• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 21 °C

Türkiye-İran sınır görüşmesi

Türkiye-İran sınır görüşmesi
Van Valisi Münir Karaloğlu: Türkiye ile İran’ın 400 yıldır barış ve kardeşlik içinde yaşıyor. İki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerden olumlu sonuçlar alınıyor.

SELAHATTİN AKDAŞ-TÜRKİYE TURİZM


VAN- Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye ile İran"ın 400 yıldır barış ve kardeşlik içinde yaşadığını hatırlatarak, son dönemde iki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerden olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.
İranlı heyet, Türkiye-İran arasındaki sınır güvenliği toplantısına katılmak üzere Van"a geldi. Kapıköy Sınır Kapısı"nda karayoluyla Türkiye"ye giriş yapan İran heyetini Saray İlçe Kaymakamı Meral Demirbaş ile Özalp Kaymakamı Hüseyin Demirbaş karşıladı.



Toplantıya katılmak üzere Valiliğe gelen İran heyetini kapıda Van Valisi Münir Karaloğlu, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen ve İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert karşıladı. Makamında İran heyetini kabul eden Karaloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaloğlu, amaçlarının İran ile Türkiye arasında daha rahat karayolu ulaşımının sağlanması için biran önce Kapıköy Sınır Kapısı"nın açılmasını arzu ettiklerini bildirdi. Türkiye ile İran"ın bu bölgede 400 yıldır barış ve kardeşlik içinde yaşadığını anımsatan Karaloğlu, son dönemde iki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerden memnun olduğunu ifade etti.



Karaloğlu “Van ili İran"ın Urumiye, Salmas, Hoy ve Makü şehirleriyle sınırı olmasına rağmen en büyük karasal sınırı Hoy şehri iledir. Onun için Hoy kenti ile olan ilişkilerimizi önemsiyoruz. Sınır güvenliğini sağlayan görevliler arasındaki istihbarat paylaşımı, terörle mücadele ve kaçakçılıkla mücadele de geldiğimiz noktan da memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tabi iki tarafın da problemi olan terörle mücadelede de işbirliğimizin iyi olması bizleri ayrıca mutlu etmektedir”



İran heyetine başkanlık yapan Hoy 1. Derece Hudut Komiseri Albay Habib Musai"de Vali Karaloğlu"nun sıcak karşılamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki olumlu gelişmelere dikkat çekti. İran ile Türkiye arasındaki dostluğun dünya Müslümanları arasında da olmasını arzuladığını ifade eden Musai “Ve birlikteliğimizi biran evvel sağlamamız gerekiyor” dedi. İran"ın en fazla karasal sınırının Van ile olduğunu kaydeden Musai “Tabiî ki biz iki sorumlu yetkili olarak, aynı zamanda Müslüman iki ülkenin yetkilileri olarak da, birbirimize güvendikçe, birbirimizle olan irtibatımız arttıkça belirtilen sorunlarda en aza inecektir.



Sınırda istenilen düzeyde bir güvenlik sağlanmış bulunmakta. Her iki ülkenin sınır güvenliğinden sorumlu kaymakam ve komutanlara da teşekkür ediyorum. Ben kendi bölgemde güvenliği sağlamak için her türlü art niyetli kişilere, fırsat tanımadığımızı ve bunu fiiliyatta da gösteriyoruz. Ümit ediyorum ki inşallah bir gün gelir artık sınırımızda terör, kaçakçılık gibi konular sona erer ve bizim geliş gidişlerimiz dostane ilişkiler şeklinde olur” diye konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından iki ülke heyetleri Valilikte sınır güvenliği toplantısına geçildi.


Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.