• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Tarihi elektrik fabrikası, 11 dönümlük arazisiyle satışa çıkarıldı

Tarihi elektrik fabrikası, 11 dönümlük arazisiyle satışa çıkarıldı
ÖİB, İzmirlilerin tepkilerine karşın Alsancak’taki 91 yıllık tarihi elektrik fabrikasını, yaklaşık 11 dönümlük arazisiyle birlikte yeniden satışa çıkardığı ortaya çıktı.

İZMİR - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), İzmirlilerin tepkilerine karşın Alsancak’taki 91 yıllık tarihi elektrik fabrikasını, yaklaşık 11 dönümlük arazisiyle birlikte yeniden satışa çıkardığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'ın haberine göre, İzmir'in Alsancak ilçesinde bulunan tarihi elektrik fabrikasının, 11 dönümlük arazisiyle birlikte yeniden satışa çıkarıldığı anlaşıldı.

tarihi-elektrik-fabrikasi.jpg

İlk özelleştirme kararı aleyhine İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruya mahkemenin görevsizlik kararı vermesi üzerine dosyayı Danıştay'a taşıdıklarını belirten avukat Senih Özay, "Stajyer avukatımızın tesadüfen görmesiyle parselin 16 Nisan 2019'da ihaleye çıkarılacağını gördük. 60 gün içinde yine Danıştay'da bir dava açacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

ÖİB'in geçen yıl satış ilanına çıkması yankı yaratmış ve izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bu yapıyı restore ederek kent yaşamına kazandırmak istediklerini söylemişti. Bunun için iki kez başvurduklarını belirterek "Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz" demişti.  

Elektrik Mühendisleri Odası da, yapı ve arazisinin amaç dışı kullanımının önlenmesi için tapunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesini ve yenilendikten sonra müze ve eğitim amaçlı kullanılmasını istemişti. 

Cihazlar yok edildi

Elektrik fabrikası, bugün müze olarak hizmet vermeye devam eden İstanbul’daki Silahtarağa Santralı ile aynı dönemde çalışmaya başladı. Temeli, 1926 yılında Belçikalı Traction-Elektricite şirketi tarafından atıldı. Santral 18 Ekim 1928’de devreye girdi. Türkiye Elektrik Kurumu’nun parçalanmasından sonra da Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kaldı. Üretimin durdurulmasının ardından, teknoloji tarihi açısından önemli ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılarak yok edildi.

Bu haber toplam 1253 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.