• BIST 9530.47
  • Altın 2473.328
  • Dolar 32.5179
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 17 °C

1500 yıllık kasede mesaj: İblis'i böyle yenersiniz

1500 yıllık kasede mesaj: İblis'i böyle yenersiniz
İbranice ve Babil Aramicesi dilleri yazılı olan Mezopotamya'dan çıkarılan kaselerde İblisi yenmenin yolları yazıyor.

KUDÜS- Günümüz Irak'ı olan Mezopotamya'dan çıkarılan kaselerin üzerinde yazanlar arkeologları şaşkına uğrattı. İbranice ve Babil Aramicesi dilleri yazılı olan kaselerde İblisi yenmenin yolları yazıyor.

Kudüs'teki bir evde, bin 500 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen kaseler ve yüzlerce antik buluntuya rastlandı. "Küfür kaseleri" olarak bilinen büyü kaselerinin, günümüz Irak'ı olan Mezopotamya'dan geldiği ve lanetler, iblisler, hastalıklar ve zararlılarla savaşmak için bir tür muska olarak kullanıldığı belirtiliyor.

ÜZERİNDE "GECE İBLİS'İ FİGÜRÜ" VAR

İsrail Eski Eserler İdaresi'ne (IAA) göre, bu tür kaseleri korunma amacıyla evin zemininin altına gömmek yaygın bir uygulamaydı ve metinler de, sanatçılar tarafından müşterilerin kişisel ihtiyaçlarına göre yazılıyordu. Kaselerden biri, kasenin savuşturması gereken kişiyi temsil eden boyalı bir "gece iblisi" figürünü taşıyor. Kaselerde ayrıca İblis'e karşı üstünlük sağlamanın yollarını gösteren çeşitli ibarelere de yer verildi. Bu ibarelerin insanları İblis'ten korumaya yardımcı olduğuna inanılıyor.

1500-yillik-kase.jpgASLAN KONVOYU TASVİRİ DİKKAT ÇEKİYOR

Buluntular arasında geometrik süslemeler ve hayvan dünyasından sahneler içeren Mısır motifleriyle Fenike tarzında dekore edilmiş 3.000 yıllık nadir kemik ve fildişi eserler de yer alıyor. Nesnelerden birinde, birbirine bakan, insan yüzlü kanatlı aslanlar olan iki griffon görünürken, diğer bir eserde yürüyen dört kanatlı aslan konvoyunun tasviri bulunuyor.

YASADIŞI YAPILAN KAZIDA ORTAYA ÇIKARILMIŞ

IAA, bunların ahşap mobilyalara çivilerle tutturulmuş dekoratif öğeler olduğunu açıkladı. IAA, fildişi eserlerin Samiriye bölgesindeki devasa höyüklerden birinde yasadışı yapılan kazıdan çıkarıldığına yönelik bir değerlendirme yaptı.

Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.