• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Yeniçağ: İstanbul’da iki katlı turist otobüslerinin hikayesi

Yeniçağ: İstanbul’da iki katlı turist otobüslerinin hikayesi
Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, İBB eski başkanının damadı Kavurmacı’dan Fetö’ye uzanan hikayede yaşanan çirkin olayları “"Ye yandaşım ye" devrinde yiyen yiyene...” başlığıyla kaleme aldı

İSTANBUL- Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, İstanbul’da ‘hop-and-hop’ düzeni ile turistlere şehri gezdiren iki katlı otobüslerinin kimlere “peşkeş” çekildiğini yazdı. İBB eski başkanının damadı Kavurmacı’dan Fetö’ye uzanan hikayede yaşanan çirkin olayları “"Ye yandaşım ye" devrinde yiyen yiyene...” başlığıyla kaleme aldı.

plan-tours.jpg

İki katlı otobüsleri İstanbul’a getirerak projeyi ilk başlatan Plan Tours ve ikinci dönemde sunduğu projeyi Kavurmacı ve yandaşlarının dalavereyle ihaleyi elinden aldığı Gök Globalist firmasının rahmetli sahibi Süleyman Gök’ün anısına saygıyla Murat Ağırel’in yazısına yer veriyoruz.

httpwww.turkiyeturizm.comyenicag-istanbulda-iki-katli-otobuslerin-cirkin-hikayesi-59226h.htm.png

murat-agirel,-.png"Ye yandaşım ye" devrinde yiyen yiyene... 18.08.2019

AKP tam anlamı ile hısım-akraba ve ahbap-çavuş ilişkilerine dayalı bir yönetim modeli kurdu. Bu modelde liyakat esası kayboldu ve "benden" mantığı ile AKP'li başkanların çevresindeki kişiler zengin edildi.
Bugün sizlere bahsedeceğim isim Ekrem İmamoğlu seçilmeden önce İBB Genel Sekreteri görevini yürüten Hayri Baraçlı.
Ama önce başka birini anlatmak istiyorum.
İETT'nin eski Genel Müdürü Mehmet Öztürk...
Özelleştirme karşıtlığıyla tanınıyordu. Hatta 2008'deki aylık koordinasyon toplantısında "ulaşım bir kamu hizmetidir ve kamu eliyle yapılmalıdır" diyerek tavrını da açıkça koymuştu.
Görevden alınacağını bilmesine rağmen bunları söyledi ve beklediği gibi de oldu.
2009 yılında İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı oldu.

Bakın neler var anlatayım...
Konu hakkında daha önce Cumhuriyet ve Aydınlık gazetesinde haberler çıkmıştı. Özetleyeyim. İstanbul'da şehir içi turistik hat taşımacılığı 2002 yılında başladı. İETT de, hattın işletmesi için Plan Tours'la anlaştı.

İki otobüsle bu hatta taşımacılık işine giren Plan Tours, 2013 yılına kadar İETT ile sözleşme yaptı.İETT, 2010 yılına kadar iki yeni hat daha açtı: Sultanahmet- Çamlıca ve Sultanahmet-Dolmabahçe.

Bu iki hattın ihalesine ise tek şirket girdi.
Bu şirketin Ticaret Sicili'ndeki adı Gök Global Turizm A.Ş. firmanın yönetim kurulu başkanı Ömer Gündoğdu.
Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, şirketin SSK'ya ve çalıştığı Türkiye Finans Katılım Bankası'na gönderdiği resmi yazılarda ortaklar olarak Halil Aydın, Said Kavurmacı ve Abdülhamit Erbay'ın isim ve imzaları yer alıyordu.

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın amcazadesi olan Said Kavurmacı'nın şirketi Gök Global Turizm A.Ş'nin tek başına girdiği ve aldığı ihalenin şartnamesine göre bu hatta 10 yıl boyunca 13 otobüs kiralayarak turist taşımacılığı yapacak ve bunun karşılığında İETT'ye 1 milyon 212 bin tam bilet karşılığı bir para ödeyecekti.Bugünkü tam bilet bedeli üzerinden hesaplandığında Gök Global'in ödeyeceği miktar 3 milyon lira. İşte bu ihale yapıldığında İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı'ydı.

