• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 18 °C

Türk Hava Yolları ve Aegean Airlines turizmi büyütüyor

Türk Hava Yolları ve Aegean Airlines turizmi büyütüyor
Avrupa Seyahat Komisyonu Türk Hava Yolları ve Aegean Airlines’ın, büyük nüfuslu ekonomilere büyük iç pazarlara sahip olmaktan faydalandıkları belirtildi.

LONDRA - Avrupa Seyahat Komisyonu geçtiğimiz hafta yayınlanan üç aylık raporunda, Avrupa’da turizmin “durgun küresel ekonomik beklentilere” rağmen nasıl “iyi” olduğunu açıkladı.
Türkiye’de Türk Hava Yolları ve Yunanistan’da Aegean Airlines’ın, büyük nüfuslu ekonomilere büyük iç pazarlara sahip olmaktan faydalandıkları belirtildi. Daha küçük pazarlara sahip olan ülkelede ise, ulusal havayolları ile ülkelerinin bayrak taşıyıcıları arasındaki ilişkinin çok daha az olduğu anlatıldı.

turk-hava-yollari-ve-aegean-airlines-.jpgRapor, Güney Akdeniz ülkelerini “şaşırtıcı bir büyüme” bölgesi olarak gösterdi. Yunanistan ve Türkiye’yi turizmin bazı yıldız sanatçıları olarak tanımlayan rapor, bu ülkelerin büyümek için ulusal havayollarına güçlü bir şekilde güvendiklerini belirtti. Ancak, Karadağ ve Hırvatistan gibi diğer ülkelerde bayrak taşıyıcılarının bu durumda gülünç bir varlığı bulunduğunu bildirdi.

TÜRKIYE VE TÜRK HAVA YOLLARı DOĞRU YAPıYOR
Yunanistan ve Türkiye’nin başkalarının başaramadığı yerlerde başarılı olduğunu anlatan Avrupa Seyahat Komisyonu’nun raporunda Türkiye'nin bu yıl ki büyümesinin yüzde 12 olduğuna yer verildi. Bu rakamın Avrupa'da ikinci en yüksek değer olduğu bildirildi. Ancak, Türkiye’nin geçen ay DTÖ’nün açıkladığı gibi, dünyada zaten en çok ziyaret edilen altıncı ülke olduğu göz önüne alındığında bu artışın özellikle etkileyici olduğu belirtildi.

Raporda, Türk lirasının digger paralara göre zayıflamasının bu yıl turistlerin gelmesi için bir faktör olarak yer alıyor. Ancak, Türkiye'nin turizm başarısını yalnızca son dönemde yaşanan siyasi istikrarsızlık nedeniyle düşen iç para birimi ile ilişkilendirmek eksik bir tablodur denildi.
Aynı zamanda Türk Hava Yolları’nın 2004'ten bu yana sürdürdüğü stratejisinin, Türkiye'deki turizm patlamasını yarattığı anlatıldı. THY’nin başarısının 2015 yılında Harvard Business School'da örnek bir çalışma olarak gösterilmesine neden olmasının sebebinin stratejisi olduğu bildirildi.

Türkiye bayrak taşıyıcısının CEO'su The Daily Sabah ile yaptığı konuşmada, Türk Hava Yolları'nın transfer yolcularını çekmek için net bir strateji belirleyene kadar bölgesel bir oyuncu olarak statüsünü değiştirmediğini belirtti. THY, 2004-2006 arasında güzergah patlamasıyla başlattığı genişlemeyi hala mümkün olduğu kadar çok ülkeyi Türkiye'ye bağlamaya devam ediyor.

aegean-airlines,-.jpg

YUNANISTAN'DA AEGEAN AIRLINES
Benzer şekilde, Avrupa'nın en iyi bölgesel havayolu şirketi olarak adlandırılan Aegean Airlines, Yunanistan'daki pazar payını korumaya devam ediyor. Düşük maliyetli taşıyıcıların sert rekabetine rağmen hem iç hem de dış hatlarda uçuyor. Aegean’in CEO’su Airline Geeks’e verdiği demeçte, şirketinin bunu, sunulan hizmet kalitesini artıran ve verimliliği artıran teknolojiye yaptığı yatırımlarla insanlara yaptığını söyledi.

karadag-havayollari.jpg

KARADAĞ BIR YıLDıZ, AMA KARADAĞ HAVAYOLLARı DEĞIL
İtalya’nın eniz kıyısındaki komşusu küçük ülke, Karadağ’ın Lonely Planet tarafından “Akdeniz'in sunduğu en iyi manzaralardan bazılarına” sahip olduğu söylenir. Ülkenin, komşusu Hırvatistan'ın sahil plajı olarak konumlandığını belirtir. Karadağ'ın sadece iki havaalanı bulunuyor. Podgorica (başkent) ve Tivat (kıyı), birbirlerinden sadece 40 kilometre uzaktalar. Çoğu Avrupalı ​​için tercih edilen yol ülkeye hava yolu ile ulaşmaktır.

