• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 20 °C

Turkcell e-ticaret ve dijitale odaklandı

Turkcell e-ticaret ve dijitale odaklandı
Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, e-ticaret ve dijital hizmetlerde gelecek 2-3 yılda şu ana kıyasla iki katına çıkabilecek potansiyeli gördüklerini söyledi.

İSTANBUL- Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, e-ticaret ve dijital hizmetlerde gelecek 2-3 yılda şu ana kıyasla iki katına çıkabilecek kullanıcı ve veri tüketim potansiyeli gördüklerini söyledi.

Turkcell veri ve dijital hizmetlerde yakaladığı büyüme ile ilk dokuz ayda hem gelir, hem de FAVÖK'te tüm zamanların en yüksek sonuçlarına ulaşırken; CEO Kaan Terzioğlu, önümüzdeki dönem büyüme stratejisini dijital hizmetlerin yaygınlaştırılması ve e-ticaret üzerine kuracaklarını söyledi.

turkcell-ceosu-kaan-terzioglu-001.jpg

Şirketin üç yıllık yeni strateji planı üzerinde çalıştıklarını belirten Terzioğlu, dijital hizmetler ve e-ticaretin de desteğiyle enflasyon oranlarının üzerinde büyümeyi sürdüreceklerini ve gelecek 2-3 yılda şu ana kıyasla iki katına çıkabilecek kullanıcı ve veri tüketim potansiyeli gördüğünü ifade etti.

Ortakları arasında uzun yıllardır devam eden ihtilafa rağmen operasyonel olarak güçlü sonuçlarını sürdüren Turkcell, bu yılın tamamında satış gelirlerinde yüzde 21-23 artış hedeflerken; ilk dokuz ayda gelirlerini yüzde 29 artırarak 13 milyar liraya yükseltti.

turkcell-ceosu-kaan-terzioglu.pngTurkcell'in satışları içinde veri ve müzik ile televizyon gibi dijital hizmet paketlerinin aldığı pay üçüncü çeyrek sonu itibarıyla geçen yıla göre 7 puan artarak yüzde 67'ye çıktı. Mobil veri gelirleri dokuz ayda yüzde 46 artışla 4.5 milyar liraya yükselirken, dijital hizmet gelirleri yüzde 178 artarak 2.1 milyar lira oldu.

Reuters ile söyleşisinde Terzioğlu, ses ve veri aboneliğiyle bu büyüme rakamlarının mümkün olmadığını ancak müzik, video, mesajlaşma gibi Turkcell'e münhasır dijital hizmetler üzerinden benzer rakamları yakalamanın mümkün olduğunu ifade etti.

turkcell-ceosu-kaan-terzioglu.jpg
Terzioğlu, 37 milyon müşterinin içinde 29 milyonun 4.5G hatta sahip olduğunu, ancak yarısında veri tüketiminin artmasını sağlayan uyumlu akıllı telefon olmadığını belirterek, "Sadece 14 milyonunda var. Yani bir bu kadar müşterimiz daha telefonunu yükseltecek, dijital servisleri tüketmeye başlayacak. 2-3 yıl içinde iki katına çıkabilecek kullanıcı ve tüketim potansiyeli görüyorum" dedi. Terzioğlu gelir artışı için net rakam telaffuz etmekten kaçındı.

"Gelecek yıl yeni servis başlatma planı yok"

Turkcell'in abone başına geliri (ARPU) artan veri ve dijital servis kullanımıyla bu yılın her çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 17 ile 11 arasında artış kaydetti ve üçüncü çeyrek sonunda 32.8 TL'ye yükseldi.

Terzioğlu, "Her bir dijital servisin ARPU'ya 1.5 ile 6 lira arasında, churn'e (yıllık müşteri kaybı) de 0.4 ile 1.7 puan arasında (düşürücü) etkisi var" dedi ve fiyat rekabetine girilmesi halinde dijital servislerin birebir karşılığı olmadığı için Turkcell'e avantaj kazandırdığını belirtti.

Turkcell'in mobil abonelerinin yarısı dijital servislerden en az birini kullanıyor.

Terzioğlu Ekim ayında devreye aldıkları arama motoru Yaani ile birlikte temel servisleri tamamladıklarını, gelecek yıl yeni servis başlatma planlarının olmadığını belirterek, "Bunlar bizim artık temel servis portföyümüz. İzle, dinle, oku, paylaş. Ana ihtiyaçlara cevap veren ürünler" dedi.

Arama motoru Terzioğlu'nun bundan sonraki büyüme alanı olarak nitelediği e-ticaret alanının yapıtaşını oluşturuyor.

Büyümeyi e-ticaret ile sürdürecek

Dijital servislerle yakaladıkları büyümeyi kullanıcı sayısını artırarak sürdüreceklerini belirten Terzioğlu, bu büyümeyi ikinci kademeye e-ticaret platformuyla taşıyacaklarını ifade etti.

Arama motorundan yönlendirilen kullanıcı trafiği, kimlik doğrulama ve cep telefonu üzerinden ödeme yapmak üzerine kurulu üç aşamalı bir altyapıyı çalışır hale getirdiklerini ifade eden Terzioğlu, "Bundan sonra e-ticaret platformu ile yeni bir büyüme fazına gireceğiz... Bu üç alandan da gelir yaratacağız. Bu şekilde yatay olarak sonsuza kadar büyüme potansiyeli var" dedi.

Türkiye'de bu üç alanın her birinde, dijital servislerde olduğu gibi ABD merkezli şirketler ağırlıklı olmak üzere yerleşmiş oyunculardan yeni ortaya çıkanlara kadar birçok rakibi bulunuyor. Ancak Terzioğlu dijital hizmetlerde kaydettikleri büyümenin benzerini alana yansıtacaklarını savunuyor.

Terzioğlu bu yılın dokuz ayında, Paycell olarak adlandırılan cep telefonu üzerinden ödeme yapma altyapısından geçen 241 milyon lira tutarındaki işlemin ne kadar yükselebileceği sorusuna, "Bu tutar potansiyelin sadece çok küçük bir kısmı" cevabını verdi.

Terzioğlu dijital hizmetler ve e-ticaretin şirketin büyümesini hangi oranlara getireceği sorusuna yanıt vermedi ancak enflasyon oranlarının üzerinde büyüyeceklerini belirtti.

"Üç yıllık yeni plan üzerinde çalışıyoruz"

Kaan Terzioğlu, "İki yıl önce 3 yıllık bir plan açıkladık. Telekom oyuncusu olarak enflasyonun üzerinde, yüzde 10-14 büyüme öngörüyoruz ve sürdürülebilir dedik. Buna inanmadılar, hissemiz düştü. Ama bu hedeflere ulaştık. Şu an üç yıllık yeni plan üzerinde çalışıyoruz. Yine aynı şeyi diyebilirim. Telekom sektörü enflasyonun üzerinde büyümeyi sürdürülebilir kılmak zorunda. Bu ürünler de onun modelidir" dedi.

Terzioğlu ayrıca eylül ayında Türkiye'de başlatılan ve telekom altyapısından bağımsız bir sanal operatör olan Lifecell'in abonelerinin iki ayda hedeflerini aşarak 60 bini aştığını ve bir yıl içinde Turkcell dışındakilerle birlikte 1 milyona ulaşacağını tahmin etti.

Veri hattı, internet üzerinden ses iletimi ve ücretli tüm dijital hizmetleri kapsayan Lifecell pilot olarak uygulandığı KKTC'de bir yıl içinde abone kaybını üçte bire düşürürken, ARPU'yu yüzde 65 artırdı.

Bu haber toplam 7934 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.