• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 17 °C

Yerel seçimde İstanbul sonuçları nefesleri kesti!

Yerel seçimde İstanbul sonuçları nefesleri kesti!
Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu arasında yaşanan kıyasıya rekabet, sandıkların tamamına yakını açılmışken ve oransal fark yüzde 1'in altında seyrederken duraksadı.

İSTANBUL - 31 Mart yerel seçimlerinde sonucu en çok merak edilen yarış İstanbul'da yaşandı. Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu arasında yaşanan kıyasıya rekabet, sandıkların tamamına yakını açılmışken ve oransal fark yüzde 1'in altında seyrederken duraksadı. Bu duraksamanın ardından AK Parti adına Binali Yıldırım ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, CHP adına ise Ekrem İmamoğlu 'seçimi kazandık' açıklaması yaptı.

Anadolu Ajansı'nın gecenin ilerleyen saatlerinde veri akışını kesmesiyle birlikte herkes İstanbul'u kimin kazandığı sorusunu sormaya başladı.

yerel-secim.jpgDHA’dan son dakika seçim sonuçları açıklaması: YSK’nin verilerine göre İmamoğlu önde gidiyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun verilerine göre; saat 08.00 itibariyle sandıkların yüzde 99,63'ünün açıldığı İstanbul'da CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu önde gidiyor.

YSK’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 48,80’ini aldı. AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binalı Yıldırım’a çıkan oy oranı ise yüzde 48,48.

İmamoğlu 4 milyon 155 bin 141 oy alırken Yıldırım’a çıkan oy sayısı ise 4 milyon 127 bin 770. Şu an ki oy farkı 27 bin 371.

31 bin 186 sandığın bulunduğu İstanbul’da açılan sandık sayısı ise 31 bin 70.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun verilerine saat 08.30’da İstanbul’da son durum şöyle:
Sandık sayısı: 31 bin 186 – Açılan sandık sayısı: 31 bin 84
Açılan sandık oranı: Yüzde 99.67
Oy sayıları:  Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 156 bin 725 – Binali Yıldırım: 4 milyon 129 bin 705
Oy oranları: Ekrem İmamoğlu: yüzde 48.80 – Binali Yıldırım: Yüzde 48.48

binali-yildirim.jpg

Binali Yıldırım teşekkür etti
Siyasi partilerin kurmaylarından peş peşe açıklamalar gelirken Binali Yıldırım seçimi kendisinin kazandığını ifade eden bir konuşma yaparak, "İstanbul'da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkının bize verdiği yetki için çok teşekkür ediyorum." dedi.

ekrem-imamoglu.jpg

İmamoğlu tepki gösterdi
Ekrem İmamoğlu ise kesin sonuçlar açıklanmadan önce böyle bir açıklamada bulunduğu için rakibine tepki gösterdi. Ekrem İmamoğlu, YSK'yı göreve davet etti ve "Tarihi bir görevdir tek bir oyun dahi vebali üzerinizedir. Tüm oyların kayda girilmesini sağlamanız gerekmektedir. Ben kimsenin hakkını yemem, hakkımı da yedirtmem''dedi. 

