• BIST 9524.59
  • Altın 2487.739
  • Dolar 32.5521
  • Euro 34.6789
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 18 °C

Sultanahmet'teki Osmanlı Hamamı 3,5 milyon dolara satılıyor

Sultanahmet'teki Osmanlı Hamamı 3,5 milyon dolara satılıyor
Osmanlı ve İstanbul'daki en eski günlerin kalıntıları olan “göbek taşı” olarak adlandırılan merkezi mermer levha gibi hazineler gibi hazineler içeriyo

 İSTANBUL-İstanbul’da Fatih Semtinde Cankurtaran Mahallesinde bulunan yaklaşık 550 yıllık İshak Paşa Hamamı sahibi tarafından satılığa çıkarıldı. Duvarları yıkılmak üzere olan harabeye dönmüş tarihi hamam 3.5 milyon dolara alıcılarını bekliyor.

ishak-pasa-hamami-.jpgFatih ilçesinin Cankurtaran semtindeki Ayasofya ve Sultanahmet Camii'ne sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan İshak Paşa Hamamı, yaklaşık 100 yıl boşta oturduktan sonra, haksızlık durumunda. 1453 yılında İstanbul'u fethi ile tanınan Sultan II. Mehmed döneminde inşa edilmiştir.

sultanahmetteki-osmanli-hamami-.jpgHamamın duvarları yıkılmaya yaklaşıyor, ancak yine de Osmanlı ve İstanbul'daki en eski günlerin kalıntıları olan “göbek taşı” olarak adlandırılan merkezi mermer levha gibi hazineler gibi hazineler içeriyor.Kubbeli tavanı, dekoratif mukarnası, iç pencereleri ve cam tavanları klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

ishak-pasa-hamami--001.jpg

ishak-pasa-hamami--002.jpgTarihi alanın havadan çekilmiş görüntüleri, çoğu duvarın ve çatının zamanla filizlenen ağaç ve yabani otlarla kaplı olduğunu göstermektedir. Binanın iç kısımlarında çöp yığınları iltihaplıdır.

-ishak-pasa-hamami,.jpgHamamın yakınında çalışan esnaf, hazine avcılarının çöplerin ortasında gelip altın avladığını söyledi.

Tarihi hamamda satış danışmanlığı yapan Sinan Yıldırım, sahibinin satışı ile birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ulaştığını söyledi.

Yıldırım, ailenin mülkü satmak istemesine rağmen, arzularının restore edildiğini ve tekrar kullanıldığını görmek olduğunu söyledi. Diyerek şöyle devam etti: "Bu aile içinde kalırsa, yatırımcı veya devlet kadar (hamam için) ilgilenemeyeceklerini söylediler." Dedi.

sultanahmetteki-osmanli-hamami--001.jpgYıldırım, satışın yoldan geçenler tarafından eleştirildiğini ve kimsenin "tarihimizi nasıl satabileceğini" sorguladığını söyledi.

Ancak sahiplerin potansiyel yatırımcılara yapının yıkılmayacağını vurguladığını söyledi. Bir restorasyon projesi hazırlandıktan sonra sitenin yalnızca bir işletme olarak kullanılabileceğini söyledi.

ishak-pasa-hamami--003.jpg

ishak-pasa-hamami--004.jpg

ishak-pasa-hamami--005.jpg

ishak-pasa-hamami--006.jpgHamamlar, yüzyıllarca Türk günlük yaşamının ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuş, böylece yurtdışında "Türk Hamamı" lakabını kazanmıştır.

Tarihsel olarak, onlar sadece banyo ve rahatlama yerleri değil aynı zamanda insanların sosyalleşebileceği merkezlerdi.Bununla birlikte, bugün evde daha az sayıda insan hamamları ziyaret etmektedir, çünkü evde banyo modern bir normdur ve çağdaş kaplıcalar bir rahatlama aracı olarak popülerlik kazanmıştır.

Türkiye'de en çok kullanılan kullanımlık hamamlar, İstanbul'da ve bir zamanlar Osmanlı başkenti olan kuzey Bursa'da bulunmaktadır.

Bu haber toplam 4138 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.