Kavurmacı'nın şirketi 2010 yılından itibaren bu hatta çalışmaya başlıyor. İETT'ye 10 yıl boyunca ödeyeceği miktar sadece 3 milyon TL. Aynı şirket şehir turu yaptırdığı her turistten aldığı bilet bedeli ise 33 Avro.26.11.2015 tarihinde yapılan "İstanbul genelinde turizm sektöründe hizmet vermek üzere 7 adet otobüs ile tek hat üzerinde 10 yıl süreli turistik hat kiralama" ihalesine 16 şirket katılıyor.

İhaleyi Globalist Turizm Seyahat Ltd. Şti. 23 milyon 900 bin tam bilet karşılığı kazanıyor. Bu rakamın bugünkü karşılığı ise 60 milyon lira ediyor.
Otobüs sayısı Kavurmacı'nın şirketi Gök Global'ın işlettiği otobüs sayısının yarısı, İETT'ye ödeyeceği para ise Gök Global'ın 18 katı olmasına karşın İETT, 24.12.2015 tarihinde ihaleyi nedensiz iptal ediyor. İETT iptal edilen bu ihale nedeni ile tam 60 milyon TL zarar ediyor.
Devam edelim...

Hayri Baraçlı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde uzun süre öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ekrem İmamoğlu seçildikten sonra tekrar Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi oldu.
Hayri Baraçlı, İETT ve İBB Genel Sekreterliği döneminde üniversitedeki öğrencilerini unutmamış veya öğrencileri Sayın Baraçlı'yı unutamamış olmalı ki Baraçlı göreve gelince şirket kurup ticarete atılmışlar. Tesadüf bu ya işlerinin çoğunuda İBB ve iştiraklerinden almışlar.
Sarmal ağı sizlere anlatmaya devam edeyim...

ABE MEDYA sahibi ve aynı zamanda ortağı Atakan Genç gözüküyor. Atakan Genç, Yıldız Teknik Üniversitesinden Hayri Bey'in öğrencisi. Hatta Genç'in tez danışmanı da Baraçlı. Baraçlı'nın kitaplarının yayıncısı da ABE Medya. ABE Medya, Yıldız Teknopark'ın, İBB, İSTAÇ, İETT, İSPARK, BİMTAŞ, AĞAÇ PEYZAJ, İstanbul Enerji gibi bir çok belediye şirketinin ve kamu kurumlarının işlerini yapıyor. Şirkete ait internet sitesini incelediğiniz zaman referanslar bilgisini görebilirsiniz.
ABE Medya, Baraçlı İETT'de görevli iken 239 bin TL değerinde iki ihale almış. İBB Genel Sekreteri olunca ise toplamda 12 milyon değerinde 14 ihale daha almış. Son ihalesini 31 Mart seçimlerinin 3 gün öncesinde 2019/140702 ihale kayıt numarası ile almış.

ABE Medya'nın adresi "Şişli/Kuştepe"de bir adres gözüküyor.

Ne var bunda değil mi?

Ya ben size bu adreste başka bir şirket daha var ve bu şirkette sayın Baraçlı'nın akrabalarının şirketi var desem?

Evet.ABE MEDYA'nın aynı adresinde bir şirket daha var adı da Stratejik Kurumsal Danışmanlık. Sahipleri kim peki ?
Hanife Baraçlı, Abidin Cüneyt Baraçlı, Sait Sağlam, Zekeriya Yüksel ve Atakan Genç.
Hanife Baraçlı, Hayri Baraçlı'nın eşi.
Abidin Cüneyt Baraçlı ise Hayri Baraçlı'nın kardeşi, AKP İl Başkanlığı Disiplin Kurulunda görevli!..
Peki bu firma İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iş almış mı?
Almaz olur mu, BİMTAŞ, İDO, İGDAŞ ve AYEDAŞ olmak üzere toplamda 2 milyon TL'lik iş almış.
Bu arada Hayri Baraçlı ile konuştum. Aydınlık gazetesinin ''Kavurmacılar'ın damadı'' iddiasını yalanladı. Yazımda bahsettiğim eşinin ve öğrencisinin aynı adreste iş yeri olduğu bilgisini ise doğruladı. Söz konusu şirketler ile ilgili herhangi bir bağının bulunmadığını da belirtti.
Takdir kamuoyunun tabii ki.Şair Orhan Veli sanki bugünler için söylemiş: Bu düzen böyle mi gidecek?
Pireler filleri yutacak, Yedi nüfuslu haneye, Üç buçuk tayın yetecek...

