• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Türk turizmciler Helsinki'de 5

Türk turizmciler  Helsinki'de 5
Türk turizmciler Finlandiya’yı karanrlıkta gezdi. Kışın karlar altında bembeyaz ve karanlık ülke yazın aydınlanıyor ve yeşilliklere bürünüyor.
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM –GEZİ-5

HELSİNKİ/FİNLANDİYA- Türk turizmciler Finlandiya"yı karanrlıkta gezdi. Kışın karlar altındaki bembeyaz ülke, yazın yeşilliklere bürünüyor. Ancak göller ve bataklıkları bol olan Finlandiya"da yazın sivrisinekler ortaya çıkıyor. Finlandiyalılar “Bizim askerimiz yok, ordumuz yok. Ama sivrisineklerimiz var” diyorlar
Helsinki"de Türk turizm operatörlerine şehir turu yaptıran Finlandiyalı rehber Paula Makipa Avrupa Birliği"ne üye olmaktan şikayetini şöyle dile getirdi: “Yunanistan"ı kurtardık. Şimdi İrlanda"yı kurtarıyoruz. Ya bizi kim kurtaracak?”
Finlandiya"nın AB"ye üye olmadan önce kendi kendine yeten ve gelir düzeyi yüksek bir ülke olduğunu söyleyen Makipa, işsizliğin yüzde 10"a çıktığını ve zenginin çok zengin, fakirin çok fakir olduğunu, orta sınığın kaybolduğunu söyledi.


Plaza Tur"dan Shadi İzadi Glany, rehber Paula Makipa

KOCAMAN VE TENHA BİR ÜLKE
Toplam 4 milyon 93 bin nüfusu bulunan ve yüzölçümü 337.032 km kare olan Finlandiya"nın çok geniş alanı bulunuyor. Nüfusun yüzde 20"si büyük şehirlerin bulunduğu 16 bin kilometrekarelik bölgede, yüzde 2"si Laponya"da, geri kalanı diğer yerlerde yaşıyor.
Kuzey Avrupa sınırları içerisinde bulunan Finlandiya Cumhuriyeti, güneybatıda Baltık Denizi, kuzeybatıda İsveç, kuzeyde Norveç, doğuda Rusya ile komşudur.. Ülkenin yüzde 7"si tarım alanı, yüzde 69"u ormanlık ve bozkırdır. En yüksek yeri ise 1324 metre ile Haltiantunturi"dir. Kemjoki nehri, Saimas ve İnari gölleri bulunur. Resmi dili Fince olan ülkede İsveççede konuşulur. Dini Luterci Protestandır. Başkenti Helsinki olmak üzere önemli kentleri Tempere, Turku, Espoo, Vaanta, Oulu, Lahti, Pori, Kuopio, Jyvaskyla, Kokta, Vaasa"dır. Ayrıca Baltık Denizi"ndeki 1552 metrekare ve 23 bin 600 nüfuslu Aland (Ahvenanmaa) Adaları"da Finlandiya"ya aittir.
Yeterli kaynakları bulunmayan Finlandiya ekonomik sıkıntıyı aşmanın yolunun turizmden geçtiğini keşfeden Avrupa ülkelerinden biri. Bu nedenle ülkeye çeşitli ülkelerden turizmcileri davet ederek tanıtımlar yapıyor.



TURİZMCİLERE TANITIM YAPILDI
Bu arada kurulan yeni tesislerle turizmi büyük şehirlerden dağlara, kırlara, ormanlık arazilere yayıyor. Bu çalışmada en büyük payı ise Kuzey Kutup Dairesi içinde bulunan Laponya alıyor. Finlandiya"ya gelen turistler Laponya"yı görmeden gidemiyorlar.


