• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

TÜROB: Otobüslere teşvik istedi

TÜROB: Otobüslere teşvik istedi
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, kruvaziyer turizmine teşvik uygulamasının komşu ülkelerden turist getiren otobüslere de uygulanmasını söyledi

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türkiye Otelciler Birliği,TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Resmi Gazete’de yayınlanan kruvaziyer turizmine teşvik uygulamasının komşu ülkelerden turist getiren otobüslere de uygulanmasını söyledi. Bayındır, Ankara’da düzenlenecek 3.Turizm Şurası için hazırlandıklarını belirterek “Acentelerin komisyon faturalarında yüzde 8, online rezervasyonda yüzde 18 yansıtılması haksızlığının düzeltilmesini İsteyeceğiz” dedi. Toplantıda Çanakkale Ticaret Odası Üyesi turizmci Armağan Aydeğer, 2018 Troia Yılı projesini tanıttı.

KRUVAZİYER GEMİLERDE TURİST BAŞINA 30 EURO DESTEK
TÜROB’un Conrad Hilton Hotel’de düzenlenen yemeğinin açış konuşmasını yapan Timur Bayındır, 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü kutlayarak Resmi Gazete’de 26.09.2017 tarihinde (bugün) yayımlanan kararname ile, ülkemize Kruvaziyer Gemi ile 750 kişi ve üstü sayıda turist getiren (A) grubu Seyahat Acentalarına 31.12.2017 tarihine kadar kişibaşına 30 (otuz) USD destek sağlanacağını bildirdi.

OTOBÜSLERE TEŞVİK VERİLSİN
Bayındır yılın bitmesine çok az kala yayınlanan kararname için “geç kalınmış bir hareket” olduğunu belirterek şunlArı söyledi.“2017 nin bitmesine az kaldı. Çok geç kalındı uygulamayı 2018’I kapsayacak şekilde yaparlarsa pazarlama teşviği olarak elimizde pazarlama kozu olarak yer alabilir. Bakanlığa bu desteğin komşumuz ülkelerden turist taşıyan otobüsler içinde verilmesini demiştik. Komşu ülkelerden otobüs gelişleri var. Teşvik verilmezse, sınırlara yapılacak vergisiz petrol istasyonlar ile bir defalığa mahsus otobüslerin depolarına ucuz yakıt verebiliriz, dedik. Suistimal olacağı gözönüne alınırsa kişi başına 30 euro verilsin diyebiliriz.”

GENÇLER GEZİYOR
Timur Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 yılı istatistiklerine göre dünyada 1.2 milyar kişinin geziyor. Her 5 kişiden biri genç ve dünyayı tanıyıp dünya vatandaşı olmak istiyorlar. Turizm önyargıdan uzak hoşgörülü dünya sunuyor. Turizm dostluklar kurar önyargıları kırar, insanları daha iyi tanımamızı sağlar. Sektörün kendi değerlerine sahip çıkması misyonu olmalıdır.

ÇİN PAZARINA ÇALIŞIYORUZ
Çinli turistlerin harcamaları 2016’da yüzde 12 arttı 261 milyar ABD doları oldu. Çinli turist sayısı yüzde 6 artışla 135 milyon kişiye ulaştı. Türkiye’ye 1 milyon Çinli turist getirmemiz lazım dedik. Bu rakamın yanında hiçbirşey değildir dedik. Bu görüşümüz çok ilgi gördü. Çin kolay pazar değildir. 2018 inde Türk yılıdır. Çin firmaları ile tamas kurarak Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. Neler istediklerini bilerek hazırlanıyoruz. Bunun dışında Güney Kore Endonezya Malezya var. Nijerya ve Güney Amerika’yı izliyoruz. Kongre ve incentive özellikleri ile çalışacağız. Rusya pazarı 2016 da büyük hüsran yaşattı. 2017 de güney kıyılarımız toparlandı. İstanbul’da Rusye MİCE sektöründe gelişmeler var.
Yunanstan pazarına yönelik tanıtım çalışmalarını tüm üyelerle birlikte yapacağız. Yunan oteli ve acenteleriyle buluşmalar yapacağız. 2017 haziran ayında Ortadoğu ve İran pazarları için çalışmaya başladık. 2018 de ortadoğu ve İran’dan önemli sayıda turist bekliyoruz. Bu destinasyonlara çalışmayı  Acil durum eğitimleri yapacağız. Meksika depremi bizleri ürküttü ve tedbirleri almak istiyoruz 17 sonuna kadar eğitimleri bitirecğiz.

