• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Türkmenbaşı Limanı, “ENR Best Project Ödülü” kazandı

Türkmenbaşı Limanı, “ENR Best Project Ödülü” kazandı
İpek Yolu’nun kalbine inşaa edilen Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı

NEW YORK,Türkmenistan’ı dünya ticaretinde lojistik merkez haline getirecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı; mühendislik, müteahhitlik ve mimari alanda dünyanın en prestijli ödülü olarak gösterilen “ENR Global Best Project” ödülünü kazandı. Doğu’dan Batı’ya uzanan enerji nakil hatlarıyla enerjide stratejik konuma sahip Türkmenistan, liman projesinin devreye girmesiyle lojistikte de iddialı hale geldi. Liman, Asya ve Avrupa arasındaki kargo teslimat süresi 45 günden 15 güne indirirken, ‘Modern İpek Yolu’nun Batı’ya açılan en hızlı kapısı oldu.

turkmenbasi-limani,-new-york’ta.JPGHazar denizi etrafındaki en büyük liman olma özelliği taşıyan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı aynı zamanda eksi 27 metre kod seviyesi ile ‘dünyanın en derinine kurulan liman’ özelliğini taşıyor. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, ENR “Best of Best” kategorisinde de dünyanın en iyi ilk üç projesinden biri seçilerek finale kaldı...

turkmenbasi-limani,-new-york’ta-001.JPG

Modern İpek Yolu’nun en stratejik yatırımlarından biri olan Türkmenistan devleti tarafından Gap İnşaat’a yaptırılan Hazar Denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’na Amerika’dan dünyanın en prestijli ödülü geldi. Türkmenistan’ı dünya lojistiğinde merkez haline getirecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, New York merkezli ENR tarafından 23 kategoride projelerin değerlendirdiği “Global Best Projects” yarışmasında ‘Havalimanı / Liman’ kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, bu 23 kategorinin birincilerinin yarıştığı “Best of Best” yarışında da ilk üç içinde yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Ödül 2 Ekim tarihinde New York’ta düzenlenen törende verildi. 

turkmenbasi-limani,-new-york’ta-002.JPG
turkmenbasi-limani,-new-york’ta-003.JPG
turkmenbasi-limani,-new-york’ta-004.JPG

MODERN İPEK YOLU’NUN KALBİ BURADA ATACAK

Ödül töreninde bir konuşma yapan Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gürler, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın dünya ticaretinde Modern İpek Yolu’nun ‘kalbi’ olarak kabul gördüğünü belirterek “Türkmenistan’ı dünya ticaretinde çok önemli bir lojistik merkez haline getirecek olan liman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonunun bir parçası. Bu vizyon çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veren Türkmenistan, dünya ticaret lojistiğinde çok önemli bir merkez olacak” dedi. 

turkmenbasi-limani,-new-york’ta-005.JPG

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz bir şekilde tren hattıyla mal sevkiyatı yapılmasının yolunu açtı. Bu liman Asya’dan Avrupa’ya yük taşımacılığının yüzde 95’i halen deniz yolu üzerinden 45 günlük teslimat süresinde yapılırken, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı ile Asya ve Avrupa arası demiryolu taşımacılığı 30 gün kısalmış oluyor. Buna göre, Çin’den kesintisiz tren hattıyla Türkmenistan’a gelen yükler, Hazar kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nda feribota yüklenerek Azerbaycan’a ulaşıyor oradan da kısa bir süre önce hizmete açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna bağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki tren yolu çalışması tamamlandığında da kesintisiz bir şekilde Avrupa’ya sevkiyat başlayacak. 

turkmenbasi-limani,-new-york’ta-009.JPG

Dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip Türkmenistan, son 10 yılda Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonu çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veriyor. Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un talimatıyla hayata geçirilen tüm projeler doğaya ve çevreye uyumlu olarak inşaa ediliyor. 

Türkmenbaşı şehrinde ve Awaza Milli Turizm Bölgesi’nin karşısında yer alan limanın tüm bölümleri, Berdimuhamedov’un çevreye verdiği özel önem dikkate alınarak inşaa edildi. Liman, Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un kaleme aldığı “Türkmenistan Büyük İpek Yolu’nun kalbi 1-2” adlı kitaplarında da vurgu yaptığı üzere İpek Yolu’nu yeniden dünyanın en çok tercih edilen ticaret yolu haline getirecek vizyonun en önemli eserlerinden biri... 