Avrupa Seyahat Komisyonu, Karadağ'ın bu yıl en iyi performans gösteren pazar olduğunu belirtti. Turizm destinasyonlarında % 50 oranında inanılmaz bir artış gösterdiğini bildirdi. Komisyon bu patlama için “bağlantıyı” kredilendirdiğini belirtti. Bu yıl Lufthansa, Frankfurt ve Münih'ten Tivat'a tarifeli servis başlattı. Ayrıca Tivat'a da Norveç, Helsinki'den uçuşlar başlattı ve Air Serbia, Niš'ten seferler başlatacak. Podgorica'da Ryanair, Stuttgart, Bologna ve Barselona'dan uçuşlar başlattı.

Nispeten az sayıda yeni rotadan bu kadar hızlı bir büyüme geldiğinde, Karadağ'daki havacılığın yakın zamana kadar uykuda kalması beklenirdi. Ama olmadı. Aslında, ülkenin 1994'ten beri ulusal bir taşıyıcısı var. Öyleyse ne yaptı?

KARADAĞ HAVAYOLLARı
Karadağ’ın ulusal taşıyıcısı Karadağ Havayolları, yıllarca kar etmeyen, sınırlı emelleri olan bir devlet havayoludur. Alen Ščurić'e göre, Karadağ bu iki havalimanında 539.014 yolcu ağırlıyor. Karadağ havaalanlarına göre bu pay % 25'in altındadır.

Montenegro Airlines bu yaz Tivat'tan Hannover'a yeni bir uçuş başlattı. Ancak Kopenhag'dan Tivat'a kadar bir rotayı durdurdu. Podgorica'dan yeni uçuş başlatmadı.

Bu, bu yıl % 50 büyüme yaşayan bir turizm destinasyonunun bayrak taşıyıcısının, web sitesinde amacına yönelik iddialarına asgari düzeyde katkıda bulunduğu: “Karadağ ile Avrupa arasında bir hava köprüsü kurulması” anlamına geliyor.

karadag-havayollari-001.jpg

DURMA MODUNDA BULUNAN HıRVATISTAN HAVAYOLLARı
Güney Avrupa'daki bir diğer gelişen pazar, Avrupa Birliği üyeliği sayesinde zaten bir başarı öyküsü olarak tanımladığımız Hırvatistan’dır. Ancak, aynı Karadağ'daki gibi, ulusal havayolu Hırvatistan Havayolları da Hırvatistan’ın büyümesini geliştiren değildir. Bunun yerine, İberia ve Amerikan Hava Yolları'nın cesurca hamle yapması görülüyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu raporu, Hırvatistan’ın büyümesine neden olan hava bağlantısının nasıl olduğunu gösteriyor. Hırvatistan Hükümeti, 2017 ve 2018 yılları arasında mevcut en son yıl olan turist varışlarında % 12'lik bir artış olduğunu bildirdi. Özellikle, Çin'den gelenlerde % 44 oranında bir artış yaşandı. Mayıs ayında Çin havayolları giderek daha fazla yeni uçuş başlatmak için Hırvatistan'a bakıyor.

HıRVATISTAN HAVAYOLLARı HEATHROW'A PARK ETTI
Hırvatistan Hava Yolları, iki yıl önce slotlarını sattığı Heathrow'a park etti.Bu arada Jutarnji List Raporu, Croatia  Airlines'ın bu yıl ağır bir zararda çalıştığını bildirdi. Hırvatistan Havayolları, 2018'de yolcularda % 2'lik bir artış gördüğünü ve Hırvatistan'ın da birkaç yıldır çift haneli yolcu büyümesini kaydettiğini bildirdi. Hükümet, geçen yıl Hırvatistan’ın dokuz havalimanının 2017’de olduğundan daha fazla olan 10,5 milyon yolcu gördüğünü bildirdi.

KURTARILAMAZ DURUMDA
Stratejik planlama eksikliği, yıllar içinde yetersiz yatırım ve iç pazarlarında yaşanan şiddetli rekabet, Montenegro Havayolları ve Croatia Havayolları'nın hayatta kalması için zorlu koşullar yaratıyor.
Croatia Airlines ekibine danışman olarak görev yapan Alen Ščurić, bu yıl Hırvat bayrak taşıyıcısının kurtarlamaz bir durumda olduğunu iddia etti. Montenegro Airlines, Karadağ’ın AB’de olmamasıyla devlet maliyesine erişme üstünlüğü konumundadır. Ancak bu, birkaç yıl içinde hala uçacağını garanti etmiyor. Özellikle anavatanındaki pazar payı azalmaya devam ediyor.

Kaynak: Simple Flying
Bu haber toplam 3059 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.