• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 21 °C

TUROYD: Turizm çalışanını kaybetmemek için önlem almalı

TUROYD: Turizm çalışanını kaybetmemek için önlem almalı
TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, turizmde yüzbinlerce çalışanın işsiz kalmaması için devletin çalışan personele vermesi gereken destek önlemlerini açıkladı

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, korona virüsünden en çok etkilenen turizm sektöründe yüzbinlerce çalışanın işsiz kalmaması için devletin çalışan personele destek önlemleri sağlaması gerektiğini söyledi. Aksu, Türkiye’nin 85 milyar dolarlık turizm yatırımını ayakta tutan ve 40 milyar dolarla ulaşan turizm gelirinin elde edilmesinde en büyük paya sahip olan turizm çalışanlarının, “yetişmiş profesyonel eleman” olduklarını belirterek “Bu değerli iş gücünü kaybetmek, turizmde yıllar sürecek sancılara sebep olacaktır. Bu nedenle TUROYD olarak otel çalışanları için hükümetin koruyucu bir dizi önlemler alması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

turoyd-baskani-ali-can-aksu.jpgÖNCELİKLİ OLARAK SGK VE STOPAJ
TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, öncelikli olarak turizmdeki yatırımcıya destek olmak, nefes almasını sağlamak ve elindeki çok değerli yetişmiş iş gücünü kaybetmemesi için öncelikli olarak çalışana işsizlik fonundan destek, SGK ve stopaj ödemelerinin alınmaması ile işsizlik fonundan destek verilmesi gerektiğini belirtti.

turoyd-baskani-ali-can-aksu-002.jpg

Ali Can Aksu alınması gereken önlemlere ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:

VİRÜSTEN EN ÇOK TURİZM ETKİLENDİ
Korona virüs Salgına karşı verilen mücadelede, Devletimiz güçlü tedbirler almış olup, diğer taraftan da oluşan çok büyük küresel kriz şartlarında bu durumdan en ağır etkilenen sektör turizmdir. Konaklamanın % 10’ların altına düşmesi ile birlikte yüksek personel, enerji maliyet ve banka borçlanmaları korona virüsü ile birlikte can çekişmeye başlamış olup, Türkiye genelinde çalışan, yatırımcı, işletmeci yüz binlerce kişi işlerinin devamı ile ilgili ciddi tehdit altına girmiştir.

TURİZMDE YÜZBİNLERCE ÇALIŞAN TEHLİKEDE
Yüzbinlerce çalışanın akıbeti konusunda belirsizlikler sürerken, çoğu yatırımcı devletten gelecek destek paket doğrultusunda çalışanların kaderi ve tesislerin kapanacağı aşikârdır. Hatta şu an itibarı ile on binlerce turizm emekçisi ücretsiz izne gönderilmiştir.

EKONOMİK DESTE PAKETİ ÖNEMLİDİR
Bu durumda sektörün bekası, 85 Milyar Dolarlık yatırım riski taşıyan binlerce Yatırımcı ve yüzbinlerce çalışan ve 2023 hedeflerine ulaşabilmesi adına Devletimizin açıklayacağı Ekonomik Destek paketi büyük ehemmiyet arz etmektedir.

turoyd-baskani-ali-can-aksu-001.jpgSGK VE STOPAJ ÖDEMELERİ ALINMASIN
Korona virüs riski ortadan kalkıncaya kadar, Turizm sektöründe mevcut çalışan personelin istihdamının devamı için işsizlik fonu veya uygun kaynaklardan çalışan ödemeleri için asgari ücret tutarında maddi destek sağlanması veya doğrudan çalışana ödenmesi, bu kapsamda SGK ve Stopaj ödemelerinin alınmamasın. Yılsonuna kadar çalışan Stopaj ve SGK Primlerinin ertelenmesi.

ENERJDE İNDİRİM, BORÇLARA FAİZSİZ ERTELEME
Elektrik, Doğalgaz, gibi zorunlu enerji kullanım bedellerinde ciddi indirimler sağlanması, geçmiş borçlar için faizsiz bir yıl erteleme uygulanması. Turizm sektöründeki işletmelerin banka kredi borç taksit ödemelerinin faizsiz 1 yıl süre ile ertelenmesi.

FAİZSİZ 5 YIL VADELİ KREDİ
Turizm sektöründeki işletmelere özel 1 yıl ödemesiz uygun faiz koşullarında minimum 5 yıl vadeli kredi imkânı sağlanması.

VERGİLERDE İNDİRİM VE ERTELEME
2020 yılı içinde ödenecek vergi ödemelerinde indirim ve erteleme uygulanması.

CEZALARIN ENTELENMESİ
Kesilen idari para cezalarının ertelenmesi.

YEREL İDARELERDEN YENİDEN DÜZENLEME
Yerel ve özel idarelerin aldığı çevre temizlik, su ücretleri, ecri misil gibi ücretlerin tekrar düzenlenmesi.

Bu haber toplam 7444 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.