• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Yörükler “kaynaşma günleri” ile turizme hizmet ediyor

Yörükler “kaynaşma günleri” ile turizme hizmet ediyor
Aksu Yörük Türkmen Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, çocuklarının kültürel yozlaşma ve kültür erozyonunda kaybolmalarına karşı en iyi çözümün kaynaşma günleriyle yörükleri bir araya getirme de bulduklarını söyledi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA- Yörükler, Antalya'da düzenledikleri ”Kaynaşma Günü” etkinlikleriyle Yörük -Türkmen kültürünü çocuklarına anlatırken, katılan turistlere kırsaldaki yaşam şekillerini tanıtıyorlar.

yorukler.jpgAksu Yörük Türkmen Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, çocuklarının kültürel yozlaşma ve kültür erozyonunda kaybolmalarına karşı en iyi çözümün kaynaşma günleriyle yörükleri bir araya getirme de bulduklarını söyledi.

yorukler-001.jpg

YÖRÜKLER, KÜLTÜRLERİNİ TANITIYOR
Ömer Şahin, yabancı dil bilen yörüklerin Antalya'da ‘Toroslardaki Yörükler’ adını verdikleri tanıtım stantları ile turistlere Ingilizce, Rusça, Almanca olarak yörüklerin geçmişini, yaşam şeklini ve kültürünü anlattıklarını belirtti Şahin, Türkiye’ye gelen turistlerin yörük kültürüne ilgi duyduklarını belirterek “Gelen talepleri de değerlendirerek turistleri yörük kaynaşma günlerinde ağırlayarak hem turizme, hem de yörük toplumunun yaşamasına katkıda bulunuyoruz” dedi.

yorukler-002.jpg
yorukler-003.jpg

ŞEHRE GÖÇ YÖRÜK KÜLTÜRÜNE ZARAR VERDİ
Yörüklerin daha 50 yıl öncesine kadar yüzde 90'nin Toroslarda kıl keçisi yetiştirmek için göçebe yaşadığını belirten Ömer Şahin, ''Köyden ve kırsaldan şehre göç yörükleride çok etkiledi. Aileler çocuklarini okutmak ve bir işe yerleştirmek için keçilerini satarak şehre göç etti. Bu da hızlı bir külterel asimilasyon oluşturdu.

aksu-yoruk-turkmen-dernegi-baskan-yardimcisi-omer-sahin,.JPG

ÇAREYİ KAYNAŞMA GÜNLERİNDE BULDUK
Çocuklar anne ve babalarına 'anniş' 'babiş' demeye başladı. Ayrıca Antalya turizmle erken tanıştığı için turistlere özentiyle başlayan ikinci kırılma yaşadılar. Kendi benlğimizden uzaklaşma olunca bizde yörükler olarak çareyi kaynaşma günleri yaparak bir araya gelmede bulduk.''dedi.

ÇOCUKLAR GEÇMİŞİMİZİ SORGULAYACAKLAR
Ataları kıl çadırda büyüyen çocukların bugün özlerinden koparak, ellerinde bir cep telefonu veya tabletle oynamaya başladığını söyleyen Şahin,''Eğer bunun önüne geçmezsek çocuklarımıza oğlum, kızım biz falan yörüklerdeniz desek ‘Baba iyi araştır bakalım belki kızıldereli de yada aborjinde olabiliriz” diyecek noktaya geldiler.

yorukler-006.jpgOĞLAK SEVMEMİŞ YÖRÜK ÇOCUĞU VAR
Özümüze dönmenin yeri gelenek ve göreneklerimizi yerinde göstererek uygulamalı yaşamaktan geçtiğine inanıyoruz. Anne ve babaya saygı, yörüklerin obalardaki komşuluk kültürüdür. Daha hayatında oğlak sevmemiş yörük çocuğu var.”

Bu haber toplam 2913 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.