• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Turizm devinin alacak davasında flaş karar çıktı

Turizm devinin alacak davasında flaş karar çıktı
İki turizm şirketi arasında görülen alacak davasında mahkeme bir ilke imza attı.

İSTANBUL - İki turizm şirketi arasında görülen alacak davasında mahkeme bir ilke imza attı.Mahkeme, ilk kez 15 Temmuz darbe girişimi için, önüne geçilmesi mümkün olmayan anlamındaki “mücbir sebep” yorumu yaptı. Mahkeme bu yorumla birlikte, cruise turu için ödeme yapan İranlılara ait acenteyi haklı buldu; ödenen paranın faiziyle iadesine karar verdi.
Turizm köklü şirketlerinden Dorak Turizm Holding AŞ ile üç İranlı’ya ait İstanbul’da kurulu Sea Travel Turizm Seyahat isimli acente arasında 15 Temmuz öncesi sözleşme imzalandı. Sözleşmeyle, cruise gemisindeki 80 odanın satış yetkisi Sea Travel’a verildi. Sea Travel,  Dorak Turizm’e 92 bin dolar ödedi; 2 milyon 386 bin TL’lik de çek verdi.

turizm-devinin.jpegİRAN HÜKÜMETİ YASAKLADI 

İstanbul, Yunan adaları ve Kuşadası’nı kapsayacak 3 gün 4 gecelik turun başlangıç tarihi 31 Temmuz 2016 olarak belirlendi. Taraflar anlaşma yaptıktan sonra 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Darbe girişiminden sonra İran Hükümeti, vatandaşlarını, 31 Temmuz 2016’ya kadar Türkiye’ye seyahat etmemeleri konusunda uyardı. İran’ın bu uyarısı sonrası Sea Travel tarafı 22 Temmuz’da noter yoluyla Dorak Turizm ile yapılan sözleşmeyi feshetti. Şirket, fesih ile birlikte yaptıkları ödeme ve çeklerin iadesini istedi. Dorak Turizm adına ihtarnamelere verilen olumsuz yanıt sonrası konu yargıya taşındı.

ÖDEMEYİ İADE ETMEYİZ

Sea Travel adına İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada ödenen paranın iadesi talep edildi. Dorak Turizm adına yapılan savunmada ise özetle “Tur için yabancı bir firmaya ait gemi kiralandı. Davacı tarafın sözleşmeyi feshetmesi haklı değil. Yapılan ödemelerin iadesi de mümkün değil. Müvekkil, sözleşmenin tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. Davacı taraf, satması gereken odaları da satmadı” denildi. 

ACENTA HAKLI BULUNDU

Mahkeme yaptığı yargılama sonrası kararını verdi. Kararda, “Sea Travel şirketinin sözleşmeyi feshetmesi mücbir sebep olarak kabul edilmeli” denildi. Mahkeme, yapılan ödemenin iadesi konusunda da şirketin haklı olduğuna  karar verdi. Şirketin ödediği 92 bin doların yanı sıra 270 bin TL’nin yasal faiziyle iadesine karar verildi.

İSTİNAF ONADI

Mahkemenin bu kararına itiraz edildi. Dorak Turizm AŞ adına istinaf mahkemesine yapılan itirazda özetle şöyle denildi: “Davacı taraf, sözleşmeyi feshettiği için tur iptal edildi. Bu nedenle müvekkil şirket, Aegean Odyssey isimli cruise gemisini kiraladığı şirkete 810 bin dolarlık cezai şart ödedi.” İtiraz dilekçesinde, hukuka aykırı olduğu savunulan mahkeme kararının kaldırılması istendi. Dosyaya bakan İstanbul Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi, istinaf başvurusunu ret etti. Bu karardan sonra son sözü Yargıtay söyleyecek.

Kutu Benzer davalar için emsal olur

MAHKEME kararı ile 15 Temmuz darbe girişiminin mücbir sebep olarak yorumlanmasının bir ilk olma özelliği taşıdığına işaret eden Dorak Turizm AŞ avukatı Dursun Küçük, “Yargıtay tarafından, İstinaf Mahkemesi kararının bozulmasını bekliyoruz. Karar ister ‘onama’ ister ‘bozma’ ile sonuçlansın 15 Temmuz ve sonrasındaki dönem için sözleşme tarafları açısında Yargıtay’ın bu görüşü emsal olarak kullanılacaktır” diye konuştu

Bu haber toplam 5343 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.