murat-agirel,--001.pngBIR "BERABER YÜRÜDÜK BIZ BU YOLLARDA" ÖYKÜSÜ DAHA” 19.08.2019

Murat Ağırel daha sonra Bir "Beraber yürüdük biz bu yollarda" öyküsü daha” diye olayın devamını şöyle yazdı.

Bir önceki yazımda İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Hayri Baraçlı hakkında bazı tuhaf gördüğüm durumları sizlere aktarmıştım.

Daha önceki yazımı okuyamayan dostlar için konuyu kısaca tekrar hatırlatmam gerekir;Hayri Baraçlı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevinden önce İETT Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Baraçlı bu görevinden önce ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisiydi. Üniversitedeki görevinden ayrılıp İETT'de görev almıştı.

Ne var bunda diyebilirsiniz. İlgimi çeken husus üniversitede görevli iken okuttuğu öğrencilerden bazılarının kendisini İBB de görev yaparken de yalnız bırakmamaları.
Bu isimlerden birisi Atakan Genç'ti. Genç bir çok üniversite mezununa nasip olmayacak şekilde ''şanslı'' biri. Düşünseninize kaç üniversite okuyan kişi mezun olduktan sonra üniversite hocasının görev yaptığı yerde şirket kurup milyonluk ihaleleri alabilir ki?

***Bahsettiğim Atakan Genç'in ortağı olduğu firma ''ABE MEDYA ''Sahibi ve aynı zamanda ortağı Atakan Genç gözüküyor. Atakan Genç, Yıldız Teknik Üniversitesinden Hayri Bey'in öğrencisi. Hatta Genç'in tez danışmanı da Baraçlı. Baraçlı'nın kitaplarının yayıncısı da ABE Medya.ABE Medya, Yıldız Teknopark'ın, İBB, İSTAÇ, İETT, İSPARK, BİMTAŞ, AĞAÇ PEYZAJ, İstanbul Enerji gibi bir çok belediye şirketinin ve kamu kurumlarının işlerini yapıyor. Şirkete ait internet sitesini incelediğiniz zaman referanslar bilgisini görebilirsiniz.

ABE Medya, Baraçlı İETT'de görevli iken 239 bin TL değerinde iki ihale almış. İBB Genel Sekreteri olunca ise toplamda 12 milyon değerinde 14 ihale daha almış. Son ihalesini 31 Mart seçimlerinin 3 gün öncesinde 2019/140702 ihale kayıt numarası ile almış. ABE Medya'nın adresi "Şişli/Kuştepe"de bir adres gözüküyor.

***Ne var bunda değil mi?Peki, ben size bu adreste başka bir şirket daha var ve bu şirkette sayın Baraçlı'nın akrabalarının şirketi var desem?Evet.ABE MEDYA'nın aynı adresinde bir şirket daha var adı da Stratejik Kurumsal Danışmanlık. Sahipleri kim peki?Hanife Baraçlı, Abidin Cüneyt Baraçlı, Sait Sağlam, Zekeriya Yüksel ve Atakan Genç.Hanife Baraçlı, Hayri Baraçlı'nın eşi. Abidin Cüneyt Baraçlı ise Hayri Baraçlı'nın kardeşi, AKP İl Başkanlığı Disiplin Kurulunda görevli!..Peki bu firma İstanbul Büyükşehir Belediyesinden iş almış mı?Almaz olur mu, BİMTAŞ, İDO, İGDAŞ ve AYEDAŞ olmak üzere toplamda 2 milyon TL'lik iş almış.