Özkan Altıntaş Rovaniemi Tren İstasyonunda

Türkiye"den Finlandiya"ya giden önemli tur operatörleri de Finlandiya"nın renkli dünyası Laponya"yı gezdiler. Ancak Finlandiya Havayolları"nın grevi nedeniyle ülkeyi bir baştan bir başa konforlu yataklı kabinleri bulunan hızlı trenle geçtiler. Helsinki- Rovaniemi-Helsinki arasında seyahat edilen tanıtım gezisinde


Turizmciler ve gazeteciler trenin lokantasında


Helsinki'nin önemli mağazası



Türk-Avrupa Turizm Konseyi adına Koray Yalkut rehberlik yaptı. Finlandiya adına Your Agent"ten Antti Haattaja grupla birlikte oldu. Ekipte Hello Turizm Outgoing Müdürü İlkim Tuncay, Vip Turizm"den Esra Tanoğlu, Setur"dan Uğur Bulutlu, Tivoli Turizm"den Fatih Kaan, Bukla Turizm"den Ayhan Bıyıklıoğlu, FlyExpress"ten Barış Öztürk, Plaza Tur"dan Shadi İzadi Glany, Hey TravelTrend"den Şermin Akdoğan, Nes Travel"den Tolga Ünalsın, Kappatur"dan Kaan İşçil katıldı. Ayrıca Türkiye"nin önemli basın kuruluşlarından Haber Türk Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Satmış, Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Arif Dizdaroğlu, Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Metin Sever, Türkiyeturizm.com sahibi Özkan Altıntaş yer aldı.


Özkan Altıntaş Helsinki Tren İstasyonu'nda


Helsinki caddeleri karla kaplı

BİZDE TÜRKLER GİBİ ORTA ASYA"DAN GELDİK
Finlandiyalı rehber Paula Makipa Helsinki"de yapılan otobüs turunda hızlı hızlı ülkesinin tarihi geçmişini anlattı.
”Bizde Türkler gibi Ural ve Altay dağlarının bulunduğu Orta Asya"dan göç ettik. Aynı kökenden geliyoruz. Finlandiya 1812 "de kuruldu. İlk başkenti Turku idi. 650 sene krallık olarak yönetildi.1550"de Rusya"ya bağlandı. Sadece içişlerinde özgür bırakıldı. 1860"ra Rus Çarı II. Alexander Finlandiya"nın haklarını geri verdi. Kendi dilimizi konuşabildik. Kendi para birimimiz Markka"yı kullandık. Ancak 1800"den sonra yeni çar seçilince zulüm yeniden başladı.




Çar Alexander"in heykeli

ZULÜME KARŞI SANAT VE KÜLTÜRLE DİRENİŞ
Finlandiya halkı bu zulüme karşı silahla direnecek güçte değildi. Sanat ve kültürle direnişi sürdürdü.
1890"da Finlandiya"ya özgürlük veren Çar Alexander"in heykelini dikildi. Böylece en kötü çara karşı, en iyi çarın heykeli dikilerek protesto yapıldı.İç güveni artırmak ve halkı bir arada tutmak için sanatla protesto yapıldı. Ünlü besteci Sibelius eserleriyle protestoya katıldı. Ünlü şairler, ressamlar, yazarlar bu direnişi sürdürdüler. Herkes hep birlikte hareket etti.
1917"de bağımsızlığımıza kavuştuk. O dönemde Rusya karışıktı. Bizimle uğraşamadılar. 2.Dünya Savaşı"nda Ruslar bir kez daha Finlandiya"yı ele geçirmeyi denedi ve başarısız oldu.”



