• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

1. Murat Hamamı turizme açıldı

1. Murat Hamamı turizme açıldı
Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi öneme sahip 1. Murat Hamamı, restore edilerek turizme açıldı.

BURSA -Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi öneme sahip 1. Murat Hamamı, restore edilerek turizme açıldı.

İlgisizlik nedeniyle çürüme ve yıkılmaya terk edilmiş halde olan 1. Murat hamamı, İznik Kaymakamlığı tarafından restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alınarak Köylere Hizmet Götürme Birliği finansmanıyla, Rolöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri hazırlatıldıktan sonra çalışmalara başlandı. Proje maliyeti yaklaşık 2 milyon 500 bin YTL olan Hamamda restorasyon çalışmaları Hizmet Birliğince yürütüldü.




İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, kentte başlattıkları tarihi binaları ayağa kaldırma seferberliği kapsamında tarihi öneme sahip 1. Murat Hamamını'da restore çalışmaları ile turizme kazandırdıklarını belirtti. Kaderine terk edilen tarihi hamamın harabe halde olduğunu ve sıcaklık bölümlerinin üzerine kurulan gecekondular ile tanınmaz hale getirildiğini aktaran Kaymakam Avcı, çalışmalara 2006 yılında temizlik ve sondaj çalışmaları ile başlandığını söyledi.

1. Murat Hamamı'nda çalışmaların İznik Köylere Hizmet Götürme Çevreyi Koruma Tarım ve Turizmi Geliştirme Birliği tarafından destekleri ile başlandığını anlatan İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, "Erkekler bölümü girişi ve ana yolun altında bulunan bölümde yapılan temel güçlendirme çalışmaları sırasında Roma Dönemi'ne ait, yaklaşık Milattan sonra 2. yüzyıla ait sütunlu yolun bir kısmı açığa çıkarıldı." dedi. Projenin Ağustos 2007'de tamamlandığını hatırlatan Kaymakam Avcı, "Hamamın genişletilen bahçesine yerleştirilen ahşap çini dükkanları ile yapıya farklı bir fonksiyon kazandırılarak yerli ve yabancı turistlere yönelik bir mekan haline getirildi." şeklinde konuşmasını tamamladı.

 



1. MURAT HAMAMI

Sanat tarihi açısından 14. yüzyıl Osmanlı Mimarisi'nin özgün özelliklerini barındıran yapı, Osmanlı döneminin ilk büyük hamamlarından biridir. Kitabesinin günümüze ulaşamamasından dolayı yapının banisi, mimarı ve kesin tarihi ile ilgili bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak mimari özelliklerine bakıldığında 1300'lü yılların sonunda yapıldığı ve döneminde sultan hamamı olarak kullanıldığı sanılmakta.

Kadınlar ve erkekler kısmı olmak üzere inşa edilmiş bir çifte hamamdır. Birbirine simetrik yerleştirilmiş istiridye motifli trompların taşıdığı sekizgen kasnağa oturan soğukluk, aynalı tonoz örtülü ılıklık, sıcaklık ve halvet odalarından oluşur.

Ayrıca soğuk su deposu ve doğu batı uzantılı beşik tonoz örtülü külhan ise hamamın diğer bölümlerindendir. Yapının beden duvarlarında kesme taş, moloz taş, tuğla kullanımı yanı sıra Roma ve Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar da kullanılmıştır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.