ORTADOĞU, K.AFRIKA VE İRAN’DAN TURIST AKıNı SÜRECEK
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, yaz dönemini umutlu kapattıklarını dile getirerek, “Yıllık bazda gelirlerde henüz artış başlamadı ama aylık bazda fiyat artışı olması ve doluluk oranlarının iki yıl önceki rakamları yakalaması umut verici oldu” dedi. TÜROB Geleneksel Buluşması’nda konuşan Bayındır, bu artışın büyük ölçüde Ortadoğu pazarından kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Bayındır, 2018’de özellikle Haziran-Ekim döneminde Ortadoğu, Kuzey Afrika ile İran ve Irak’tan önemli oranda turist akımı olmasını beklendiğine işaret etti. Bayındır, TÜROB olarak tanıtım seferberliği başlatacaklarını kaydetti.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, yaz dönemini umutlu kapattıklarını dile getirerek, “Ağustos ayında doluluk artışıyla yazı bitirdik. Yıllık bazda gelirlerde henüz artış başlamadı ama aylık bazda fiyat artışının olması ve doluluk oranlarının iki yıl önceki rakamları yakalaması umut verici oldu. Türkiye'nin Ağustos 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine yüzde 40.5 arttı ve yüzde 75.3 olarak kaydedildi. Türkiye’nin doluluklarının iki yıl önceki oranı, yani Ağustos 2015’teki yüzde 72.9’luk oranı yakalayarak aştığı gözlendi” diye konuştu.
Bu artışın büyük ölçüde Ortadoğu pazarından kaynaklı olduğuna dikkat çeken Bayındır, bu talebin önümüzdeki yıl da devam etmesini beklediklerini kaydetti. 2018 yılında özellikle Haziran-Ekim döneminde Ortadoğu’dan, Kuzey Afrika ile İran ve Irak’tan önemli oranda turist akımı olmasını beklendiğini belirten Bayındır, “Bu bölgelerden gelecek talebin artırılması için etkinliklerimizi artıracağız” dedi.

TÜROB’DAN TANıTıM SEFERBERLIĞI
TÜROB olarak uluslararası platformda adeta tanıtım seferberliğine kalkacaklarına işaret eden Bayındır, “Ciddiyetle ele alacağımız pazarların başında Çin geliyor” dedi. Bayındır, şunları söyledi: “Uluslararası turizm harcamalarında Çinli turistlerin harcamaları, 2016 yılında yüzde 12 artarak 261 milyar dolara ulaşırken, Çinli turistlerin sayısı yüzde 6 artarak, 135 milyona ulaştı. Bu rakamlar pazarın ne denli büyük olduğunu anlatmaya yetiyor. Bu kadar büyük hacimli bir kaynak pazardan ülkemiz aldığı pay ise yılda sadece 167 bin Çinli turist. Yaklaşık 3 ay önce 1 milyon Çinli hayal değil demiştik. Bu konu, Bakanlığımız tarafından da gündeme alındı. Çin, kültürü ve alışkanlıklarıyla kolay bir pazar değil. Ama, bizler de misafir ağırlamayı en iyi bilen toplumlardan biriyiz. 2017 yıl sonuna kadar ya da 2018 yılı başında, üst düzey kamu bürokratları ile birlikte özellikle Çinli şirketleri bir araya getirecek bir organizasyonu, Çin’de düzenleyeceğiz. 2018 yılının Çin’de Türkiye yılı olması da bizlere avantaj sağlayacaktır.”

NIJERYA YÜKSELIYOR
Bayındır, Güney Kore, Endonezya, Malezya gibi diğer Asya ülkelerinin ve harcama alışkanlıkları ile yükselme gözlemlenen Nijerya ve Güney Amerika’nın yakın takibe aldıkları pazarlar arasında olduğunu vurguladı. Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından Rusya’nın 2016 yılındaki sert düşüşün ardından, 2017 yılında Güney bölgelerimizde toparlanma gösterdiğini hatırlatan Bayındır, şöyle konuştu: “İstanbul destinasyonu özelinde Rusya MICE segmentine yönelik yakın gelecekte bazı özel çalışmalarımız olacak. Mevcut konjonktür gereği, enerjimizi hızlı geri dönüş alabileceğimiz ve alternatif kaynak pazarlara ve segmentlere yöneltmenin daha verimli olacağını düşünüyorum. Üzerinde çalışmalarımızı ısrarla yoğunlaştırdığımız ve kısa süre içerisinde geri dönüşlerini alabileceğimiz bir diğer pazar ise Yunanistan. Bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tüm üyelerimizle birlikte arttıracağız.”

