• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Turizmi kilitleyen operasyon

Turizmi kilitleyen operasyon
Tez Tour önce firma adresini İstanbul'a taşıdı, sonra 322 milyon TL borcu nedeniyle iflasını istedi ardından da adını ve faaliyetini değiştirdiği Kilit Global'la güç birliğini açıkladı.

İSTANBUL- Turizmin dev ismi Tez Tour önce firma adresini İstanbul'a taşıdı, sonra 322 milyon TL borcu nedeniyle iflasını istedi ardından da adını ve faaliyetini değiştirdiği Kilit Global'la güç birliğini açıkladı. İşte Tez Tour'un akıllara durgunluk veren kilit operasyonu…
1994 yılında Tez Tour Grubu ile Türkiye'deki faaliyetlerini yürüten Alkan Grup Turizm İşletmeleri arasında temeller atıldı. Şirketin hissesinin bir bölümü daha önce Levent Aydın da bulunuyordu. 2008 yılında Levent Aydın'ın başında bulunduğu şirket yanlış yönetim anlayışı nedeniyle sorgulanmaya başladı.

LEVENT AYDIN DEVRE DIŞI
Bu gidişata 'dur' diyen Rus ortaklar 3 yıl önce Aydın'a ait hisseyi de satın alarak, şirketin tamamına sahip oldu. Ticaret Sicil kayıtlarına göre Alexander Burtin, Nikolay Prokopov, Alexander Sinigibskiy ve Andrey Kosyikhin yüzde 1'er hisseye sahip. Şirketin yüzde 96'lık hissesi ise, Eridan Finance S.A.R.L.'ye ait. Lüksemburg'da kurulu fon şirketi Eridan Finance'nin kontrolünün de Alexander Sinigibskiy'de olduğu öğrenildi.

tez-tour-4.jpg

OPERASYON BAŞLIYOR

2008 yılındaki Levent Aydın'ın kötü yönetiminin gelecek yıllara yansıma üzerine Rus ortakların şirketlerin tamamına sahip olmasıyla son bulmadı. 26 Aralık 2014 tarihinde Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş. olağanüstü genel kurula giderek, Antalya Sicil Müdürlüğü'ne kayıtlı Güzeloba Mahallesi Yaşar Sabutay Bulvarı No:85 adresindeki şirket merkezini Kartaltepe Mahallesi İncirli Caddesi No: 48/8 Bakırköy'e taşmasıyla kayıtları İstanbul'a alındı.
http://www.haberantalya.com/upload/source/23/levent%20.jpg

KİLİT GLOBAL HAZIRLIĞI
Alkan Grup'ta bu hazırlıklar devam ederken ileride 'güçbirliği' adı altında lanse edilecek firmanın da hazırlık çalışmalarına başlandı. Şirket ortakları Aleksandr Tugolukov, Tuncay Kilit ve Memet Sezgin'e ait olan Ceng Bilgisayar Yazılım İnternet Hizmetleri Turizm Seyahat Reklam Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin adı ve ana sözleşmesi 24 Aralık 2014 tarihinde olağanüstü genel kurul yapılarak değiştiriliyor. Alkan Grup'un şirket merkezi İstanbul'a taşındığı günlerde ana sözleşmesini değiştiren Ceng Bilgisayar Firması, öncelikli olarak seyahat acentesi belgesi almak için ve turizm adına yapılacak tüm hizmetleri yeni faaliyetlerini bildirdi. Ceng Bilgisayar, adını da Kilit Global Turizm Seyahat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak da değiştirdi.

SIRA GELDİ İFLASA
Türkiye genelinde 5 yıldızlı otellerle çalışan ve yılda bir milyon turist getiren Rus ortaklı Tez Tour'un Türkiye'deki şirketi Alkan Grup 322 milyon lira borcu olduğunu açıklayarak 15 Ocak 2015 tarihinde iflas erteleme istedi. Toplam cirosu 2 milyar doları bulan Tez Tour, 99 turizm acentasıyla Türkiye genelindeki 40 ilde 1272 otel ile anlaşmalarının olmasına rağmen mahkemeye sunduğu delillerle iflas erteleme kararının çıkmasını talep etti.

MAHKEMEYE SUNULANLAR
Mahkemeye sunulan belgelere göre, Alkan Grup, geçtiğimiz yıl 1 milyar 69 milyon TL ciro elde etti. Şirketin, turizm sezonunda çalışan sayısı 1500 olarak açıklandı. Ayrıca şirketin borca batık duruma geldiği anlatılan belgelerde, toplam borcun 322 milyon TL seviyesinde olduğu belgelendi.

BANKA VE OTELLERE BORÇ VAR
Mahkemede söz konusu borcun önemli bir bölümünün otellere yapılması gerektiği, ikinci yüksek tutarın ise bankalara olan borçlar olduğu belirtildi. Mahkemeye sunulan iyileştirme raporunda da, mali darboğazdan nasıl çıkılacağı anlatıldı. Buna göre 79 milyon 100 bin TL olan şirket sermayesi 3 yıl içinde 109 milyon 100 bin TL'ye çıkarılacak. Şirkete ait bir takım taşınmazlar satılacak. Öte yandan şirket ortakları kar taahhüdünde bulunacak.

MAHKEME KAYYUM ATADI
Mahkeme, Alkan Grup'un yaptığı başvuruyu bir gün sonra karara bağladı. Şirkete tedbir kararı verildi. Böylece icra takiplerinin önüne geçilmiş oldu. Mahkeme ayrıca şirkete 3 kişilik kayyum heyeti atadı.

