• BIST 9524.59
  • Altın 2493.026
  • Dolar 32.5178
  • Euro 34.7154
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

Uşak termalleri ile turizmin yeni destinasyonu oluyor

Uşak termalleri ile turizmin yeni destinasyonu oluyor
"Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak" Turizm Çalıştayı’nda sektör temsilcilerinin görüşleri alınacak, Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi tanıtılacak

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
UŞAK –
Dünyada giderek büyüyen termal turizm pazarından pay almak isteyen Türkiye'nin tarihi termal kaynakları ile ünlü şehri Uşak, termalleriyle görücüye çıkıyor ."Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak" çalıştayında sektörden önemli katılımcıların görüşleri alınacak ve yıldızı son yıllarda yıldızı giderek parlayan Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi tanıtılacak. Ayrıca konuklara Uşak Müzesi, kanyonlar ve Blaundus antik kenti gezdirilecek.
Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulan ve bugün Uşak'ın Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer alan Blaundus antik kenti yakınında cam teraslı Ulubey Kanyonu bulunur.

usak-banaz-hamambogazi-.jpgUşak Valiliği,Uşak İl Özel İdaresi, Uşak Üniversitesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Banaz Belediyesi ve birçok katılımcı kurumun işbirliği içerisinde Uşak'ın termal potansiyelini ortaya çıkarmak ve yatırım fırsatlarını konuklara ve otel sahiplerine yerinde aktarabilmek amacı ile "Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak" Turizm Çalıştayı 12-13 Mayıs 2018 tarihlerinde Uşak Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda yapılıyor. Turizm Çalıştayı’nda sektör temsilcilerinin görüşleri alınacak, Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi tanıtılacak. Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2004 yılında Turizm Bölgesi ilan edilen Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi 7435 yatak kapasitesine sahip ancak bugüne kadar Banaz Belediyesinin tamamlamak üzere olduğu Termal Tesisten başka bir yatırım çekememişti.

usak-banaz-hamambogazi--001.jpgÖNEMLİ KONUŞMACILAR KATILIYOR
"Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak" başlıklı turizm çalıştayında, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Danışmanı Dr.Toros Özbek: ‘Dünyada ve Türkiye’de Termal Turizmin Gelişimi’, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Gürdal Bozkurt: ‘Termal Turizm Geliştirme Politikası ve Uşak’ta Termal Turizm’, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Ozan Çatır: ‘Sağlık Turizmi Kapsamında Termal Turizm’, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi- THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak ‘Termal Turizmde Türkiye’deki Son Gelişmeler’,Termal Kür Merkezleri Entegrasyon Çalışmaları, Afjet Genel Müdürü Dr.Yusuf Ulutürk: ‘Hamamboğazı Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi ve Öneriler’, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Karahan ‘Uşak’ın Termal Potansiyeli’, Uşak Üniv.Öğr.Üyesi Dr. Kaan Özkuk “Hamamboğazı Bölgesi Termal Suyunun Özellikleri’, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Müh.Böl.Prof.Dr.Mahmut Parlaktuna “Hamamboğazı Jeotermal Kuyuları Potansiyel Çalışması’, Banaz Kaykamı İrfan Demiröz “Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi Yatırım Fırsatları’, Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yusuf Görgülü “Kayağıl Termal Bölgesi”, ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Kalaylı ‘Örencik Termal Bölgesi’ konularında sunumlar gerçekleştirecekler.

usak-banaz-hamambogazi--002.jpgTERMAL TURİZMDE AÇILIMA UŞAK’TA KATILIYOR
Böylece Türkiye’nin şimdiye kadar değerlendirilmeyen Uşak kaplıcaları da pazarda yerini almaya hazırlanıyor. Hatta düzenlenen çalıştayda yatırımcıların görüşlerini değerlendirirek Uşak’ın termal turizmde dünyaya açılması hedefleniyor.
Türkiye’de son yıllarda termal turizmde bir atak yaşadığı göze çarpıyor. Türkiye, Avrupa’daki kaynakların önemli bir kısmına sahip olmasına rağmen 267 tesisiyle termal turizmden yılda sadece 691 milyon dolarlık gelir rakamına ulaşabiliyor.

usak-banaz-hamambogazi--004.jpgKÜR MERKEZLERİ DEVREYE GİRİYOR
Bu nedenle Türkiye’nin termal bölgelerinde uluslararası standartlarda ve Avrupa ülkeleriyle rekabet gücüne sahip olması planlanan termal kentlerde kurulacak olan ortak kür merkezlerinin devreye alınmasıyla termal turist sayısının artırılması hedefleniyor.