KRUVAZIYER DESTEĞI OLUMLU
Ülkemize kruvaziyer gemi ile 750 kişi ve üstü sayıda turist getiren A Grubu seyahat acentalarına 31.12.2017 tarihine kadar kişibaşına 30 dolar destek sağlanması kararından da bahseden Bayındır, “Bu desteği yararlı buluyoruz. Ancak desteğin 2018 yılını da kapsaması gerekiyor. Aynı şekilde desteğin otobüs ile Yunanistan, Bulgaristan, Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerden de turist getiren otobüs işletmelerine verilmesi 2018 yılı için önemli bir cazibe oluşturacaktır” diye konuştu.

3.TURIZM ŞURASı’NA ÖNERI LISTESIYLE GIDECEĞIZ
Bayındır konuşmasında, turizm sektörünün mevcut durumunun değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikasının oluşturulabilmesi hedefiyle ilgili tüm tarafların katılımıyla Ankara’da, 1-3 Kasım 2017 tarihleri arasında 3. Turizm Şurası düzenleneceğini de hatırlattı. Şura’da kamu kurum ve kuruluşları, turizm meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, turizm sektörü ve akademik camianın katılımı ile güncel görüş ve öneriler paylaşılacağını ifade eden Bayındır, “Turizm sektöründe günümüzde yaşanan sorunların çözüm yollarının bulunması, dünya gerçekleri ile uyumlu sürdürülebilir turizm politikalarının tartışılarak turizm sektöründeki yeni trendleri yakalayacak geleceğe yönelik öngörü ve politikaların değerlendirilerek ülkemizin bu yönde izleyeceği yol haritasının çıkartılması 3. Turizm Şurası’nın ana hedefi olacaktır. Biz de uzun bir öneri listesiyle Şura’da olacağız” dedi.

1.2 MILYAR KIŞI SEYAHAT ETTI
27 Eylül tarihinin, yani yarının Dünya Turizm Günü olduğunu belirten Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmin, dünyayı birleştiren, insanları bir araya getiren ve dostluğu çağıran gerçek güçlerden biri olduğu aşikar. Dünya nüfusunun, yüzde 16’sı, yani 1.2 milyarı, 2016 yılında kendi ülkeleri dışına seyahat etti. 2017 yılında toplam turist sayısının 1.4 milyarı aşması beklenmektedir. Bu rakam, turizmin etki alanını açıkça ortaya koyuyor. Dünya’da siyasi sınırlar güçlerini korurken, seyahat özgürlüğü engelleri aşıyor. Kültürler ve sosyal yaşamlar arasındaki etkileşim artıyor. Uluslararası seyahat eden her 5 kişiden 1’i, 25 yaşın altında. Bu gençler dünyayı gezmek ve gittikleri yerlerde yerel iletişim kurmak istiyorlar. Artık “dünya vatandaşı” kavramının hayat bulduğu genç kuşaklar yetişiyor. Turizm sayesinde kültürel bir dönüşüm yaşanıyor, dolayısıyla bu dönüşümün daha hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünya yaratması gerekiyor. Ancak, büyüme ve gelişim, her alanda olduğu gibi turizm sektöründe de birtakım tedbirlerin gerekliliğini doğuruyor. İnsan, çevre ve kültür odaklı yaşayan turizm sektörünün, kendi kaynaklarını koruyabilmesi temel öncelik olmalıdır.”

TRUVA YıLı’NA DESTEK
2018 yılının ‘Truva’nın Dünya Tarih Mirası’ listesine seçilmesinin 20.yıl dönümü olduğunu da değinen Bayındır, “Çanakkale Ticaret Odası öncülüğünde başlatılan ‘2018 yılının Çanakkale için Truva Yılı’ olması çalışmasını destekliyoruz” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.