• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

Suriye'den turist kesildi

Suriye'den turist kesildi
Ayaklanma turizme gölge düşürdü. Sınırdan Suriyeli girişi azalırken, Lübnan ve Ürdünlü turistler de Suriye'den geçmemek için Türkiye turlarını iptal ediyor

HATAY- Vizelerin kalkmasının ardından Suriye ve Türkiye arasında yaşanan turizm baharına ayaklanma gölgesi düştü. Sınırdan Suriyeli girişi azalırken, Lübnan ve Ürdünlü turistler de Suriye'den geçmemek için Türkiye turlarını iptal ediyor

Suriye ile Türkiye asındaki vizelerin kalkmasının ardından artan turistik ve ticari ilişkilere ülkedeki siyasi huzursuzluğun gölgesi düştü. Özellikle hizmet sektöründe yüzde 60'lara varan düşüş gözlenirken, cirosunun büyük kısmını Suriyeli turistten kaydeden bölge esnafı "1 tane bile Suriyeli göremez" olduk ağıdı yakıyor. Öte yandan Suriye'nin geçiş güzergahı olması nedeniyle Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerden Türkiye'ye düzenlenen çok sayıda turun iptal edilmesi de bölge turizmine ağır darbe indirdi. Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu vizelerin kalkmasının ardından yaşanan canlılığının yerini çöl kuraklığına bıraktığını kaydederek, "Özellikle vizelerin kalkmasıyla turizmde yaşanan bahar geride kaldı. Sınır kapılarından geçişlerde ciddi azalma var. Suriye'den gelen çok misafirimiz vardı. Ayrıca Suriye geçiş güzergahı olduğu için Ürdün, Lübnan ve diğer ülkelerden yapılan turların büyük çoğunluğu iptal edildi" dedi. Suriyelilerin arabaları ile gelip alışveriş yaptıklarını artık hiç araba bile göremediklerini kaydeden Nacioğlu, "Esnafımız çok iyi iş yapıyordu, artık bir tane bile Suriyeli, Lübnanlı göremiyoruz" dedi. Türkiye'den de GAP gezileri dzüenleyen acentaların da turların Halep kısmını iptal ettiğini kaydeden Nacioğlu, "Acenteler 3 günlük konaklamanın 1 gününü Halep 'e ayırıyordu. Sadece yabancı değil yerli turist de elini ayağını çekti" diye konuştu. Antakya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin de özellikle hizmet sektöründe yavaşlamanın hissedildiğini belirterek, "Suriye vatandaşları haftasonlarını Türkiye'de geçiriyorlardı. Ancak sınırlar açık olmasına rağmen Cilvegözü ve Yayladağ sınır kapılarından girişlerde yüzde 60 azalma var. Huzursuz insan para harcamak istemiyor" dedi. Antakya ve civar bölgelerdeki ticaretin de olumsuzluktan etkilendiğini kaydeden Çinçin, "Esnafın da yüzü gülmüyor. Özellikle mobilya ve gıda konusunda yatırım planlayanlarını askıya alanlar var" diye konuştu.

ŞUBELER GÜNDEM DIŞI
Finans sektöründe nihai sonuca ulaşmaktan da uzak olduklarını belirten Çinçin, "Para transferlerinde yaşanan sıkıntı konusunda bankalar yeni şube açma konusunu sonlandırmak üzereydiler. Türk bankaları için 300 milyon dolar olan sermaye kotası bile aşağı çekilmişti. Ancak bunun da dondurulduğunu duyuyoruz" dedi.

Otomotiv ihracatı yüzde 40 düştü
Suriye'ye yapılan otomotiv ihracatında yılın ilk çeyreğinde yüzde 40'lara varan oranda azalma meydana geldi. Aralarında Suriye'nin de bulunduğu 8 ülkeye yapılan toplam ihracat, 55 milyon 602 bin dolarda kaldı. Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat 103 milyon 756 bin dolara ulaşmıştı. Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi de geçen yıl 2.5 milyar dolara olmuştu.

Antep'e yansımadı
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise yatırımcıda tedirginlik olduğunu ancak henüz rakamlara fazla yansımadığını belirterek, "İlk 3 ayda ilimizin ihracatı yüzde 10 artmış durumda. Geçen yıl ilk 3 ayda 31 milyon dolar olan ihracat bu yıl 34 milyon dolar oldu. Sakin olmamız ve olayları iyi analiz etmemiz gerekiyor" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.