MAHKEMEDEN ALACAKLILARA ÇAĞRI
Mahkeme daha sonra alacaklıları mahkemeye davet ederek, şu resmi ilanı yayınladı:
“T.C.
BAKIRKÖY |
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
Esas No: 2015/30 Esas
İLAN BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINDAN
Davacı ALKAN GRUP TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş tarafından aleyhine açılan İflas (İflasın Ertelenmesi) davasında alınan tensip ara kararı gereğince:
Davacı ALKAN GRUP TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş dava dilekçesi il Kartaltepe Mah. İncirli Cad. No:48/8 Bakırköy /İstanbul adresinde mukim,
İstanbul Ticaret Sicil Memurluğunun 955046/0 sicil numarasında kayıtlı ALKAN

GRUP TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş ile ilgili olarak açılmış İflasın Ertelenmesi davasında, bu dava nedeniyle haklarının zedelendiğini iddia eden gerçek veya tüzel kişilerin ilan tarihlerinden itibaren 15 gün içinde İ.İ.K.nun 166/2. maddesi gereğince, itirazda bulunup müdahale talep edebilecekleri, bu süre içinde müdahale talebinde bulunmayanların müdahalelerinin kabul edilmeyeceği, duruşma günü olan 26/02/2014 günü saat 14:00 de mahkememizde hazır bulunabilecekleri, delillerini en geç duruşma gününe kadar ibraz etmeleri gerektiği, kendilerini yapılacak olan duruşmada kanuni bir vekil ile temsil ettirebilecekleri, aksi takdirde HMK 316 vd maddeleri gereğince, gıyaplarında yargılama yapılıp hüküm kurulacağı,
Mahkememizin 15/01/2015 tarihli ara kararı gereği iflas erteleme talebinde bulunan davacı şirkete Metin İşsever, Münir Şakrak ve Burcu Beste Gergerlioğlu 'nu kayyum olarak atandığı hususu 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6103 sayılı yasanın maddesi ile değiştirilen 2004 sayılı İİK'nun 179/a maddesi gereğince ilan olunur.20/0l/20l5”

İFLAS KARGAŞI DEVAM EDERKEN
İflas ile ilgili kargaşa devam ederken, Tez Tour anlaşma için hazırlığı tamamlanan önceki adı Ceng Bilgisiyar Yazılım İnternet Hizmetleri Turizm Seyahat Reklam Sanayi ve Ticaret A.Ş olan bugünkü adı Kilit Global olarak değiştirilen firma ile anlaşma yaptı.

GÜÇ BİRLİĞİNİN GERÇEK ADI NE?
13 Ocak 2015 tarihinde kamuoyunda büyük yankı uyandıran Tez Tour ile Kilit Global'in güç birliği anlaşması Rus Krizi'ne karşı güçlü girme olarak değerlendirildi. Ancak anlaşma günü Tez Tour'un önemli ortaklarından Alexander Burtin'in “Artık çalışmalarımızı Kilit Global altında yürüteceğiz” açıklaması kafalarda soru işareti oluşturdu.

2 FİRMADAN 20 MİLYON TL DESTEK
Kilit operasyon sürerken turizm sektöründe Tez Tour ile önemli iddialar ortaya atılmaya başladı. İddialara göre, Tez Tour'un alacaklarını ödememek adına iflas erteleme istediği, bu durumu da kullanarak 2 önemli firmadan ayağa kalkmak adına 10'ar milyondan toplam 20 milyon lira açıktan borç para aldığı konuşuldu. Bunlardan birinin Doğuş Grup olduğu da turizm sektöründe kulaktan kulağa dolaştı.

GAYRİMENKUL DURUMLARI
Alkan Grup, Tez Tour ve ortak yapısıyla birbiriyle bağlantılı olan şirketlerin genel durumu değerlendirildiğinde alacaklıların Alkan Grup üzerindeki merkez ofis binası, Manavgat, Çamyuva ve Güzeloba'da arsa, Lara Hill Vilları, Ati Anadolu Turizm A.Ş. üzerinde Amaro Dolce Vita 5 yıldızlı mülk, Alsem Grup İnşaat üzerinde Palmariva Club Sapphire 5 yıldızlı mülk, Amera Wing Resort 5 yıldızlı kiraya verilmiş mülk, Alan Grup Turizm İşletme A.Ş. üzerinde ise Amara Club Merine 5 yıldızlı mülk bulunuyor.

OPERASYONUN AMACI
Tez Tour'un böylesi bir operasyonun içinde olmasıyla ilgili iddialar ise dudak uçuklatan cinsten. Tez Tour'un gayrimenkulleriyle bile ödeyebileceği borçlarıyla ilgili olarak iflas ertelemeyle 2 yıl süre kazanacağı, bundan sonra Kilit Global ile yapacağı anlaşmalarla Tez Tour'un kasasına para girmesi yerine anlaşma yaptığı şirket üzerinden giderek kazancına alacaklarına dahil etmemeyi planladığı iddia ediliyor.

OPERASYONUN PAZARA ETKİSİ
Sadece kişisel ve şirket çıkarları adına ilerleyen operasyonun özellikle küçük işletmeleri daha da zora sokacağı beklentisi oluştu. Akdeniz'in yüzde 60'lık pazar payına sahip Rus turistlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak Nisan ayında Ruble'nin reel rakama ulaşacağını belirten turizmin önde gelen isimleri, turizmde yapılacak operasyonun Alman pazarında daha önce yaşanan risk faktörlerini içinde barındırdığını dile getirdi. Öte yandan, turizmciler, danışıklı dönüşüklü yapılan güç birliklerinin de küçük turizmciyi bitireceğini, otel işletmecileri arasında da yeni devlerin oluşmasına neden olacağını söyledi.

Antalya Hürses
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.