• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Tokat'ta 700 yıllık Yazmacılar Hanı butik otel oldu

Tokat'ta 700 yıllık Yazmacılar Hanı butik otel oldu
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye'nin 2023 yılında 65 milyar dolar yıllık turizm geliri hedeflediğini bildirdi.

TOKAT- Tokat'ta, Selçuklu döneminden kalan ve Cumhuriyet döneminde 50 yıl süresince Yazmacılar Hanı olarak kullanılan, son 30 yıldır atıl durumdaki 700 yıllık tarihi yapı restore edilerek butik otele dönüştürüldü. Butik otelin açılışını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan yaptı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye'nin 2023 yılında 65 milyar dolar yıllık turizm geliri hedeflediğini bildirdi.

yazmacilar-hani.jpgButik otele çevrilen Yazmacılar Han'ın açılışı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Tokat Valisi Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan ve Yusuf Beyazıt, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut,Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, İl Emniyet Müdürü Göksel Toplaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi.

-yazmacilar-hani--002.pngTarihi hanı gezen Alpaslan, Tokat'ın tarihi yapısını turizm potansiyeline dönüştürmek için çalışacaklarını söyledi. Geçen aylarda Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulduğunu hatırlatan Alpaslan, "Bu ajansın temel görevi, turizm sektöründen toplanan kaynaklar ve fonlarla ülkemizin kültür ve turizm değerlerini dünyaya çok iyi tanıtmak. Böylelikle ülkemize gelecek ziyaretçilerin sayısını daha da arttırmaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla kültür ve turizm alanı stratejik sektör ilan edildi." diye konuştu.

-yazmacilar-hani--003.pngTürkiye'nin kültür ve turizm sektöründen daha fazla pay alması ve kazanç sağlaması için adeta bir seferberlik ilan edildiğine dikkat çeken Alpaslan, şöyle devam etti. "Turizm sektörünün stratejik hale gelmesi, ülkemizin tüm bakanlıkları ve diğer kurumlarının turizm imkanlarını bir an önce hayata geçirmek ve bunu tanıtmak anlamında tüm kurumların destek olması anlamına geliyor. Bir yıllık bu süreçte diğer bakanlıklarımızdan bu desteği fazlasıyla görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizin turizm hedefleri oldukça büyük. 2019 yılı itibarıyla 35 milyar dolar turizm geliri hedefledik. 9 aylık dönem bu gelirin gerçekleşeceğini gösteriyor. 2023 yılında yani Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında bu geliri 65 milyar dolara yükselteceğiz. Bu da başta cari açığımız olmak üzere ülkemizin birçok sorunun çözülmesi anlamına geliyor. İş, kazanç, refah anlamına geliyor. Bundan tüm Türkiye'nin ve tüm vatandaşlarımızın gerekli payı alması anlamına geliyor. İnşallah Tokat da turizmin gelişmesiyle birlikte fazlasıyla önümüzdeki yıllardaki hakkını alacaktır." 

-yazmacilar-hani--004.png

Yazmacılar hanın bir kitabesinin olmadığını söyleyen işletme sahibi Özkan Gündüzlü, "Maalesef Tokat'ta birçok eserin olduğu gibi bunun da bir kitabesi yok. Ama Kültür Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Selçuklu mimarisi olduğu, daha sonra Osmanlı döneminde bazı bölümlerin eklendiği, 1880 yılında da tadilat kitabesi olarak da kapının girişinde Rumca ve Osmanlıca Merkukoğlu yazan bir tadilat kitabesi var. Cumhuriyet döneminde son 50 yıldır da yazmacılık üzerine bir han olarak kullanılmış" dedi.
İnşaat taahhüt ihalelerini takip ettiğini ve eski Yazmacılar Hanı'nın butik otel ilanını gördüğünü ifade eden Özkan Gündüzlü, "O gece sabaha kadar uyuyamadım. Biz burayı almalıyız ve bu tarihi ayağa kaldırmalıyız düşüncesi ile aldık. Bugün ise herkesten güzel yorumlar alıyoruz" diye konuştu.

-yazmacilar-hani-.jpg
-yazmacilar-hani--005.png
-yazmacilar-hani--001.jpg

Bu haber toplam 10544 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.