• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

TÜRSAB ile Akçakoca keşfi

TÜRSAB ile Akçakoca keşfi
TÜRSAB Asya BYK üyeleri Türkiye’nin ilk turizm ve tatil bölgelerinden Akçakoca'yı iki günlük gezide yeniden keşfederek Türk turizmine sunuyor.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
AKÇAKOCA-
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Asya Bölge Yürütme Kurulu’nun tanıtım gezisine katılan seyahat acenteleri Türkiye’de turizmin ilk başladığı Akçakoca’yı hak ettiği yere getirmek için inceleme yaptılar.

tursab-akcakoca-7.jpg
Nezih Üçkardeşler herkese poğaça ikram etti

TÜRSAB Asya BYK Başkanı Nezih Üçkardeşler “Seyahat acenteleri ile Akçakoca’ya yaptığımız keşif gezisinde bölgenin yeniden canlanması için yapılan turizm çalışmalarına katkıda bulunduk. Türkiye’nin ilk tatil ve turizm bölgesi Akçakoca’yı yeniden keşfederek, Türk turizmine sunmak istedik” dedi.

tursab-akcakoca-1a.jpg

KALABALIK KATILIM

TÜRSAB Asya BYK Başkanı ve Gülentur’un sahibi Nezih Üçkardeşler başkanlığında Hayal Turizm’den Haydar-Özlem Bayır, Viraj Turizm’den Mehmet Özdemir, Povver Turizm’den Nuvit Kahraman, Nilgün Çalşimşek, Korur Turizm’den Koraltan Saygın, Nuk Turizm’den Leman Gezici, Bilir Turizm’den Zeynep Çıkın,Yasemin Tunalı, Performans Turizm’den Filiz-Hüsnü Koşar, Oktogon Turizm’den Yakup Eyüp, Boztepe Turizm’den Gürkan-Tuba Boztepe, York Travel’den Yiğit-Şebnem Hekimoğlu, BKM Tur’dan Barış Meletlioğlu, Folklorik Turizm’den Ömer Faruk Yaman, Heyecan Turizm’den Şadi-Derya Koç, Yılmaztürk Turizm’den Necip Yılmaztürk, İşaret Turizm’den İbrahim-Ümit Özşerbetçi, Mercury Turizm’den Levent Baykal ile Asya Suites Hotel Genel Müdürü Erol Sonay ile eşi Suzan ve oğlu Arhan Sonay ve TürkiyeTurizm.com’dan Özkan Altıntaş eşi Bahar Altıntaş Akçakoca’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdiler.
Heyete Akçakoca’da TÜRSAB yönetim Kurulu Danışmanı Alper Maçkan’da katıldı.
Bilir Turizm’in tahsis ettiği otobüsle geziye katılan TÜRSAB heyetini Akçakoca Otel’in sahibi İbrahim Can ile Genel Müdürü Tuncer Kurt ağırladı. Tezel Restoran’ın sahibi Sinan Tezel’de konukları öğle yemeğinde ağırlayarak lezzetli Karadeniz balıklarını sundu. Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak ile bir araya gelen TÜRSAB heyeti turizmin gelişmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

tursab-akcakoca-3.jpg
Performans Turizm’den Filiz-Hüsnü Koşar

tursab-akcakoca-4.jpg

tursab-akcakoca-2.jpg

BÜLENT’İN YERİNDE PİDE MOLASI

Kadıköy’de buluşan TÜRSAB heyeti ilk çay molasını yoldaki Mehmetçik Tesisleri’nde verdi. Yaklaşık üç saat süren yolculuktan sonra Akçakoca’ya varıldı. Akçakoca’ya girmeden önce Ereğli Yolu üzerinde deniz kıyısında sıralanan lokantalardan en ünlüsü olan Bülent’in Yeri’nde yörenin tatlarından pide yenildi. Sunulan karışık pide herkesin beğenisini kazandı.
Akçakoca yolu boyunca çevredeki yeşillik, meyve ağaçlarının açan çiçekleri ve havanın sıcaklığı bahar aylarının ilk işaretleri olarak görüldü.

tursab-akcakoca-28.jpg

AKÇAKOCA OTELİ YAZ KIŞ HİZMET VERİYOR

Akçakoca Otel’i varıldığında otelin genel müdürü Tuncer Kurt heyeti kapıda karşıladı. Baştan aşağı yenilenen Akçakoca’nın en eski oteli pırıl pırıl olmuştu. Odaların balkonlarından seyredilen deniz ise otele bir kat daha değer katıyordu.

