• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

TUREV’den Şiraz’da kutlama

TUREV’den Şiraz’da kutlama
Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın 70’inci yaşını Isfahan’da kutlayan TUREV bu kez Prof.Mustafa Pilevneli’nin mutlu gününü geziye katılanlarla paylaştı.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
TAHRAN / KASHAN / ISFAHAN / YAZD / ŞİRAZ (İRAN)
- Turist Rehberleri Vakfı-TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa önderliğinde profesyonel turist rehberleri ve konukların katılımıyla düzenlenen İran Kültür ve Eği̇ti̇m Gezi̇si̇’ne katılan Türkiye’nin dünyaca ünlü ressamlarından Prof.Mustafa Pilevneli’nin 77’inci doğum günü Şiraz’da pasta kesilerek kutlandı. Bir gün önce Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın 70’inci yaşını Isfahan’da kutlayan TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa bu kez Prof.Mustafa Pilevneli’nin mutlu gününü geziye katılanlarla paylaştı.

pilevneli-dogum-gun2.jpg

1pilevneli-dogum-gun3.jpg

pilevneli-dogum-gun4.jpg

pilevneli-dogum-gun6.jpg

pilevneli-dogum-gun7.jpg

MAYTAPLI FİŞEKLİ PASTA KESİLDİ
Beraberinde eşi Tülin Pilevneli ile geziye katılan Prof.Mustafa Pilevneli’ye Şiraz’ın otantik restoranı Koran’da dğum günü sürprizi yapan TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa, üzerinde maytaplar yanan çikolatalı ve İran fıstıklaranı dolu pasta getirtti. Gezi ekibi “İyi ki doğdun hocam” diyerek Prof.Mustafa Pilevneli’nin 77’inci yaşını alkışlar araında kutladılar.

pilevneli-dogum-gun8.jpg

PİLEVNELİ, KENDİNE HEDİYE YÜZÜK ALDI
Prof. Mustafa Pilevneli ise doğum günü hediyesi olarak kendine Şiraz’ın Vekil Çarşısı’ndan üzerinde 4. Imam Zeynel Abidin Es-Seccad’in “Secde edenlerin onuru ve ibadet edenleri ziyneti” yazılı yüzük aldığını belirterek “77’inci yaş günümü Şiraz gibi tarihn ve kültür şehrinde kutladığım için farklı bir mutluluk yaşıyorum” dedi.

IMAM SECCAD, KERBELA FACİASINDAN KURTULMUŞTU
İmam Zeynelabidin Şii mezhebindeki on iki imamların dördüncüsüdür. Meşhur kavle göre Hicri 38. Yılın şaban ayının beşinci günü Medine şehrinde doğmuştur.
Zeynelâbidîn, Hazreti Muhammed'in damadı Ali'nin oğlu olan Hüseyin'in iki oğlundan birisidir. Diğer oğlu Ali (el-Ekber) ile aynı isme sahip olup karışmaması için literatürde Ali el-Asgar ismiyle daha çok da Zeynelâbidîn lakabıyla anılır. 'Zeynelâbidîn' Arapça'da 'ibadet edenleri süsü, değerlisi' anlamına gelir. Annesi ise İran'ın fethinden sonra Müslüman olup, Hüseyin bin Ali ile evlenen son Sasani İmparatoru III. Yezdigirt'in kızı olan Sasani-Pers prensesi Şehr-i Bânû Gazele'dir.
İmam Zeynel Abidin Kerbela Faciasından kurtulan çocuklar hariç Ehli-Beyt neslinden tek erkek kişidir. Kerbela Faciasında İmam Zeynel Abidin (21) yaşlarında ve üstelik hasta idi. Zeynelâbidîn, Kerbela Olayı'na ağır hasta olduğu için katılmamıştır. Emevi askerleri tarafından öldürülmek istense de komutan Ömer bin Sa'd tarafından kurtarıldı. Diğer Ehl-i Beyt fertleriyle beraber Şam'a Yezid'in yanına gönderildi. Burada Yezid tarafından iyi karşılandı ve dilerse yanında kalabilceği söylendi. Ama o Medine'ye dönmeyi tercih etti.
Emevilere onlara karşı ayaklanan gruplara da hep mesafeli durmuştur. Ömrünü ibadetle geçiren Zeynelâbidîn Aralık 712 yılında Medine'de ölmüştür. Baki Mezarlığı'ndaki amcası Hasan'ın mezarının yanına defnedildi.

