli Ahmet Taşçı, Nallıhanlı Vedat Ergin, Antalyalı Hasan Tuna, Ordulu Kenan Şimşek, Ordulu Recep Kara, Antalyalı Mehmet Yeşil, Antalyalı Ali Gürbüz, Antalyalı İsmail Balaban, Antalyalı Orhan Okulu olduğunu aktaran Özer, ''Eşleri hayatta olan başpehlivanların ise: İzmirli Kara Ali Çelik, Babaeskili Nazmi Uzun, Denizlili Hasan Şahin, Ordulu Davut Yılmaz, Antalyalı Cengiz Elbeye ve Antalyalı Recep Gürbüz. Hepsinin mekânları cennet olsun.''ifadesinde bulundu.

23-baspehlivana.JPG

''AHMET TAŞÇI, ALİ GÜRBÜZ, MEHMET YEŞİL YEŞİL KARAR BİZİ SEVİNDİRDİ''

Tarihi Kırkpınar'da 2 defa altın kemer alan ve 3''ncüsünü kıl payı kaçıran efsane başpehlivan Ahmet Taşçı, TBMM'den partilerin ortak kararıyla alınmasının yağlı güreşçileri ve severlerini çok sevindirdiğini söyledi. Böyle bir kararın ata sporunun gelecek nesillere aktarılması ve dünya gündemine taşınmasında daha etkili olacağına inandığını anlatan, ''Benimde içinde olduğum 23 baş pehlivanın  devlet sporcusu olacak olması yağlıgüreşseverleri çok mutlu etti.Çok güzel bir karar. Kararın çıkmasıyla vefat eden başpehlivan arkadaşlarımızın ruhları şad olacak.'' dedi.

     Antalyalı başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil'de böyle bir karara çok mutlu olduğunu , kararın gençlerin ata sporunu geleceğe taşınmasında etkiliği olacağına inandığının altını çizen, ''Atalarımız iltifat marifete tabidir. derler. Ata sporumuz adına çok sevindirici bir karar. Geç kalınmış bir kararda olsa mutlu edici bir karar. Emeği geçenleri tebrik ederim.'' ifadesinde bulundu.

Merhum babasıyla birlikte devlet sporcusu olacak olmasından dolayı mutlu olduğunu pehlivan anlatan Ali Gürbüz, kararın yağlı  pehlivan güreşçilerini sevindirdiğini, yeni kuşak güreşçilere teşvik edici olacağını kaydetti.

Başkan Sözen:Ata sporumuzu turistlere de tanıtıyoruz

Antalya Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'nde ata sporu yağlı güreşini gelecek nesillere taşıma ve turizm şehrine gelen turistlere tanıtmak için büyük çaba sarfettiklerini belirtti. Böyle bir karar ata sporumuza emeği geçenleri onurlandıracağını dile getiren Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:Böyle bir karar biz yerel yönecilerini ve güreşcilerimizi çok sevindirdi. Tarihi Kırkpınar'da kısPet giymiş emektar güreşçilerimizi devlet sporcusu unvanıyla taçlandırılması onur verici olacaktır. Bizde turizm şehri Manavgat'ta düzenlediğimiz düzenlediğimiz yağlı pehlivan güreşleri ve başpehlivanları halkımız ve şehrimize gelen yabancı konuklarımızla buluşturuyorduk. Böyle teşvik edici  bir karar ata sporumuzun bölgemize gelen turistlerle dünya gündemine taşınacaktır. Turistleri güreşçilerimizle buluşturduğumuz için çok mutluyuz.''

Bu haber toplam 5192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.