• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

UBSAD: Bilet satan acentelerin sorunları zirve yaptı

UBSAD: Bilet satan acentelerin sorunları zirve yaptı
UBSAD Yönetim Kurulu Üyesi Selma Yılmaz: Uçak bileti satan seyahat acentelerinin her yıl artarak devam eden sorunları özellikle son on yılda zirve yaptı.

ÖZKAN ALTINTAŞ – TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği - UBSAD Yönetim Kurulu Üyesi Selma Yılmaz, uçak bileti satan seyahat acentelerinin her yıl artarak devam eden sorunları özellikle son on yılda zirve yaptığını belirterek “Sorunların çözümüne yönelik geçmişte atılan adımlar sorunu çözmeye yönelik çok zayıf kalmıştır.
Türsab Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın seçim öncesi sorunlarn çözümü için verdiği sözü yerine getireceğine inanıyoruz” dedi. Selma Yılmaz, yazısında Türsab ve Ubsad yapısının birlikte yapacağı bu çalışmanın ilk üç ayında öncelikli olarak izlemesi gereken yol haritasını özetledi.

ubsad-genel-kurul-010.JPGSelma Yılmaz’ın yazısı şöyle:

Değerli meslektaslarım,

Ülkemizde son yıllarda yaşanan gelişmeler, uçakla seyahatin yaygınlaşması, buna paralel olarak uçak şirketlerinin bu artan pazarda insiyatif alma istekleri, müşteriye direk ulaşma arzuları, ekonomide yaşanan kriz , seyahat acentelerinin uçak şirketleri karşısında yıllardır süregelen örgütsüzlük ve bundan istifade etmek isteyen uçak şirketleri algısı, uçak bileti satan seyahat acentelerini ticari faaliyetler açısından çok zor duruma düşürmüştür.

Uçak bileti satan seyahat acentelerinin her yıl artarak devam eden sorunları özellikle son on yılda zirve yapmıştır. Sorunların çözümüne yönelik geçmişte atılan adımlar sorunu çözmeye yönelik çok zayıf kalmıştır.

Bu vesile ile acentelerin kendi içlerinde sorunlarının önce tespiti ve sonrasında ise çözüme yönelik mücadelelerini örgütsel hale getirmek için tamamen bu faaliyetleri yürütecek bir dernek kuruluşu elzem olmuştur.

ubsad-tursab.jpgUBSAD VE TÜRSAB ORTAK YAPI OLUŞTURDU

Nitekim kurulan UBSAD, bundan sonraki süreçte seyahat acentelerinin bağlı bulundukları kurum olan Türsab ile senkronize çalışmalar yürüterek bu sorunların çözülmesi ve üstesinden gelinmesini hedeflemiş bu bağlamda da gerekli iyi niyet ve iradesini ortaya koymuştur. Türsab ve Ubsad yaklaşık 5000 seyahat acentesini ilgilendiren bu konuda ortak irade beyan ederek bu sorunları çözmeye yönelik ortak yapı oluşturmuşlardır.

Bu yapı yani Türsab ve Ubsad yapısının birlikte yapacağı bu çalışmanın ilk üç ayında öncelikli olarak izlemesi gereken yol haritası şöyle olmalıdır:

1-Başta Thy olmak üzere iç hatlarda da acil hizmet bedeli arttırımı yapılmalı ve en az 50 Tl olmalıdır.10 TL gibi düşük bir attırım sadece seyahat acentelerinin gözünü boyamak için olacaktır.50 TL 'nın altı krizde ve artan enflasyonda ayakta kalmamızı zorlaştırır.

2-Pegasus hava yollarının kampanyalı bagajsız ücretleri hemen seyahat acentelerinde de uygulanmaya başlamalı ve seyahat acentesi dışlanarak yapılan promosyonlara derhal son verilmeli

3-Lufthansa ile 16 eur GDS kullanım ücreti konusu çözülmeli

4-Qatar hava yollari başta olmak üzere bazı havayollarının özel fiyatları tum biletini satan tüm seyahat acentelerine açılmalı

5-Thy ile 115 nolu debit tamimi görüşmelerine devam edilip bu süre icinde gelecek debitlere acil durdurma talep edilmeli

6-Thy iç hat dinamik stokta en az yüzde 20 stok arttırımı verilmeli

7-Opsiyon sürelerinden, sehven yapılan bilet yanlışlıklarına, Isim hatalarına tolerans gösterilmemesi gibi bir sürü teknik sorunumuz vardır. Bunların çözümü seyahat acentelerininin biraz nefes almasını sağlayacaktır.

ubsad-tursab-001.jpgHUKUKSAL GİRİŞİMLER BAŞLAMALI

8-Yerli ve yabancı internet portallarının Türk seyahat acentelerinden daha düşük fiyata uçak bileti satmasını engelleyecek hukuksal girişimlere biran önce başlanmalıdır.

9-Havayollarının grup politikalarında iptallerde, ön ödemelerde ve isim değişiminde tolerans tanımalarıda seyahat acentelerini krizde rahatlatacaktır. Grup yapan seyahat acentelerine iptal kolaylığı ve garanti deposit ödemelerde kolaylık sağlanmalıdır.

10- IATA teminat arttırımının önüne geçilmeli ve teminatlarımızın artmaması için bütün temaslar yapılmalıdır.-

BAĞLIKAYA SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMELİ

11-En önemli maddemiz havayolları web siteleri ile seyahat acentelerinin hizmet bedelleri ve fiyatlarının eşitlenmesi konusudur. Ama bu konu çözümü en zor sorunumuz olarak gözükmesine rağmen Türsab Başkanı Firuz Bağlıkaya seçim öncesi seyahat acentelerine havayolları web siteleri ile seyahat acentelerinin fiyatlarının eşitleneceği sözünü verdiği için Ankara temaslarıyla Bağlıkaya’nın bu sorunumuzu çözeceğine inanıyoruz.

Bunlar USAD ve TÜRSAB olarak sonuç almaya yönelik yapılması gerekenlerin ilk aşamasıdır. Ancak önceliğimiz artan enflasyon ve maliyetlerimizde krize dayanmanın yollarını bulmak ve içhat ücretlerinde acil olarak zam yapılmasını sağlamaktır.

Saygılarımla

Selma Yılmaz

UBSAD Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Bu haber toplam 3016 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.