tursab-akcakoca-29.jpg

tursab-akcakoca-31.jpg

Yaz, kış hizmet verebilen donanıma sahip bulunan 70 standart, 4 junior suite, 1 suite odasıyla 75 odalı Akçakoca Oteli’nde açık ve kapalı havuz yer alıyor. Türk hamamı, sauna, buhar banyosu, fitness center, çocuk odası ve oyun bahçesi, diskotek, ile bilardo salonu konuklara hizmet veriyor. Restoranı, iki toplantı salonu, bir çok amaçlı bölünebilir salonu bulunan otel kongre turizmi için önemli konuma sahip bulunuyor.

tursab-akcakoca-24.jpg
Akçakoca Oteli'nin sahibi İbrahim Can'a Türsab Asya BYK Başkanı Nezih Üçkardeşler özel işlemeli teşekkür tabağı verdi.

tursab-akcakoca-25.jpg
Türsab Başkanlık Danışmanı Alper Malkoç, Akçakoca Oteli sahibi İbrahim Can, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Türsab Asya BYK Başkanı Nezih Üçkardeşler, Tezel Restoran'ın sahibi Sinan Tezel

BİR OTEL PARASI HARCAMAYLA YENİLENDİ

Akçakoca Oteli’nin sahibi İbrahim Can, rahmetli Turgut Özal’ın desteğiyle 1991 yılında açtıkları oteli yenileme için 2010 yılı Aralık başında kapatarak 5 aylık bir yenileme yaptıklarını söyledi. Otelin yenilenmesi için 120 kişiyle 5 ay çalışma yaptıklarını söyleyen İbrahim Can “Otelin yenilenmesi için bir otel parası daha harcadık” dedi.

tursab-akcakoca-27.jpg
Akçakoca Oteli sahibi İbrahim Can, turkiyeturizm.com sahibi Özkan Altıntaş, Türsab Asya BYK Başkanı Nezih Üçkardeşler

KARADENİZ BÖLGESİNE TEŞVİK VERİLMELİ

İbrahim Can, Akçakoca’nın 50’li yıllarda sadece Ankara’ya hitap eden bir tatil yöresi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Turizmin ilk doğduğu bölgelerden birisi Akçakoca’dır. Ancak son dönemlerde ihmale uğradı. Karadeniz’e verilen teşvikler çok azdır. Akçakoca normal yöre sayılıyor. Aslında burası önemli turizm bölgesidir. Turizm teşviklerinin Akçakoca’ya verilmemesi için hiçbir neden yoktur.”

tursab-akcakoca-30.jpg

SAHİL BANDI YENİDEN PROJELENDİRİLDİ

Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, sahil bandını projelendirdiklerini modern bir görünüme kavuşturacaklarını söyledi. Akçakoca’ya yeni turizm tesisleri yapıldığını söyleyen Albayrak, Batı Karadeniz Bölgesinin en büyük otellerinden biri olan ve yıllardır atıl durumda bulunan Akçakoca Sky Tower Oteli, E’ Şirketler Grubu’nun satın almasıyla yeniden hareketlendiğini belirtti.
Toplam 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Sky Tower Oteli’nde açık ve kapalı olmak üzere 4 ana havuz bulunuyor. Otel dışında etkinliklerin yapılacağı amfi-tiyatro yapılıyor. Otel tamamlandığında 200'ün üzerinde personele istihdam sağlayacak ve kongre turizmine yönelik hizmet verilmesi amaçlanıyor.

tursab-akcakoca-6.jpg
1010 Cafe Bistro’nun sahipleri Cemil ile Melike Gülez ve  Özkan Altıntaş

tursab-akcakoca-22.jpg

“MELENGÜÇCEĞİ” TATLISINI TESCİL ETTİRDİ

Akçakoca’nın en renkli ve eğlenceli bölgesini ise sahil bandında bulunan Bahadır Yalçın Caddesi oluşturuyor. Burada yer alan 1010 Cafe Bistro’nun sahipleri Cemil ve Melike Gülez, Akçakoca Turizm Derneği’nde görev yaptıkları dönemde, Akçakoca’nın kültür faaliyetleri ve turizmi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söylediler. Akaçakoca Turizm Derneği'nde üç yıl başkanlık yapan Cemil Gülez, Akçakoca mutfağının en önemli özelliklerinden olan “Melengüçceği” tatlısı ile “Mancarlı” pidesi olduğunu söyledi. Bölgenin lezzeti olarak özel tatları korumaya gayret eden Gülez çifti “Akçakoca’yı turizmde özlenen seviyeye getirmek istiyoruz” dediler.
Cemil Gülez “Melengüçceği” tatlısının standardının ve kalitesinin korunması için tescil ettirdiklerini belirterek şunları anlattı:
“İçine konulan manda kaymağı tortusu oldukça pahalı olduğu için bir çok yer kullanmıyor. Böylece özelliğini bozuyorlar. Yapımında manda kaymağı tortusu kızartılır. Özel yoğrulmuş sütlü ve yumurtalı hamura fındık, ceviz ile kestane balı katılır. Sunumunda üzerine Küçük dağ çileği konulur. Keçi sütü veya dondurma katılarak verilir. Böyle bir masrafı kaldırmayanlar basit şekilde yaparak kalitesini bozuyorlar.

