• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

TURDER’den kur fırsatçılığı’ yapan oteller için çağrı

TURDER’den kur fırsatçılığı’ yapan oteller için çağrı
TURDER Başkanı Faruk Elmalı, dövizdeki artışı fırsata çevirip acenteleri kur farkından mağdur eden oteller için TÜROFED ve TÜROB’a çağrıda bulundu

ANKARA, Turizmciler Derneği - TURDER Başkanı Faruk Elmalı, dövizdeki artışı fırsata çevirip acenteleri kur farkından dolayı mağdur etmek isteyen art niyetli bazı otel sahipleri için TÜROFED ve TÜROB’a ‘devreye girerek gerekli tedbirleri alın’ çağrısı yaptı.
TURDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Elmalı, “Bazı otel sahipleri bu durumu fırsata çevirip TÜRSAB acentelerini kur farkından dolayı mağdur etmeye çalışıyor. Hepimizin aynı gemide olduğunu hatırlatmak isterim. Bir hafta öncesinde 350 TL olan bir odanın bugün 490 TL olarak sözleşme yapılmaya zorlanılması hiç etik bir davranış değildir. En kısa sürede TÜROFED ve TÜROB’un devreye girerek gerekli tedbirleri almasını ve yıllardır partner olarak çalıştıkları, başları sıkıştığı zaman yanlarında olan Türk acentelerini zor durumda bırakacak davranıştan kaçınmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ
Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ‘Ekonomi Savaşı’nın en önemli oyuncularından birisi olan turizm sektörünün neferleri olarak mücadeleye devam edeceklerini Turizm Günlüğü'ne anlatan URDER Başkanı Faruk Elmalı, Aynı zamanda da Ankara Ticaret Odası (ATO) Turizm Komitesi Meclis Üyesi ve TÜRSAB Genel Başkan Danışmanı olduğunu belirterek ”Ankara merkezli olarak üç yıldanberi çalışmaları sürdürdürüyoruz. TURDER’in, seyahat acenteleri, oteller, turizm taşımacıları, hava yolu şirketleri olmak üzere Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından 200’ün üzerinde üyesi bulunuyor.

faruk-elmali-turder.jpgKIŞ DÖNEMİYLE İLGİLİ SORUN VAR
Kur fırsatçılığı yapan otel sahiplerine ilişkin hem üyelerinden hem de sektörde kendilerinden destek bekleyen diğer meslektaşlarından 100’ün üzerinde şikayet telefonu aldıklarını belirten Faruk Elmalı, şunları anlattı:

“Akdeniz ve İstanbul bölgesindeki bazı otellerde fiyat zorlaması var. Biz bunu içinde olduğumuz sezon için değil, kış periyodu için söylüyoruz. Özellikle iç pazarda kongre organizasyonunun yapıldığı dönemle ilgili problem var. Sezonda satabildikleri en yüksek fiyatlardan satsınlar, o noktada hiçbir problem yok. Keşke 400 değil 1000-200 Euro’ya satsalar. Ancak kış periyodunda yabancı tursitler artık azalmaya başlıyor ve iç pazarda otelcilerle başbaşa kalıyoruz. Yoğun bir şekilde kongre ve eğitim organizasyonları yapan acenteler var. Nerdeyse 1-1.5 aydır teklif alıp buna göre teklif veren, ihaleye giren ya da bununla alakalı ciddi anlamda fiyat çalışması yapan meslektaşlarımız çok zor noktadalar. Düne kadar 5.5 TL ile hesaplayıp ihaleye girdikleri oteller şimdi 7 TL için bastırıp, ‘Biz 7 liradan verebiliriz’ diyorlar. Tekrar söylüyorum, biz aynı gemideyiz ve aynı yolda ilerliyoruz. Otelci dostlarımız yarın birgün boş kaldıklarında yine Türk acentelere dönecekler. Bu konuda eğer karşılıklı bir mutabakat ve iyi niyet olmaz ise birçok acenteci meslektaşımız sıkıntı yaşayacak.”

OTELCİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Bazı otelcilerin kısa sürede çok para kazanma içinde olduklarını hatırlatan Faruk Elmalı şöyle devam etti: “Acentelere yardımcı olan oteller de var. Yabancı bir grupla bir acente için konuştum ve yardımcı oldular. Biz domatesi euro veya dolar ile almıyoruz. Personelin maaşında ya da SGK primlerinde her hangi bir euro ve dolar artışı yok. Tüm maliyetler şu anda TL iken bu kadar kur artışı yapıp Türk acenteleri mağdur etmek çok ciddi rahatsızlıklara neden olacaktır. Biz de bu konuda en azından ara karar noktasında ortak bir nokta bulunsun istiyoruz. Oteller bu işten kârlı çıksın ama acenteler de zarar etmesin. Acenteler çok kâr etsin derdinde değiliz. Özellikle ihaleye girmiş, bu konuda teklif vermiş olup, mağdur acenteler var. Bana mail attılar. Teklif aldıklarında euro 44.80 TL ki opsiyon da vermişler ve buna güvenerek 5.5 TL’den risk alarak ihaleye girmişler. Şu anda euro 7 lira, arada 1.5 lira gibi bir fark var. Toplam ciro ortalama 400 bin euro. 1.5 lira fark ettiğinde ortalama 600 bin lira bir zararı var. Bunlar zaten 600 bin lira kazanılabilecek potansiyelde işler değil. Böyle bir durum olunca biz de bunu dile getirmek durumunda kaldık. TÜRSAB bununla ilgili çalışma yapıyor. Fakat bu işin asıl muhatabı olan otelcilerden özellikle iç pazar noktasında ciddi destek bekliyoruz.”

