• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Türk turizmciler Malta'da-1

Türk turizmciler Malta'da-1
Türk turizmcileri bekleyen Akdeniz'in küçük ülkesi Malta, Türk turizmcileri ağırlayarak Malta'yı tanıttı.Geziye TurkiyeTurizm.com'dan Onat Altıntaş katıldı.

ONAT ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
MALTA-
Sırlarla dolu Malta’nın tanıtımı için Orange Cruise’in organizasyonu ile Malta Havayolları ile Atatürk Havalimanı’ndan yola çıktığımızda herkesin aklında soru işaretleri vardı. Akdeniz’in ortasında üç adadan oluşan bu küçük ülke nasıl bir yerdi?
Gitmeden önce okuduğumuz broşürlere göre üç küçük adacıktan oluşan bu ülkenin nüfusu 400 bin. En büyük ada olan Malta’da 375 bin, Gozo’da 25 bin ve minik bir ada olan Comino’da ise sadece 4 kişi yaşıyor.
Malta’nın Türkler için en önemli yanı 1565 yılında yapılan kuşatmada Osmanlı Donanması’nın Akdeniz’deki 100 yıllık yenilmezliğine son vermesi ve ünlü Türk denizci Turgut Reis’in bu kuşatmada şehit olmasıydı.

DAMGA VURAN TAŞ
Nisan 1565'te Saint Elmon Kalesi'nin 300 kadırga ile gelen 35 bin asker tarafından zaptedilmesiyle gelişen tarihsel olaylar, Malta diline ‘Turgut Reis’in adından gelen ‘Dragon’ kelimesini yerleştiriyor. Turgut Reis'in şehit düştüğü yerin adı da Turgut Burnu (Dragont Point). Ülkede denizden çıkarılan ve kimyasal yapısı nedeniyle çok kolay işlenilebilen Malta Taşı da, her yere Türkler gibi damgasını vurmuş. Akla gelebilecek yapı ile ilgili her şey bu taştan yapılmış. Bu nedenle de tüm adaya beyaza çalan sarımsı bir renk hákim

TAGHMET TORK
Malta dilinde söylenen "Taghment Tork" söüz, asırlardan beri Akdeniz'in ortasındaki Şövalyeler Adası'nda nesiller boyu birbirine aktarılıyor ve bugün hálá kullanılıyor. Hiç beklenmeyen, insanı şaşkınlığa ve dehşete düşürebilecek olumsuz durumlarda söylenen, ‘Üstümüze Türk yağdı’, ‘Bir Türk çocuğu daha doğdu’ anlamlarına geliyor.

malta-3.jpg

NÜFUSUNUN ÜÇ KATI TURİST AĞIRLIYOR

Her yıl nüfusunun 3 katı turisti ağırlayan Malta, uluslararası otel zincirleri tarafından keşfedilmiş. Adaya gelen büyük oteller müşterilerini en iyi şekilde ağırlıyor. Yenilerinin inşaatı da sürüyor.
Malta köklü tarihi, denizi, güneşi ve kumuyla bir turistin aradığı herşeye sahip bulunuyor. Dalış meraklısı olanlar için ideal olan Malta koyları her mevsim meraklılarını bekliyor. Apartman nedir bilmiyen Maltalılar villalarda yaşıyor.
Malta taşından yapılan iki katlı evler kentin tarihi dokusunu bozmayacak şekilde inşa edilmiş. Yeni yerleşim merkezlerinde ucube evler ve oteller inşa ediliyor.
Valetta, Malta tarihinin önemli kilometre taşı olan ve Türklerin yaptığı “büyük işgal”i anlatan müzeye de evsahipliği yapıyor.
Malta da hemen hemen herkesin bir evi ve arabası var. En çok korktukları şeylerden biri de otoparktan sonra bir de ev kirası vermek zorunda kalmak oluyor.
Aklımızda daha bir çok şey vardı. Bütün bunların devamını Malta gezisine bıraktık.

malta-2b.jpg

malta-2a.jpg

MALTA GEZİSİNE KATILAN TURİZMCİLER

Malta turizm ve eğitim alanında nüfusunun iki katı turist alıyor. Ancak ekonomik sıkıntıları aşmak için turizmi 12 aya yaymaya çalışıyor. Akdeniz’de dolaşan kruvaziyer gemilerinin uğrak limanı Malta, turizmini Türkiye’ye açtı. Türk turistleri bekleyen Malta’nın şirketi Orange Cruises, Türk turizmcileri Malta’yı tanıtma gezisi yaptı.
Orange Cruises Malta gezisine katılanlar Ertuğrul Özdemir (Konya), Tanya Senuşoğlu (Jolly Tur), Cem Polatoğlu (Baracuda Tour), Nuri Nohut (Adana Turizm), Cihan Saray (Anı Tour), Ümit Maçkan (TempoTour), Görkem İnce (VIP Turizm), Onat Altıntaş (TürkiyeTurizm.com) Atatürk Havalimanı’nda Orange Cruise’den Kemal Çobanoğlu ile buluştular.