tursab-akcakoca-23.jpg

MANCARLI PİDE AKÇAKOCA’NIN LEZZETİ

Mancarlı pide ise tamamiyle vejetaryen yapıya sahiptir. İçine pazı yaprağı, dere otu, nane ve istenirse peynir katılan pidedir. Akçakoca’ya özel bu lezzetler Türk mutfağının bilinmeyen tatlarıdır. Yöremize gelenlere bizden bir şeyler sunabilmemizi için bunları korumamız gerekiyor.”

tursab-akcakoca-32.jpg

AKÇAKOCA TARİH BOYUNCA GÖZDE OLDU

Akçakoca tarih boyunca istilalara uğrayan bölgenin önemli bir liman şehri oldu. Akçakoca’da Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların ve Osmanlıların eserlerine rastlanır.
Tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Akçakoca’nın ilk yerleşim tarihi kesin bilinmemekle beraber; bölgeye ilk gelenler M.Ö. 1200 tarihlerinde Trak ve Friklerdi. Sonraları bir çok istilaya uğradı.
1204 yılında 4. Haçlı orduları İstanbul’a yerleşerek, Latin İmparatorluğunu kurdular. Cenevizler Karadeniz kıyılarında Diapolis, Herakliea, Amesus şehirlerinde ticaret ve deniz siteleri kurarak mevcut kaleleri onardılar. Akçakoca’daki kale Ceneviz Kalesi olarak anılıyor. Aslında burası çok önce Yunan göçmenleri tarafından kurulan Diapolis şehrine aittir.1261 yılında Bizanslılar Latin hakimiyetine son vererek tekrar egemenliklerini ilan ettiler.

AKÇAKOCA’YA TÜRKLER 1085’TE GELDİ
Akçakoca ve yöresine Türklerin gelmeleri 1085 tarihinde başlar. 1077-1086 Anadolu’da Selçuklular zamanında 49 beylik kuruldu. Bunlardan İznik Beyliği (Bolu – Kocaeli – Bursa) Bitinya’yı içine alıyordu. Selçuklu Anadolu Devleti,1255 de Moğol idaresine girdi.1308 de Mesut’un ölmesiyle son buldu.

osman-gazi.jpg

OSMANLI BEYLİĞİ SINIRLARINA KATILDI

Bizans 1285-1338 yılları arasında zor günler yaşıyordu. Türk akınlarını durduracak güçleri yoktu. Bitinya’ya bağlı şehirlerin çoğu Türklerin eline geçiyordu. 1319 yılında Diapolis, 1323 yılında Prusias, 1324 yılında Kladiapolis şehirleri Orhan Gazi ve Konuralp tarafından ele geçirilerek Osmanlı Beyliği sınırlarına katıldı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölge Osman Gazinin silah arkadaşı olan Akçakoca Bey tarafından idare edildi. Bizanslıların verdiği Diapolis ismi Akçaşar olarak değiştirildi. 18 yy. da Şar-Şehir olarak değiştirildi ve Akçaşehir adını aldı. 1923 yılında Cumhuriyetin ilanıyla Teşkilatı Esasiye Kanunu’na göre Bolu vilayet, Düzce kaza, Akçaşehir de nahiye oldu.
23 Haziran 1934 tarihinde bir nahiye iken ilçe haline getirilmiş ve bölgeyi zapteden Akçakoca Beyin ismine izafeten 7 Eylül 1934 tarihinde Akçaşehir’in adı Akçakoca oldu.