Birçok rekora sahip olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı ve bir tersane inşaa edildi, polipropilen terminali de genişletildi. Liman, Türkmenistan devletinin ve Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un inovasyona verdiği önemin de bir simgesi olarak gösteriliyor. Türkmenistan’da hayata geçirilen diğer projelerde olduğu gibi Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın inşaası da bu inovatif yaklaşımla hayata geçirildi.

GUINNESS’TEN ÇİFTE REKORLU LİMAN…

Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, mühendislik ve çevre bakımından dünya rekorları kırmaya hak kazanan bir proje özelliği taşıyor. Dünyanın ‘en’lerini kayıt altına alıp ilan eden İngiltere merkezli Guinness Kurumu, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın bu yönde yaptığı iki ayrı rekor başvurusunu kabul etti. 

Eksi 27 metre ile deniz seviyesi altında inşa edilen Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, dünyada deniz seviyesinin altında kurulan en büyük liman özelliğiyle Guinness Rekoru kazandı. Göçmen kuşların uğrak yeri olan limanda, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Bermuhamedov’un çevreye ve doğal hayata verdiği önemin göstergesi olarak çok özel bir suni ada yapıldı. Ada, yine dünyanın en büyük ilk suni adası olma özelliğini taşıyor. Bu yönüyle de Guinness Rekorlar Kitabı’na giren liman, ‘dünyada kuşlar için deniz seviyesi altında insan yapımı inşa edilen en büyük ada’ rekorunu da aldı.

ORTAASYA’NIN MÜHENDİSLİK ve MİMARİ HARİKASI

1 milyon 434 bin 149 metrekarelik bir alana sahip limanda, dünya standartlarında çevre düzenlemeleri yapmak, denizin ekolojik temizliğini sağlamak ve mevcut doğal bölgeyi dış etkenlerden korumak amacıyla 8 milyon 993 bin 788 metreküp derinleştirme çalışması ve 5 milyon metreküp deniz yüzeyi doldurma çalışmaları yapıldı. Limanın 3 bin 800 metre olan uzunluğu, yük ve yolcu gemilerinin yanaşması, yükleme ve boşaltma çalışmalarını da daha rahat ve hızlı yapmasını sağlıyor. Doğu-batı ve kuzey-güney yönlü yük çeşitlerini daha elverişli şartlarda taşımak ve ihracat ve ithalat kapasitelerini arttırmak amacıyla 3 bin 915 metrelik otoyol ve 29 bin 890 metre demiryolu da yapıldı. Asya’nın merkezinde önemli bir lojistik üssü işlevi görecek olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. 

Gap İnşaat Hakkında

Gap İnşaat 1990’lı yıllarda, Çalık Holding’in uluslararası alanda inşaat işlerini yürütmek üzere kuruldu. Şu anda Türkmenistan başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında altyapı, üstyapı, sağlık, konut ve endüstriyel tesis projeleri ile enerji ve petrokimya alanlarında müteahhitlik hizmetleri veriyor. Gap İnşaat, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan “Yılın Hizmet İhracatı” listesinde iki yıldır ilk 10 içinde yer alıyor. 

ENR Hakkında 

Mühendislik, mimarlık ve müteahhitlik dünyasının en prestijli kurumu kabul edilen New York merkezli ENR tarafından her yıl yayınlanan ‘Dünyanın en büyük 250 taahhüt şirketi’ listesinde bu yıl Gap İnşaat 73’üncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yılki listeye göre 19 sıra yükselen Gap İnşaat, Türk şirketler arasında en büyük yükselişe imza atan firmalar arasında yer almayı başardı. 

Gap İnşaat, 2006 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde ENR Top 250 listesinde yer alıyor. ENR listesinde bu yıl Türkiye’den 46 şirket var. Gap İnşaat dışında bu listede yer bulmayı başaran diğer bir Çalık Holding iştiraki de dünya sıralamasında 104, Türkiye sıralamasında ise 10’uncu olan Çalık Enerji.

Bu haber toplam 2963 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.