• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

10 Avrupalı 1,2'si 'Müze Turisti'

10 Avrupalı 1,2'si 'Müze Turisti'
İsviçre’nin Bern Üniversitesi'nde gerçekleştirilen geniş çaplı akademik bir araştırmayla Avrupa’da sayıları hızla artan “Müze Turisti"nin profili çıkarıldı.

BERN- İsviçre’nin Bern Üniversitesi'nde gerçekleştirilen geniş çaplı akademik bir araştırmayla Avrupa’da sayıları hızla artan “Müze Turisti"nin profili çıkarıldı.

Bugün her 10 Avrupalı turistin ortalama 1,2’si “Müze Turisti” olarak adlandırılıyor ve bu oran hızla artıyor.

Araştırmaya göre 2000 yılında 0,8 olan bu rakamın 2015 yılında 1,8 – 2,2 arasında olması bekleniyor; yani nerdeyse Avrupalı turistlerin yüzde 20’si bu tanıma girecek.

Bu tür müze turistlerinin ayrıntılı profilini sergileyen araştırma ortaya ilginç sonuçlar çıkardı:

Müze turisti tatilini planlarken gezecekleri müzelerin ayrıntılı bir planını önceden ortaya çıkarıyor, zamanlamasını önceden yapıyor ve bu kararından kolayca vazgeçmiyor. Yani bu grup turistin hareket planı çok önceden belirgin oluyor.

Müze turistlerinin %55’i bayanlardan oluşuyor ve yine %41’i tek kişi olarak seyahat ediyor.

Müze turistlerinin entelektüel düzeyi “Normal” ortalama turistinkinden daha yüksek olmakla beraber, daha varlıklı olduğu da ortaya çıktı.

Başka ilginç bir istatistik ise otelinden en az şikâyet eden grup, yine müze turistleri; üstelik aynı grup, gündüzleri otelinde en az ve geceleri en çok vakit geçiren turist grubu.

Müze içeriğine ve hizmetine göre tatil yöresini seçen bu grup, tatil yöresinin sunduğu diğer imkânlarla en az ilgilenen grup olarak belirlendi.

Müze turistlerinin %54’ü üniversite ve %24’ü yüksek lisans eğitimi almış kişiler.

asraştırmanın belki de en ilginç sonucu, bu grubun müze gezmesinin dışında nelerle ilgilendiği araştırması ortaya koydu:

İlk sırada alışveriş, daha sonra sırasıyla yürüyüş, dinlenme ve genel olarak diğer kültürel varlıklar.

Gittikleri destinasyondaki diğer kültürel varlıkların son sırada gelmesi şaşırtıcı olabilir, ama belki de daha şaşırtıcı olan, gittikleri yerdeki alışveriş merakları.

Bern Üniversitesi'ne bağlı (Forschungsinstituts für Freizeit und Tourismus – FIF) araştırma enstitüsünün çalışmasını yayınlayan Monika Bandi’ye göre büyüyen bu kesitten yararlanmak isteyen şehirlerin kendi kültür ve sanat müzelerinin tanıtımına önem vermeleri gerekiyor.

Özellikle sanat müzelerinin önemini ortaya koyan çalışma, müze turistlerin çoğunluğunun 52 ile 63 yaş arasında olduğunu gösteriyor

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.