• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

TÜROB: Kongre turizminde 2020 toparlanma yılı olacak

TÜROB: Kongre turizminde 2020 toparlanma yılı olacak
Beş yıl öncesinde kongre turizminde ülke bazında ilk 20’de yer alan Türkiye ve şehir bazında ilk 10’da yer alan İstanbul, kamu ve özel sektörün ortak çabalarıyla sıralamada eski yerlerine dönmeye çalışıyor.

İSTANBUL- Türk turizminin gelir artırıcı en önemli dallarından biri olarak kabul edilen kongre turizminde geleceğe yönelik umutlar artıyor. TÜROB, kongre, toplantı ve iş segmentinde, bu yıl yavaş da olsa başlayan hareketlenme ile gelecek yıldan itibaren yeniden yükseliş öngörüldüğünü açıkladı. Beş yıl öncesinde kongre turizminde ülke bazında ilk 20’de yer alan Türkiye ve şehir bazında ilk 10’da yer alan İstanbul, kamu ve özel sektörün ortak çabalarıyla sıralamada eski yerlerine dönmeye çalışıyor.

turob,-kongre-003.jpgTürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) kongre, toplantı ve etkinlik sektörüyle ilgili bir araştırma raporu hazırladı. 2019 yılının da kongre turizmi açısından yavaş geçtiği, ancak ufak da olsa bir hareketlenmenin başladığı vurgulanan raporda,ülkemiz açısından tüm koşulların olumlu seyretmesi halinde 2020 yılının ‘toparlanma’ yılı olmasının öngörüldüğü belirtildi.

Raporda görüşleri yer alan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, kongre turizminin Türkiye ve özellikle de İstanbul için öncelikli ve vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, "Maalesef son 4 yıldır bu alanda ciddi bir gerileme yaşandı. Kongre turizmindeki bu kritik değişim turizm gelirlerimizde ciddi bir negatif etki yarattı. 2018 ve 2019’dan itibaren yavaş da olsa yükselme hareketiyle gelecek yıldan itibaren kongre, toplantı ve iş segmentinde yeniden güçlenmeye başlayacağımızı öngörüyoruz" dedi.Gelecek yıl özellikle İstanbul’a ilgiyi çekecek etkinlikler olacağını kaydeden Eresin, “Sözgelimi Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’da gerçekleştirilecek olması hem gelirler hem şehrin reklamı açısından konaklama sektörüne nefes aldıracaktır. En önemlisi de Avrupa pazarlarını harekete geçirici etkisi olacaktır. Kongreler konusunda, eski rakamlara dönüş açısından henüz alınacak çok yol var. MICE sektöründe biraz gelişme olduğunu düşünsek de, bir kaç olumlu gelişme dışında kesinleşmiş çok teklifler yok henüz. En azından talep alma noktasında bir hareket başladı diyebiliriz” diye konuştu.

turob,-kongre-004.jpgKonaklama vergisi olumsuz etkileyecek

Dünyada toplantı ve etkinlik sektörü için 2019’un verimli bir yıl olduğuna dikkat çeken Eresin, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin kongre turizminde yeniden parlak günlerine dönmesi için, ülkemize gelmesi talep edilen dernek, şirket veya kurumların, kongre merkezi, konaklama, aracılık hizmetleri gibi kongre harcamalarının KDV’den muaf tutulması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Konaklama vergisinin uygulamaya geçirilmesinin, sektörde oluşabilecek olumsuz algının yanında maliyet artışı nedeniyle kongre turizmine olumsuz etkileri olabilir. Bu durum IBTM World Barcelona 2019 Fuarı’na katılanprofesyoneller tarafından dile getirildi.”

turob,-kongre-005.jpgBarcelona’da başarılı tanıtım

IBTM World Barcelona 2019 Fuarı’ndan da bahseden Eresin, şunları söyledi: “Roma ve Madrid Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonu ile Göbeklitepe konseptiyle düzenlenen Türkiye standında TÜROB ile birlikte toplam 29 kurum/kuruluş yer aldı. Bu yıl Türkiye standında yer alan kuruluşların oldukça yoğun ikili görüşmelerde bulundukları gözlemlendi. Öte yandanİstanbul Ticaret Odası’nın desteği ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) organizasyonunda ‘More Than A Destination… The Business. The History. The Journey’ ana teması ile hazırlanan İstanbul standında 14 kurum/kuruluş yer aldı. İstanbul standının gerek tasarım gerekse başarılı organizasyonu ile İstanbul’a yönelik önemli derecede farkındalık oluşturduğu gözlemlendi. Standın alınması konusunda desteklerinden dolayı İTO Başkanı Şekib Avdagiç başta olmak üzere İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık ile ICVB yöneticilerine TÜROB, olarak teşekkür ederiz.”

Raporda altı çizilen hususlar şöyle:

* International Congress and Convention Association (ICCA) verilerine göre, 2018’de dünya çapında toplantı sayısı bir önceki yıla göre 168 binden 203 bine, toplantılara katılan delege sayısı ise 4.8 milyondan 4.9 milyona çıktı. 2018 yılında dünya çapında kongre sayısı ise 12.900 oldu.

* 2018 yılında en fazla kongreye 947 kongre ile ABD ev sahipliği yaparken, Türkiye 55 kongre ile bir önceki yıla göre 3 basamak düşerek 52. oldu.

* 2018 yılında şehir bazında ilk sıraya Paris yerleşti. İstanbul 33 kongre ile 84. sırada, Antalya 12 kongre ile 225. sırada yer buldu.

* Türkiye’de 2000’lerin başından itibaren büyümeye başlayan kongre turizmi 2013 yılına kadar gelişimini sürdürdü. Rekor yılı olan 2013’te, 146’sı İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de toplam 221 uluslararası toplantı düzenlendi. Türkiye, dünya sıralamasında 18. sırada yer aldı. Şehir bazında ise İstanbul 146 kongre ile 8. sırayı aldı. 2016 yılı itibariyle maalesef Türkiye ülke bazında ilk 20’deki, İstanbul şehir bazında ilk 10’daki yerlerini kaybetti.

* Kongre ve toplantılara ev sahipliği konusunda otellerin ağırlığı giderek artıyor.

* Kongre ve toplantıların yüzde 53’ü Avrupa’da düzenlenirken, Avrupa’yı yüzde 19 ile Asya, yüzde 12 ile Kuzey Amerika ve yüzde 10 ile Latin Amerika takip etti.

* Uluslararası toplantı ve kongrelerde öne çıkan alanlar tıp, mühendislik, iletişim, teknoloji, sosyal bilimler, müzik, çağdaş sanat ve spor olarak sıralanıyor.

* Bir kongre turisti normal bir turisten 3-4 kat daha fazla para harcıyor.

KONGRE TURİZMİNE İLİŞKİN TABLOLAR AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR:

turob,-kongre1.png
turob,-kongre.png
turob,-kongre-001.png

Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.