tursab-akcakoca-14.jpg

AKÇAKOCA’NIN MAVİ BAYRAKLI PLAJI

Tarih boyunca bir çok medeniyeti barındıran Akçakoca’nın Türk turizm tarihinde önemli yeri vardır. Türkiye’de ilk tatil yörelerinden biri olarak bilinir. Bir zamanların gözde tatil yöresi günümüzde yeniden aynı gücüne kavuşmak için yenileniyor. Sokaklarında “Parlayan Akçakoca” yazılı tabelalar bulunuyor. Turizm adına ise bir çok özelliğe sahip bulunuyor.
Karadeniz’in en uzun ve en güzel sahiline sahip bulunan Akçakoca, yine Karadeniz’in ilk ve tek mavi bayraklı plajına sahip yöne olarak tanınıyor.

tursab-akcakoca-17.jpg

tursab-akcakoca-18.jpg

ANIT AĞAÇLAR VE EŞSİZ MAĞARA

Koruma altına alınan ve ileride butik oteller kimliğine kavuşması beklenen Yukarı Mahalle Evleri, içinde anıt üç ağacın bulunduğu Cumayanı Piknik Alanı, onrrım bekleyen Ceneviz Kalesi Mesire Alanı ve Dilek Kuyusu, havasının başta astım olmak üzere bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen Fakıllı Mağarası bölgenin kültürel özelliklerini barındırıyor.

tursab-akcakoca-20.jpg

tursab-akcakoca-16.jpg

tursab-akcakoca-15.jpg

Ayrıca Sarıyayla ve Aktaş şelaleleri, Hemşin Köyü Camii, Çayağzı Köyü Orhan Gazi Camii’de görülmesi gereken yerler olarak biliniyor.

tursab-akcakoca-13.jpg

tursab-akcakoca-12.jpg

TEZEL BALIK RESTORANDA BALIK KEYFİ

Akçakoca'nın falezleri üzerinde Sinen Tezel'in işlettiği Tezel Restoran'da Karadeniz'in lezzetli balıklarını yedik. TÜRSAb Asya BYK Başkanı Nezih Üçkardeşler Sinan Tezel'e turizme yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür plaketi verdi.Konuşmasında Türsab Başkanı Başaran Ulusoy'un en iyi dilekleriyle diyerek, Türsab'ın Akçakoca'ya gösterdiği değeri ortaya koydu.

tursab-akcakoca-11.jpg

tursab-akcakoca-10.jpg

KONURALP MÜZESİ

Dönüş yolunda iken Düzce yolu üzerinde bulunan Konuralp Müzesi’ne uğradık. Müze çevrede bulunan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin toplanması ile oluşturuldu..
Prehistorik çağlardan başlayarak Bizans dönemi sonuna kadar tarihlenen günlük kullanım kapları, süs eşyaları, sikkeler, figürinler bulunuyor. Ayrıca Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli boyda heykeller, heykel kaideleri yer alıyor.
Müzenin etnoğrafik bölümünde XIX.yüzyıldan itibaren günümüze kadar gelen Bolu yöresinde kullanılmış aletler, ateşli ve kesici silahlar, günlük kullanım eşyaları, halı, kilim ve düz yaygılar, hamam takımları, el işleri ile giysiler sergileniyor..
Müzenin bahçesinde ise Konuralp Tepecik Nekropolünde 1937 yılında bulunan MÖ.I.yüzyıla ait girlandlı bir lahit dikkati çeker.
Konuralp yöresinde ele geçen bazı eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Bunların başında 1931 yılında bulunmuş bereket tanrıçası Tyche heykeli, Roma dönemine ait (MS.II.yüzyıl) oturan kadın heykeli, Konuralp’in Sarafiye Mevkiinde bulunan ve MS.III.yüzyıla tarihlendirilen mermer çocuk heykeli gelir.

tursab-akcakoca-9.jpg

tursab-akcakoca-8.jpg

“HARİKALAR SAHİLİ’NDE ÇAY İÇTİK

Akçakoca’ya ulaşım yeni yapılan yollarla kolaylaşmış. Eskiden 6 saatte gidilen yol 3 saate inmiş. Bu turizm adına büyük bir gelişme olarak görülüyor.
Dönüş yolunda Kocaeli Derince sahilinde kurulan “Harikalar Sahili” adlı bölgede Şiraze restoranda çay içtik. Buraya masal kahramanlarının maketlerinden oluşan Disneyland benzeri bölge yaratılmış. Yaklaşık 7 kilometrelik sahilin eğlence bölgesi olduğu söylendi. Derince halkı olduğu kadar tüm Kocaeli ve yörede bulunan yerleşimlerden akın akın insanlar geliyor. Bu girişimin bölgenin turizm hareketlenmesine büyük katkı yaptığını gördük.
İstanbul’a döndüğümüzde yorgunduk, ancak iki günlük Akçakoca keşfinden hepimiz memnun kaldık.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.