malta-2d.jpg

HAVALİMANINDA "MERHBA" YAZIYOR

Zamanında kalkan Malta Havayolları uçağı yaklaşık 2 buçuk saat sonra Malta Havalimanı’na indi. İstanbul’da bıraktığımız soğuk hava yerini günlük güneşlik ılıman bir iklime bırakmıştı.
Malta’ya, uçaktan iner inmez gördüğümüz “merhaba” (merhba) yazıları ile bu küçük ülkeye hemen ısındık. Sonradan bu “merhba” yazılarının Arapça’dan geldiğini öğrendik.
Gümrük ve pasaport işlemlerinin bitiminden sonra, Malta Havaalanında, Malta Orange Cruises Merkez Ofisi’nde görevli Değer Bilgin bizleri karşıladı.

malta-14.jpg

Havalimanından otobüslerle Dolmen Hotel’de SMS acenta görevlileri ile toplantıya gittik. Dolmen Hotel’de öğle yemeği yedikten sonra oteli gezdik.

malta-7.jpg

Daha sonra kalacağımız The Waterfront Hotel’ine transfer olduk.

malta-16.jpg

Akşam gezi programında Westin Oteli içinde bulunan Dragonara Casino'su ziyareti vardı. Türkiye’de kumarhaneler kapatıldı. Ama Malta kumarhaneleri kontrollü kullanarak bu pazardan payını alıyordu. Bu gelirle de otellerin kendilerini yenilediklerini gördük.
Malta'nın kumarhanelerinin en iyi müşterileri anneler, teyzeler, babalar ve dedeler... İşe giden çocuklar büyüklerini sabahtan kumarhaneye bırakıp akşama alıyorlar. Onlarda gün boyu burada oyalanarak vakit geçiriyorlar.

malta-2.jpg

malta-13.jpg

ÜÇ KİŞİNİN YAŞADIĞI COMINO ADASI

Malta, Akdeniz’in ortasında, İtalya’nın Sicilya kısmına oldukça yakın takımadalardan oluşuyor. Toplam 7 ada var ancak sadece 3′ünde yaşam vbulunuyor. Bunlar Malta, Gozo ve Comino’dur.
Comino’da ”yaşam var” sayılmaz. Bu adada sadece 3 kişi yaşıyor. Adanın sakinleri bir rahip, bir çiftçi, bir de polisten oluşuyor. Adada otel var ve turistler gidiyor.
Akdeniz’de küçük bir ada ülkesi olan Malta, Malta tarihi boyunca Fenikelilerden Romalılara, Bizans’tan Osmanlı’ya dek birçok uygarlığın, yakın çağda da Fransız ve İngilizlerin egemenliğini yaşadı
Ülkede metro, tren, uçak gibi ulaşım araçları da bulunmadığı için gideceğiniz yerlere ya kara yoluyla ya deniz yoluyla ya da yürüyerek ulaşmanız gerekiyor. Malta’nın bir haftada gezilebilecek bir ülke olduğunu öğrendim.
İstanbul’da erken yatmaya alışkın değildik. Ama Malta’nın sokaklarında kimseler yoktu. Yakındaki bir otelin barında uykumuz gelene kadar oturarak vakit geçirdik.

Malta’dan notlar
Malta dilinin önemli bir bölümü Arapça ve İtalyanca sözcüklerden oluşmuş.
Malta'da trafik soldan.Hız şehiriçi 40, şehirdışı 60 kilometre.
4 günde ancak bir polise rastlayabilirsiniz. Polis silah taşımıyor.
Bildiğimiz anlamda ordu yok. Cumurbaşkanını koruyan küçük çapta bir birlik var. Askerlik gönüllü olarak yapılıyor.
İşsizlik sigortası var, işçi hakları çok gelişmiş.
Suç işleme oranı sıfıra yakın.
Halkın koyu Katolik olduğu Malta'da boşanma yok.
Rahibe okulları yaygın, çocuklar doğmadan bu okullarda sıra alınıyor.
Malta'da 2 kumarhane var. Her gece en az 5-6 Türk buralarda boy gösteriyor.
Profesyonel lig yok.

YARIN: OSMANLININ YENİLDİĞİ SAINT ELMO

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.