Termal turizmde yatırım atağı yapmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da işbirliğine giderek yeni bir teşvik paketi hazırladı. Türkiye’nin bu alandaki turizm potansiyelinin artırılması için termal kentler oluşturulmasına çalışılıyor.

banaz.jpg
usak-banaz-hamambogazi--007.jpgBANAZ TERMAL BÖLGESİ TANITILACAK

Uşak’ta termal turizmin tanıtımının amaçlandığı "Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak" Turizm Çalıştayı’na turizmcilerin büyük ilgi gösterdiği ve 100'e yakın katılımcı beklendiği bildirildi. Çalıştayın özellikle Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesinin tanıtılması açısından önemli olduğu belirtildi.
12 Mayıs Cumartesi günü yapılacak olan ilk gün oturumu Uşak Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda yapılacak.

13 Mayıs Pazar günü katılımcılara Banaz Evrendede Mesire Alanında verilecek olan kahvaltının ardından ilk önce Hamamboğazı Termal Bölgesi ve Banaz Belediyesi Termal Tesisleri ve Kayağıl Bölgesi Teknik İnceleme Gezisi düzenlenecek.

blaundus-antik-kenti-.jpg

BLAUNDUS ANTİK KENTİ
Daha sonra katılımcılara Uşak Müzesi, Kanyonlar ve Blaundus Antik Kenti gezdirilecek.
Blaundus; Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır.

blaundus-antik-kenti--001.jpg

ulubey-cam-teras.jpg
ulubey-kanyonu-cam-teras-002.jpg
ulubey-kanyonu-cam-teras-003.jpgULUBEY KANYONU CAM TERAS

Ulubey'de bulunan bu kanyon  dünyaca önemli bir kanyondur. Bu kanyon ABD’deki Arizona Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur.  Ulubey Çayı ve Banaz çayı boyunca irili ufaklı birçok kanyon bulunmaktadır. Kanyonun toplam uzunluğu 75 km’ye ulaşmaktadır. Bu kanyon sayesinde burada bulunan bütün kanyonlar saklı bir cennete dönüştü 2005 yıllında açılan Cam Terasla kanyona ayrı bir renk kattı. Yerden 150 metre yüksekliktedir. 

termal-istatistik-003.jpg

usak-banaz-hamambogazi--009.jpgDÜNYA PAZARININ 2018’DE 679 MILYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR
Küresel Sağlık Zirvesi (GWS) her yıl toplanarak , 3.7 trilyon dolarlık pazara sahip olan sağlık endüstrisi üzerinde etkisi olacak yeni eğilimleri belirliyor. 2017 Küresel Sağlık Zirvesi'ne delege olarak katılan ve sunum yapan 600 kişilik yöneticilerin fikirlerinden yararlanan tek sağlık öngörüsüdür. Ayrıca GWS, ünlü ekonomistlerin, sağlık ve sağlık profesyonellerinin, akademisyenlerin ve sağlık endüstrisinin tüm sektörlerindeki liderlerin bakış açılarına dayanan raporu hazırlayan tek kuruluştur.
Global Welness Instutite’ün Global Wellnes 3 Economy Monitor araştırmasına göre, kaplıcaların kullanımını içeren SPA ve welness sektörü, dünya çapında yılda 563 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip bulunuyor.
2018 yılında 679 milyar dolara ulaşması beklenen dünya termal turizm pazarında Çin 2 bin 200 tesisiyle yıllık 15,7 milyar dolar, Japonya 17 bin 328 tesisiyle yıllık 12,5 milyar dolar, Almanya bin 265 tesisiyle yılda 6,8 milyar dolar gelir elde ediyor.

usak-banaz-hamambogazi--010.jpg
TÜRKİYE PAZARI 691 MİLYON DOLAR

Türkiye ise Avrupa’daki kaynakların önemli bir kısmına sahip olmasına rağmen 267 tesisiyle termal turizmden yılda sadece 691 milyon dolarlık gelir rakamına ulaşabiliyor.

Türkiye jeotermal kaynaklanılın zenginliği ve potansiyeli bakımından dünyanın ilk yedi ülkesinden biri olarak biliniyor. Avrupa’da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırayı alıyor. Ancak bu potansiyelini bir türlü paraya dönüştüremiyor. Bu nedenle son yıllarda özel sektörden bu alana ciddi yatırımlar geliyor. Özel sektörün yatırımlarıyla gelişen bu alanda halen planlama ve inşaat aşamasında olan 48 yeni kaplıca oteli, termal tatil köyü ve termal devre mülk tesisi bulunuyor. Bunlar 2020’ye kadar devreye girecek. Hükümetin getirdiği yeni teşviklerle bu alana yatırımların daha da artması da bekleniyor.

termal-istatistik.jpg
termal-istatistik-001.jpg
termal-istatistik-002.jpg
 

 

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Global Welness Instutite, Economist
Bu haber toplam 11089 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.