ATATÜRK'ÜN HAYRAN OLDUĞU KURTULUŞ MÜCADELESİ
Rehber Makipa Finlandiya"ya “Beyaz zambaklar Ülkesi” denildiğini hatırlatınca büyük önder Atatürk"ün bu ülkeye olan ilgisini hatırladık.
Finlandiya"nın kurtuluş savaşını anlatan Rus yazar Gregory S. Petrov"un Finlandiya"nın kalkınma öyküsünü kaleme aldığı “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitap Atatürk"ünde dikkatini çekmişti ve Askeri Okulların müfredatına konulmasını emretmişti.
Petrov “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” yani Finlandiya"da birkaç iyi yürekli, çalışkan, azimli ve kendisini ülkesine adamış insanın yarattığı kalkınma öyküsünü anlatır. Daha doğrusu inancın ve kendini ulusuna adamanın mucizesini örnekler. Kitabı okudukça Türkiye"nin, genç Türkiye Cumhuriyeti"nin ilk yıllarına çok benzediğini görüyorsunuz. O yıllarda, iflas etmiş bir imparatorluk enkazından genç bir Cumhuriyet yaratmak ne kadar da zordur. Kitapta anlatılanlar Ulu Önder"in kafasındakilerin, yaptıklarının ve yapacaklarının bir bölümü ile neredeyse birebir örtüşmektedir. Nitekim O, kitabın Türkçeye çevrilmesini ve okullarda, özellikle askeri okullarda okutulmasını ister. Çünkü yapıt ulusal kalkınmanın ve aydınlanmanın el kitabı gibidir. Savaşlarla yakılmış, yıkılmış bir ülkede, padişah yönetiminde tebaa kul olarak görülmüş, ulusal benliğini kaybetmeye yüz tutmuş, yılgın, yorgun ve yoksul insanlarla yaratılan Cumhuriyet"in kalkınma öyküsüne çok benzerdir kitapta anlatılanlar.



BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ
Petrov, beyaz zambakları Finlandiya"nın simgesi olarak kullandığında, belki Kuzey"in bu bataklıklar ülkesinin her bir yanındaki göl sularında yüzen beyaz nilüferleri ama daha büyük olasılıkla “vadi zambağı”nı kastetmiş olmalıdır. Finliler vadi zambaklarını (veya “hanımların gözyaşı”) Petrov"dan çok uzun yıllar sonra, 1982"de resmen Finlandiya"nın milli “doğa sembolü” olarak seçmişlerdir. “Mutluluğu bulmak” anlamı yüklenen bu çiçek aynı zamanda doğal yaşam ve çevreye dikkat seçmek ve koruma bilincini attırmak amacıyla ülkenin sembolü yapılmıştır.



TEKNOLOJİ VE BİLİM SATIYORUZ
Paula “Bizim yer altı kaynaklarımız yok. Ülkemiz hep karlarla kaplı. Bu nedenle teknoloji ve bilim satıyoruz” dedi. Dünyaca ünlü elektronik markalarından Nokia"yı hatırladık. Ülkenin dünyayı saran ekenomik krezden etkilendiğini ve önümüzdeki Mart ayında seçim olduğunu belirten Makipe, “22 bakandan 12"si hanım. 12 parti var ama seçim üç parti arasında geçecek” şeklinde konuştu. Fincede Türkçe kelime bulunmuyor, ama kelimeler Türkçe"deki gibi eklerle tamamlanıyor. Türkçe"deki “yaraşmak”, Fince"de “uğraşda” gibi bir kelime aynı anlama geliyor.





FİNLANDİYA"DA EKONOMİK SIKINTI BAŞLADI
Finlandiya"da işsizlik yüzde 10"lara ulaşmış. AB üyeliğinin getirdiği sıkıntılar her gün büyüyor. Finlandiyalılır sıkıntılarını şöyle dile getiriyorlar:
”Vergiler ağırlaştı. Maaşın yüzde 50"sii vergi olarak kesintiye uğruyor. İşyerlerinden alınan vergi oranı yüzde 65"e varıyor. Çok kazanan vergi versin, devlet az kazanana yardım edecek deniliyor. Ama alınan paralar doğru yerlere harcanmıyor. Eskisi kadar eşit dağılım yok. Orta sınıf kayboldu. Zorda kalanlar devletten yardım alıyor. Herkesin umudu Mart"taki seçimde. Sosyal Demokrat, Sağcı ve Merkez Parti"nin yüzde 20-22 payları var. Toplam 13 parti var payları yüzde 5-13 arasında.Halen Merkez Parti iktidarda.Daha önce Sosyal Demokrat Parti 16 yıl iktidarda kaldı. Baharda değişimi göreceğiz.