***Bugün ekleme yapacağım durum ise bu genç arkadaşların diğer şirketleri ve aldıkları işler.. Bu şirketlerden birisi Organik İnsan Kaynakları..
Bu firma ABE medya ve Stratejik Kurumlar gibi yine Şişli/Kuştepe'de aynı adreste faaliyet gösteriyorlar. Firma kuruluş sahibi yine Atakan Genç ve Sait Sağlam Gözüküyor. Sait Sağlam da yine Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu.Organik İnsan Kaynakları adlı firmanın faaliyet alana ticaret sicilde yer alan bilgilere göre ''Gerçek ve tüzel kişiler için personel istihdam sağlamak ve kurumlara hizmet vermek''.
Ancak bu firmanın yapmadığı iş yok gibi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı bütün iştiraklerinden iş almış bu firma... İSKİ, İstanbul Enerji, İSTAÇ, İstanbul Otobüs A.Ş., İstanbul Spor, BİMTAŞ ve Orman Su işleri Bakanlığı olmak üzere 33 ihale almış, toplam bedeli ise tam 42 Milyon TL !
Peki Hayri Baraçlı'nın öğrencilerinin, eşinin, kardeşinin İBB den ihale alarak iş hayatında yaşadığı başarılar bu kadarla mı sınırlı?
Hayır tabii ki.. Başka firmalardan daha bahsedeyim size.
Bahsedeceğimi firma ise İNFOLOJİ..İnfo Fuarcılık, İnfoloji Kurumsal Danışmanlık, İnfoloji Teknoloji.. Sahipleri yine Baraçlı'nın öğrencileri Sait Sağlam ve Muhammed Atilla Sevim..Bu firmalar yine şaşılacak derecede çok başarılı bir iş hayatı geçirmiş. Başarı merdivenlerini birer birer değil üçer beşer atlayarak büyümüş. Sanırsam tesadüf olsa gerek bu arkadaşlar da yine Baraçlı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi görev süresi içerisinde muhteşem başarılı işler yapmışlar.
İnfo Fuarcılık, 2016 ve 2018 yılları arasında Metro Ulaşım A.Ş, İETT, BİMTAŞ, İBB Ulaşım, İSKİ başta olmak üzere toplam 8 Milyon TL ilk ihale almış.İnfoloji Kurumsal Danışmanlık ile BİMTAŞ, İETT, Ağaç Peyzaj, İBB Gençlik ve Spor, İBB Veteriner, İSTAÇ başta olmak üzere 2013-2018 yılları arasında tam 35 Milyon 616 bin TL lik ihale almış, İnfoloji Teknoloji ile 135 Bin TL lik ihale almış..
Yani Hayri Baraçlı'nın Yıldız teknik Üniversitesi'ndeki 3 öğrencisi eşi ve kardeşinin şirketleri Baraçlı'nın görev yaptığı dönem içerisinde toplamda tam 91 Milyon TL lik ihale almışlar..
Hayri Baraçlı'nın eşi, kardeşi,öğrencileri tabii ki iş yapacak. Hatta bir çok kişiden daha başarılı da olmaları söz konusudur. Ancak bu durum hiçbir surette etik ve ahlaki değildir.
Şayet ben Baraçlı ile görüşmesem ve ''benim bu firmalar ile organik bir bağım yok'' demese aklıma ilk gelecek olan sanki Hayri Baraçlı bu şirketlerin asıl sahibi, işleri o yönlendiriyor, öğrencileri de Baraçlı'nın sayesinde başarıdan başarıya koşuyor algısı olacaktı.
Tabii yorumlamaları yapmak bizim görevimiz değil ancak yaşanan bu etik olmayan durumları kamuoyuna aktarmak bizim görevimiz.
Ancak şunu öğrendik ki, atalarımız ''Dağ dağ üstüne olur,ev ev üstüne olmaz'' demişler. Şimdi öyle şeyler yaşıyoruz ki artık bu söz AKP döneminde ''Ev ev üzerine olmaz, şirket şirket üzerine olur'' olarak değiştirilmiştir.Kamuoyunun takdirine..

Kaynak: Kaynak Yeniçağ / Murat Ağırel
Bu haber toplam 4252 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.