İmamoğlu aldığı oy sayısını açıkladı
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmamoğlu "7 sandığın girilmediği haliyle sayıları okuyorum; şahsıma çıkan oy 4 milyon 167 bin 752, rakibimizin aldığı oy 4 milyon 139 bin 833'tür. Aradaki fark 27 bin 919'dur." dedi.
Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Seçim Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, dünyanın İstanbul'daki seçim sonuçlarını izlediğini belirterek, tüm yetkilileri göreve davet ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıklamalarını hatırlatan İmamoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanının ifadelerini dinledik. Ben kendilerinin de aslında aslında sorumluları davet ettiğini düşünüyorum, verdiği büyükşehir sayısına, diğer birtakım ipuçlarına bakılırsa Sayın Cumhurbaşkanının bile bu sorumluluğa ilgili kişileri davet ettiklerini düşünüyorum. Dolayısıyla biz bu süreci sabırla, bütün yetkili arkadaşlarım burada, hem ilçe seçim kurullarında hem ilçe başkanlıklarında nöbet tutarak süreci devamlı takip ediyor olacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Bir oyun dahi haksız bir şekilde bir tarafa yazılmasını istemediklerini ve bunun için mücadele ettiklerini aktaran İmamoğlu, "Şu anda girişi yapılmayan genel merkez sistemimizde sadece 7 sandık vardır. 7 sandığın girilmediği haliyle sayıları okuyorum; şahsıma çıkan oy 4 milyon 167 bin 752, rakibimizin aldığı oy 4 milyon 139 bin 833'tür. Aradaki fark 27 bin 919'dur. Kalan 7 sandığın toplam oy potansiyeli ise hiçbir geçersiz oy olmaksızın 2 bin 100'dür." şeklinde konuştu.İmamoğlu, süreci ısrarla takip edeceklerini sözlerine ekledi.

ekrem-imamoglu-001.jpg

stanbul'u kazandık' açıklaması yaptı
Uzun süren bekleyişin ardından Anadolu Ajansı tarafından yeni bir veri akışı gerçekleşmeyince Ekrem İmamoğlu ilerleyen saatlerde bir kez daha kameraların karşısına geçerek "Bizim oyumuz 4 milyon 155 bin 966 rakibimin oyu 4 milyon 126 bin 558'dir. Aradaki farkın kapanma ihtimali şu ana göre kalmamıştır. Şu an itibarıyla İstanbul'u kazandığımız ortadır" ifadelerini kullandı.

senocak.jpg

AK Parti İstanbul İl Başkanı: Seçimi biz kazandık

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak sabahın ilk ışıklarına yakın saatlerde seçim sonuçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şenocak, "Bizim yapmış olduğumuz veri girişiyle 3 bin 870 oy farkıyla İstanbul'da seçimi kazandık" dedi.

Şenocak, "290 binin üzerinde geçersiz oy var. Geçersiz oy oranlarının büyük bölümü bizim önde olduğumuz ilçelerde. Bizim yapmış olduğumuz veri girişiyle 3 bin 870 oy farkıyla İstanbul'da seçimi kazandık" açıklamasını yaptı.

En son veriler ne diyor?

1 Nisan Pazartesi sabahı itibariyle mevcut verilere göre İstanbul'da
veriler.png
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 4 milyon 111 bin 219 oy alırken CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'na 4 milyon 106 bin 776 oy çıktı. Yıldırım, oyların yüzde 48,71'ini, İmamoğlu ise yüzde 48,65'ini aldı. İstanbul için kesin sonuçların geçersiz oylara ilişkin yapılacak itirazların ardından netleşmesi bekleniyor.

Neler olmuştu?
2014 yılı yerel seçim sonuçları : İstanbul'un 2014 yılındaki yerel seçiminin galibi AK Parti olmuştu. Kadir Topbaş, CHP'den rakibi olan Mustafa Sarıgül'e fark atmıştı. AK Parti İstanbul'da 39 ilçenin 25'ini kazanırken, CHP de 24 ilçede ipi göğüsledi. Büyük bir çekişmeye sahne olan Beyoğlu'nda ise yüzü gülen taraf AK Parti oldu. AK Parti adayı Ahmet Misbah Demircan yüzde 47.66 oy oranına ulaşırken, Aylin Kotil'in oy oranı ise yüzde 35.76'da kaldı. AK Parti'nin kalesi olan ve aynı zamanda Başbakan Erdoğan'ın evinin de bulunduğu Üsküdar'da da kıyasıya yarış vardı. AK Parti adayı Hilmi Türkmen yüzde 45.74 oy oranına ulaşırken, CHP adayı İhsan Özkes yüzde 2.40 oy oranı farkıyla seçimi kaybetti.

secim-2019.png
secim-2019-001.png

Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.