• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 16 °C

Turizmciler dövizde şoka karşı sabit kur uyguluyor

Turizmciler dövizde şoka karşı sabit kur uyguluyor
Kurdaki dalgalanmadan en çok turizmciler etkilendi. Özellikle yurtdışı turlarda büyük bir durma yaşandı.Bunun üzerine sabit kura yöneldiler.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL
- Döviz kurlarında ekonomiye zarar verebilecek derecede agresif hareketler olunca panik içine giren piyasa kendine göre önlemler almaya başladı. Tadarikçiler fiyatlarını tahmini kura endeksleyerek müşterilere yeni fiyatlar geçmeye başladı. Böylece bir günlük tur hareketiyle piyasadaki ürünlerde müthiş bir zam rüzgarı esti. Kurdaki dalgalanmadan en çok turizmciler etkilendi. Özellikle yurtdışı turlarda büyük bir durma yaşandı.

cafetur-001.jpgKUR SABİTLEME ÇÖZÜM MÜ?
Bunun üzerine turizmciler önümüzdeki günlerde ne olacağını bilmeden büyük bir risk alarak kur sabitlemesine gittiler. Cafetur yaklaşan bayram tatilinde müşteri kaybetmemek için euroyu 5 lirada sabitlediği bildirerek “Siz tatilinizi özgürce yapın. Tüm yurtdışı turlarda biz kuru sabitledik” diyerek 5 euroyu duyurdu. Diğer turizm şirketleri de çaresiz benzer şekilde önlemler almaya başladılar. Ancak uçmanların belirttiğine göre 2018 başından bu yana yüzde 30 oranında artan döviz kurları ve 20 günde yüzde 18’e varan kur artışının iyiye alamet olmadığı bildirildi.

bakanlar.jpgBAKANLARDAN AÇIKLAMALAR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin kur spekülasyonu ve operasyonuna tabi tutulmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün attığı adımı desteklediklerini bildirdi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Merkez'in kararı için "gereken her adımda tam desteğim var" ifadesini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş ise kurdaki dalgalanma için "Hiç kimse, Türkiye'yi IMF'nin önünde diz çökecek bir noktaya getiremeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE GERÇEKLERİ İLE İLGİLİ DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşanan panik üzerine açıklama yaptı ve “Ülkemizde kurlarda yaşanan kısmi dalgalanma Türkiye gerçekleriyle ilgili değildir. Kurdaki dalgalanmanın önünü kesebilecek imkanlara da sahibiz’ dedi.

İHRACAT GELİRİ OLSA BU OLMAZDI
Prof.Dr. Cihan Dura en doğru sentezi yapmış “Türkiye ithalat yapısı bakımından dışa aşırı bağımlı bir ülkedir. Bağımlılık ne yazık ki bununla da sınırlı değil. Döviz kurunda sorun, aslında bir arz-talep dengesi, bir döviz gelirleri ve döviz giderleri sorunu… Eğer Türkiye ekonomisinin döviz gelirleri; yeterli ölçüde sağlam kaynaklara, örneğin ihracat geliri gibi sağlam kaynaklara dayansaydı, kur ABD’nin yaptığı politika değişikliklerinden bu denli etkilenmezdi. Reel açıdan olduğu gibi, finansal açıdan da böylesine dışa bağımlı bir ekonomimiz olmazdı.”

doviz.jpgEKONOMİK SAVAŞIN HABERCİSİ
Bazı uzmanlar ise dövizdeki dalgalanmanın bir savaş olduğunu şu şekilde öne sürdüler: 
“Kuru belirleyen şey sonuçta Amerikalı bir kaç zengin. Bu parayı bastıkları gibi, yönünü ve fiyatını da tayin edebiliyorlar. Doları onlar üretiyor ve fiyatını belirliyorlar. Bazen pahalı olması işlerine geliyor, bazen ucuz. Belirleme noktasında sıkıntı çekip ekonomik olarak sıkıntı yaşadıklarında da bir yerlerde savaş çıkarıyorlar.
Bütün dünyada geçerli bir para birimi olan doların fiyatını, vatandaşa dolar sattırarak düşürebileceğimize inandırdılar. Bu sadece sorumluluktan kaçmak ve zaman kazanmak için gündemi zehirlemekti. Gerçekçi bir tavır değildi ve insanların eline bir uğraş vermekti bu. Bütün dolar mevduatlarına el koysalar bile yaklaşmakta olan büyük krizi öteleyemezler.
Tepedeki bu gerilim; piyasada neredeyse! etkisi olmayan ve yanlış hareket eden bir Merkez Bankası’na ve Ekonomi Bakanı’nın hareket sahasının daralmasına neden oluyor. Döviz kurlarının rekor üstüne rekor kırmasının önlenememesi, ekonomiden sorumlu isimlerin hamlelerin tereddüt oluşturmasından da kaynaklanıyor.