HeyTravel Trends"ten Şermin Akdoğan"a Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen"e benzerliği nedeniyle yaklaşanlar oldu. Tren yolculuğunda bir Finlandiyalı elini öperek “Sayın Cumhurbaşkanım” dedi. Havaya giren Şermin Akdoğan  Helsinki"de otobüsümüz rezidansı önünden geçerken her zaman bekleyen askeri göremeyince “Nasıl beklesin. Ben orada yokum ki” demekten kendini alamadı.


Cumhurbaşkanını 6 yılda bir halk seçiyor. Onunda 2 yılı kaldı. Eskiden Cumhurbaşkanı yaşam boyu kalırdı. Kekkonnen 86 yaşına kadar kaldı. Soğuk savaş dönemini başarıyla atlattı. Bağımsızlığımızı korudu. Soğuk savaş bitince belgeler açıklandı. Perde arkasında neler olduğunu öğrendik. Kekonnen başarılıydı.”
Finlandiya"da okullar bedava. Lise sonuna kadar okullarda öğrenciye sıcak yemek veriliyor.17 yaşın altındaki çocuklara devlet maaş veriyor.Bu uygulama 1946"da başladı. Bir çocuk 110 euro, 2 çocuk 130 euro, 3.çocuk 50 euro, 4. çocuk 70 euro alır. Okul 7 yaşında başlar. 9 yıl boyunca mecburi eğitim var. Üniversiteye her isteyen giremiyor. 10 üniversite, 25 tane meslek yüksek okulu bulunuyor. Son yıllarda çocuk sayısı arttı ve 1.7"ye ulaştı. Finlandiya 5 milyonu 20 yılda geçti. Nüfusta yavaş büyüme var.
KDV uygulaması 3 kategorilidir. Normal KDV yüzde 23, gıdada yüzde 13, kitapta, otel gibi konaklamada yüzde 9"dur.
Sağlıkta devletin desteği bulunuyor. Ameliyat dahil günlük 28 euro sağlık masrafı veriyor. Her mahallede sağlık merkezi bulunuyor. İlk muayenede 13 euro veriliyor. Sonra ise her şey bedava yapılıyor. İlaçlarda yüzde 40 devlet desteği bulunuyor.





HEYKELİN POPOSU CİMRİ ECZACIYA DÖNÜK
O sırada otobüsümün sahilde bir meydandan geçiyordu ve ortada çıplak kadın heykeli vardı. Makipa, heykelin hikayesini şöyle anlattı. “1860 yılında belediye meydana çıplak kadın heykeli dikerek o devirdeki mutaassıp bakışı yıkmak istedi. Heykelin parasını ise meydandaki esnaflardan topladı. Sadece cimri bir eczası para vermedi. Bunun üzerine belediye heykeli poposunu onun dükkanına dönük olarak yerleştirdi.
Helsinki sokakları ant-nuovo tarzı binalarla doluydu. Ancak çok süslemeli binalar yerine Finlandiyalıların sevdiği gibi sade binalar yer alıyor.







DEV KRUVAZİYERLER ÜRETİLİYOR
Finlandiya"nın şehir içinde kaldığı için taşınma işlemini başlattı. Taşınma ile eski tersane ise yeşil alan haline getiriliyor. Tersanede dünyanın en önemli kruvaziyer gemileri yapılıyor. Ekonomik kriz nedeniyle 1993 yılında yarı hissesi Norveç"e satılan tersanede yapılan her biri 3500-4000 kişi taşıyan 30 kruvaziyer gemisi dünya denizlerinde dolaşıyor. Tersane sayesinde çevrede yan sanayi üreten veya malzeme veren bir çok iş yerinin yaşamlarını sürdürdükleri belirtiliyor.
Helsinki"de ısınma kömür ile sağlanıyor. Kömür ise Rusya"dan alınıyor. Binaların önündeki karlardan ve buzlardan, kaymalardan, düşmelerden bina sahipleri sorumlu oluyor. Bu nedenle herkes kendi binasının önünü temizliyor.