“TÜROFED VE TÜROB BAŞKANLARI İLE BİR GÖRÜŞME YAPACAĞIZ”
Faruk Elmalı, art niyetli olanlara bir şey diyemediklerini, ancak önceden fiyat teklii alarak ihaleye giren acentelere karşı otellerden iyi niyetli yaklaşım bekleriklerini belirtti. Alınan organizasyonların hepsinin alkolsüz olduğunu hatırlatan Faruk Elmalı şunları söyledi: “Bu durumda kur fırsatçılığı yapılmasın istiyoruz. Dış pazara istedikleri fiyatı versinler. Zaten amacımız da bu, dışarıdan döviz gelsin. Özellikle döviz kurunun artmasıyla beraber Türkiye turizmde daha cazip hale geldi. Bu noktada turizmin Türkiye ekonomisine büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum. Ama bir noktada da ciddi anlamda bir iç pazarımız, misafir profilimiz var. Düşük sezonlarda da insanları mağdur edecek şekilde fiyatlar yansıtmayalım. TÜROFED ve TÜROB başkanları ile bu konuda bir görüşme yapacağız. Şu anda genel sekreterimiz onlarla iletişime geçiyor. Ona göre de inşallah onlardan nasıl bir çözüm düşündüklerine dair bir cevap alacağız. Hatta bir yandan whatsapptan da kendilerine yazıyorlar. TÜROFED Başkanı Rusya’da. Döner dönmez görüşebileceğimizi ve bu konuya bir çözüm bulmamız gerektiğini belirtmiş.

GEREKİRSE ART NİYETLİ OTELLERİ İFŞA EDERİZ
Amacımız asla bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek! Ancak tüm çabalarımıza rağmen sonuç alamıyorsak gerekirse, bu art niyet bu şekilde devam ederse basın önünde de bunları ifşa ederiz. Nasıl şu anda gidip milyon dolarla almak bu ülkeye ihanetse, bir firmanın batması için uğraşmak ve döviz kurunu da yüksekten göstermek de bence bir ihanettir. Acentelerde bir sürü personel çalışıyor. Bir tane bir işte böyle büyük bir zarar gördüğünde bunun sonucu muhakkak ki olumsuz olacaktır. Ülkemize karşı başlatılan ‘ekonomik savaş’ı kazanalım diyoruz. Ama bunu yaparken insanları işinden etmeyelim. Üyelerimiz arasında otelciler de var.

faruk-elmali-turder-001.jpgBAKANA RAPOR HAZIRLIYORUZ
Türkiye’de çok büyük sermayeli üyemiz olan bir yerli otel grubunun sahibiyle görüştük. Onlarda böyle bir uygulama yok. Biz eğer teklif vermişsek, o da bu teklifin karşılığında bu işi o dönemde almışsa, o dönemki kura yakın en makul neyi yapabiliyorsak yapalım, onlar da mağdur olmasın biz de sıkıntı yaşamayalım. Ama şu anki reel kurdan alıp insanları mağdur etmek olmaz. Bugünkü kur üzerinden teklif almışsam hiçbir sorun yok. Ama bir ay önce teklif almış ve buna güvenerek ihaleye girip işi almışım. Farklı fiyatla karşıma çıkılırsa, burada ciddi bir art niyet işin içine giriyoır demektir. Otelciler de para kazansın, ama acenteler da mağdur olmasın. Bizim otelci üyelerimizin hepsi bu konuda kesinlikle iyi niyetli çalışıyor. Hepsiyle bire bir görüştüm. Hiçbiri şu ana kadar gelen talepleri geri çevirmedi. Özellikle İstanbul bölgesindeki otellerde çok ciddi sıkıntı var. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile daha görüşmedim. Bakan muhakkak bu konuyla ilgili bir çalışma yapacaktır. Biz önce alt STK gruplarıyla iletişime geçip sorunu çözelim istiyoruz. Eğer çözüm bulamazsak tabii ki bakana bununla ilgili rapor vereceğiz.”

Kaynak: Turizm Günlüğü
Bu haber toplam 11225 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.