MUSTAFA PILEVNELI KIMDIR?
İstanbul'da 1940 ylında doğan Mustafa Pilevneli, 1957 yılında girdiği Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu Dekoratif Besim Bölümü'nden 1960-61 yılında mezun oldu. Aynı okulda asistanlık görevine başladı.
1963’te Federal Almanya (DAD) Sanat Bursunu kazandı. Stuttgart kenti sanatçıları teşvik yarışmasında ikincilik ödülünü kazandı.
1965’te Atatürk Kültür Merkezi, Büyük Ankara Oteli, Tarabya Oteli yarışmalarında resim ve duvar resmi ödüllerini kazandı ve bu yapılarda duvar resimlerini uyguladı.
1969’da İstanbul ve Ankara'da kişisel sergiler açan Mustafa Pilevneli, 1970’de Uluslararası Salzburg Yaz Akademisi'ne çağrılı olarak giderek gravürlerini sergiledi. Smithsonian Institute'ye (Washington) iki yapıtı alındı. ABD'yi doğudan batıya dolaşan sergide gravürleri sergilendi ve onur belgesi aldı.
1971’de Seramik, Gravür Ve Emay Sergisi. Orta Anadolu Gezisi İzlenimleri Sergisi. Cumhuriyet'in 50. Yılı Sergisi, Yugoslavya, Macaristan, Çekoslavakya'da ortak sergiler düzenledi. Cumhuriyet'in 50. Yılı Kültür Bakanlığı Resim Ödülü. İskenderiye (Mısır) Gravür 2. Büyük Ödülünü kazandı.
1974’te Bedri Rahmi ile birlikte "Mavi Gezi Günlüğü"sergisinde eserleri ile yar aldı. Kişisel ve karma sergilere katıldı. Almanya Frechen Biennale'i nde yer aldı.
1975’te İstanbul Arkeoloji Müzeleri Birincilik Ödülü, Orhan Peker ile,Japonya'daki "Ertuğrul Şehitleri" Müzesi'nin seramik ve vitray çalışmaları. Wakayama'da gravür sergisi. Negoya'da seramik sergisi, Oslo Biennale'i (Norveç), Frechen Biennale'iine katıldı.
1987 Eskişehir Sanat Galerisi Sergisi,
1988 Garanti Sanat Galerisi kişisel sergi. Yurtiçinde ve yurtdışında yoğun sergiler. Aliye Berger için "Gravürler Albümü".
1989 New York Türkevi Özgün Baskı ve Suluboyalar Sergisi., Cumhurbaşkanlığı Köşkü Işık Duvarı için 33 m2'lik vitray çalışması, Ankara.
1991 Garanti Bankası Galerisi kişisel sergi, Beyoğlu.
1992 Artisan Sanat Galerisi, Ortaköy, kişisel sergi.
(Suluboya. akrilik, seramik) New York Türkevi kişisel suluboya sergisi. Çağdaş İstanbul Resminden Bir Kesit sergisini hazırladı. (ABD) Hollanda, Rotterdam Unilever Merkez binasını 20 m2 seramik duvar resmi oğlu Yavuz Pilevneli ile birlikte uyguladı.
1993 Belçika Krallık Akademisi daveti ile Gent şehrinde 60 m2 duvar resmi uyguladı. "Etibank Sanat Galerisi" kişisel sergi. (gravür, suluboya. akrilik)
1994 Seramik ve duvar resimi çalışmaları ile yoğun bir yıl.
New York'da Çağdaş Türk Resminden bir kesit sergiledi, New York, Hilton. Seramik, suluboya akrilik resim.
1995 Artisan Sanat Galerisi, kişisel sergi. Michigan University, Ann Arbor kentinde Atatürk Kitaplığında duvar resmi. Gravür sergisi, Ann Arbor.
1996 Bilim-Sanat Galerisi. Akrilik resimler. Artisan, Vakko, Arda galerilerinde karma resim sergileri, "Tunus Seyahati" suluboyalar...
1997 USA New York , Washington Müzelerinde araştırma
Gallery Hantington akrilik resim sergisi
1998 Çeşitli karma sergiler (yurtiçi ve yurtdışında)
Antalya Dış hatlar terminalinde 300m2 sanat eseri
1999 ‘Fas gezisi' suluboyalar sergisi İstanbul-Ankara
Tolga Eti Sanat Galerisi kişisel sergi
2000 Ankara Mimarlar Odası Sanat Ödülü.
Helikon Sanat Galerisi kişisel sergisi(suluboya ,akrilik ,seramik)
İstanbul Ticaret Odası yeni bina çeşitli sanat eserleri uygulamaları.
2001 Tolga Eti Sanat Galerisi ‘Pilevneliler' sergisi
İstanbul ve Çanakkale Boğazları Radar kuleleri için özel porselen üretimi
Eczacıbaşı Bozüyük tesisleri
Güney Anadolu gezisi suluboya resimleri
2002 12 radar kulesi porselen rölyef uygulamaları (Yavuz Pilevneli ile birlikte)
2003 Doğu Anadolu Gezisi izlenimleri
Ankara Sanat Fuarı Helikon Sanat Galerisi kişisel sergisi
2004 Ankara Sanat Fuarı Helikon Sanat Galerisi (ANKART) kişisel sergi
Dünya Kardeşlik Birliği Plastik Sanatlar Ödülü
2005 Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli karma sergiler
2006 Ankara Sanat Fuarı Helikon Sanat Galerisi kişisel sergi
İmoga özgün baskı resimleri sergisi

SANATI
Mustafa Pilevneli, uzmanlık dalı olan renkli gravürde, konu olarak Anadolu efsanelerini, antik uygarlık kahramanlarını aldı. Bu çalışmalarını çağdaş özgün baskı tekniğinin olanaklarıyla zenginleştirerek bir dizi gravür yaptı. Yöresel ilgilerle pekiştirilmiş titiz bir sanatçı eğilimi, onun bu çalışmalarını yönlendiren başlıca değer olarak görülür. Tekrarlanmış motiflerin uyumlu düzeni ve Anadolu mitolojisini temel alan coşkulu bir duyarlık, Pilevneli'nin renkli gravürlerine, özgün bir görünüş katmıştır. 1980 yıllarında gravür çalışmalarının ikinci plana düştüğü, suluboya resimlerin ağırlık kazandığı görüldü. Çoğunluğu küçük boyutlu olan bu resimlerdeki konular, gravürleri anımsatmakla birlikte, daha şiirsel bir anlayış egemen olmaya başladı. Hafif ve uçarı doğa izlenimleri, kır görünümleri üstüne kurulmuş olan guvaş resimlerinde dekoratif bir.akıcılık, renkçiliğe bağlı zorlamasız bir pastoral şiir kendini gösterdi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.