Helsinki sokaklarında bir önceki yıl kar kalınlığı 70 santime ulaşmış.Araçlar kar altında kalmışlar. Apatman sakinleri yolları temizleyip kum dökmüşler. Eğer kayıp düşen olursa apartman sahiplerinin sigortası onların tedavi masraflarını karşılıyor.



Kar çok yağınca giyim ve kayak kıyafetlerinin fiyatlarında artış görüldü. Son 10 yılda iklimin değiştiğini belirten Finlandiyalılar 2 yıl için ağır kış bekliyorlar.



Bu yıl Helsinki sokaklarında kar kalınlığının 50 santime ulaşacağını belirterek “Kuzey Denizi"nde 80-90 santim kalınlığında buz var. Buz kıran gemileri çalışıyorlar Kruvaziyer gemilerinin ise kendi buz kırıcıları var. Buzlu bölgelerde yılda ortalama 25 kişinin denize düşerek öldüğünü biliyoruz” dediler.





MEZARLIKLAR IŞIK DENİZİ GİBİ OLUYOR
Finlandiya 6 Aralık"ta Cumhuriyet Bayramı"nı kutluyor. O gün mezarları ziyaret ediliyor ve mumlar yakılıyor. Mezar yerleri ışık denizi haline geliyor.
Finlandiya"da kışın karanlıktan kurtulmak için her yerde mum yakılıyor. Bu aslında karanlığa karşı savaşı simgeliyor. Kış aylarında karanlık nedeniyle Finlandiyalılar biraz uzun uyuyorlar. Ama alıştıkları için karanlıkta işe gidip geliyorlar.


Helsinki'nin cam gibi buz tutmuş kaldırımlarında uzun topuklu çizmesiyle yürüyen bayan herkesi hayrete düşürdü



Haziran ve Temiz aylarında güneşin biraz yüzünü gösterdiği zamanlar için Helsinki"de bir de plaj bulunuyor. Karşısında Espoo şehri bulunan plajın karşı sahilinde ise parlamento üyelerinin, yabancı misyonun evleri yer alıyor.







SİBERİS'UN BORULARDAN OLUŞAN ANITI
Finlandiya"nın kurtuluş mücadelesine besteleri ile katılan ve milli kahraman olarak tanımlanan ünlü besteci Siberius için yarışma ile bir anıt yapılmış. 650 adet borudan oluşan anıtı Helsinki halkı beğenmeyerek “Siberis nerede?” diye protesto etmişler. Bunun üzerine anıtın yanına Siberus"un maskının bulunduğu ikinci ir heykel yapmak zorunda kalınmış.






GRANİT KAYAYA YAPILAN KİLİSE
Helsinki'nin önemli mahallelerinden birinde ise yarışma ile Timo ve Tuomo adlı mimar kardeşler tarafından granit kaya oyularak yapılan Tempjaukion Kirkko adlı kilise bulunuyor. Yapım sırasında çıkarıan taşlarla duvarların örüldüğü kilisenin tavanında bakırdan bir kubbe, çatıda ise camlı çerçeveler bulunuyor. Üzerinde kar tutmasın diye camlar arasından elektrikle ısıtılıyor. Akustiği çok güzel olan kilisede klasik müzik konserleri verildiği belirtiliyor.



Helsinki her haliyle bir kuzey yıldızı. çetin doğa koşullarına rağmen başarılı insanların ülkesi Finlandiya, düzenli yaşamı eile ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.