EKONOMİ TEPE TAKLAK MI?
Doların 5 tl’yi bulması ekonomiyi tepe taklak ediyor. Bu yükselişle her şeyin zamlanması söz konusu. “Batsın dolarınız da kurunuz da” diyerek işin içinden sıyrılamayız. Zira iktidar bu icraatı ile başında olduğu ekonomik verilerle döviz kurları kendinden geçmiştir.
Dövizin dizginlenebilmesi, Merkez Bankası’nın piyasanın daha yüksek bir faiz dengesinde çalışmasına izin vermesi ile olur. Ancak bunun uygulanmasının önünde ciddi engeller var. Sıkı para politikası büyümeyi düşürücü etki yapacaktır. Bu durumu da seçim öncesi Cumhurbaşkanı Kabul etmez.Ekonomi kurmayları hızlı hareket etmekle mükellefler ve bunun mecburiyetindedirler.

MELİH GÖKÇEK’İN 30 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK AÇIKLAMASI
Öte yandan gaipten haber alan, Ankara’nın eski belediye başkanı Melih Gökçek, nedendir bilinmez bu duruma bile girerek “Cumhurbaşkanı seçim sonrası piyasaya 30 milyar dolar sokarak Türkiye’yi rahatlatacak” dedi. Bu dayanağı belli olmayan manüplasyon açıklaması ile Melih Gökçek’in neyi amaçladığı ise piyasalarda tartışma konusu oldu.
Öte yandan Fed tutanaklarında enflasyon hedefini hafifçe geçmenin sorun olmayacağının sinyalleri verildi ve sıkılaşmanın "agresifleşmesi" konusunda aceleye gerek olmadığı belirtildi. Tutanaklarda, "Ekonomik görünüm bir başka faiz artışının yakında yapılabileceğini destekliyor" denildi.

AYNI ZAMANDA ENFLASYON
Uzmanlar bu dalganmanın adına ‘ralli’ diyerek bu hareketlerin olacağını teknik grafiklerde anlatmışlar ve piyasaları uyarmışlardı.
Uzmanlar yorumlarında şu yönde görüşler bildirdiler. Kurlardaki bu yukarı yönde hareket aynı zamanda yoğun ara malı ithalatı yapan Türkiye’de ciddi maliyet enflasyonuna yol açacağı ortadadır. Bu durum aynı zamanda enflasyon demek olduğundan, önümüzdeki dönem enflasyon hedefleri yukarı çekilecektir. Hal böyle olunca da reel faiz seviyelerinin korunması ya da artan risklere göre biraz daha fazla reel faiz talep edilmesi nedeniyle nominal faizlerde de beklentiler yükselecek gibi görünüyor diyen uzmanlar haklı çıktı ve faizler yukarı çekildi.

Görüşlerin sürdüren uzmanlar “Bu sarmalı daha önce yaşadığımız için iyi biliyoruz. Benzer senaryo tekrar oynanıyor” diyerek “Faizler yükseldikçe dövizin gelecekteki değeri ile bugünkü değeri arasında makas da artacaktır. Yani gelecekte kur fiyatlamalarında TL daha değersiz olarak hesaplanacaktır” dediler.

PEKİ NEREYE KADAR?
Agresif kur hareketlerinin ne zaman duracağı tartışılırken uzmanlar “Peki nereye kadar?” sorusuna cevap ararken şu yorumları yaptılar.
İlk cevabımız seçimlere kadar bu hareketlilik devam edebilir şeklindedir. Ancak arada sürpriz açıklamalar olursa dalgalanmalar gerçekleşebilir. Bunun yanında ana niyet dolara geçiş ve Türk Lirasından çıkış şeklinde görülmektedir. Bu çıkış devam ettiği sürece agresif yukarı hareketler devam edebilir. Burada ne kadar yükseleceğine piyasa derinliği karar vermektedir. Maalesef piyasamız o kadar derin değildir.

Bu haber toplam 3778 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.