• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Samandağ turizm için kolları sıvadı

Samandağ turizm için kolları sıvadı
Hatay’ın Akdeniz kıyısındaki turistik, aynı zamanda stratejik konumdaki Samandağ ilçesinde, kıyı şeridindeki hazine arazileri üzerindeki işletmeler bir bir yıkılıyor

HATAY- Hatay’ın Akdeniz kıyısındaki turistik, aynı zamanda stratejik konumdaki Samandağ ilçesinde, kıyı şeridindeki hazine arazileri üzerindeki işletmeler bir bir yıkılıyor. Kaymakam ve belediye ile işletme sahipleri karşı karşıya geldi. Taraflar projeyi Aydınlık’a değerlendirdi.

Samandağ sahil şeridinde, Hazine’ye ait 300 dönüm arazinin Samandağ Belediyesi’nin kullanımına verilmesiyle beraber çok sayıda kaçak yapı, sera ve işletmenin yıkımı başladı. Halk ‘nihayet devlet halkı gördü’ derken, bazı kesimler ‘Devlet işimizi bozuyor, ekmeğimizle oynuyor’ propagandasına girişti.

samandag-.jpgKonuyu, ilçenin önde gelen isimleriyle konuştuk. Samandağ Belediye Başkanı Av.Refik Eryılmaz, Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Vatan Partisi İlçe Başkanı Gazi Karaali ile yıkımın hedefindeki sera ve işletmelerin avukatı Anıl Cevahir Can’ın değerlendirmelerini özetleyerek sunuyoruz:

samandag--001.jpg‘İLÇENİN MAKUS TALİHİNİ DEĞİŞTİRECEK’

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz: Samandağ 125 bin nüfuslu tarihi ve turizm potansiyeli olan bir ilçemizdir. Maalesef bu güne kadar bu potansiyelini hayata geçirememiş, halkın hizmetine sunulmamış bir ilçedir.

Yaklaşık 5 kilometreyi kapsayan, deniz-Çevlik arasındaki, daha çok Hazine ve Belediye’ye ait araziler üzerinde bir proje hazırladık. İlçenin makus talihini değiştirecek bir proje. Tartışmalara neden olan yıkımlar da bu alanda.

Kıyı-kenar çizgisindeki 50 metre bandında normalde herhangi bir yapılaşmaya gidilmesi mümkün değildir. Bir çivi dahi çakamazsınız. ‘Mağdur olduk’ diyen vatandaşlar Hazine’ye ait arazilere derme çatma gecekondu yapılar kurmuşlar, en son imar affından yararlanarak bir kısmı yapı-kayıt belgesi aldığını söylemektedir. Mahkemeye başvurup yürütmeyi durdurma kararı alan 7-8 arkadaş hakkındaki yıkım işlemlerini durdurduk. Geri kalan işgalcilerle ise düzeltme işlemlerimize devam ediyoruz.

Bu projeyi ne pahasına olursa, olsun hayata geçirmek zorundayız. Bu işten en fazla yararlanacak olan, şu anda itiraz eden derme çatma yapıları olan vatandaşlarımız olacaktır. Biz biliyoruz, bütün doğumlar sancılı olur, şu anda bir doğum sancısı yaşanmaktadır. Doğumdan sonra vatandaşlarımız güzel duyguları bu projelerle yaşayacaklar ve vatandaşlarımızdan yardım etmelerini bekliyoruz."

‘DEVLET ARAZİSİ İŞGAL EDİLMİŞTİ’

Reklamdan sonra devam ediyor 

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı: Girişimi doğru buluyorum, ancak yıkım hatalı yapıldı. Tarımla birlikte turizm konusunda da iddialı bir ilçemiz olmasından dolayı, çok uzun yıllardır atıl bırakılan bu sahilin düzenlenmesi söz konusudur. Düzenlenmesiyle birlikte turizmde ileri seviyelere taşıyacak yatırımlar gerçekleşmesi gerekir. Seralar ile ilgili 50 dönüm iddiaları asılsızdır, burada birkaç arkadaşımızın uzun yıllar devlet arazisini işgal etmek suretiyle kurdukları seraları vardır. Üretim yapmak için bu işi yaptılar, ama Samandağımızın geleceğini, hatta Hatay’ı düşündüğümüzde, turizme yönelik projeleri onaylıyoruz. Ancak belediye yıkım zamanında hatalar yapmıştır.

Sahilin düzenlenmesi yeni bir olay değildir. 20 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Bu anlamda devlete minnettarız, devlet büyüklüğünü göstererek Samandağ halkının kullanımına açmıştır, devletimize teşekkür ediyorum. Devamını diliyorum.

‘MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ’

Sera ve İşletme Mağdurları Avukatı Anıl Cevahir Can: 14 kilometrelik sahilimiz var, kıyı-kenar çizgimiz bir yerde 150 bir yerde 600 metre. Neye göre çizildiği belli değil. Bazı yapıların bir kısmı hazine arazileri üzerinde, vatandaşlarımız başvuru yapıp yapı-kayıt belgesi aldılar. Bu tesisler bu yapı-kayıt belgesine rağmen yıkılmaktadır. O zaman vatandaşımız harcını ödeyerek, neden yapı-kayıt belgelerini aldılar? Tarım ve balıkçılık yerne turizme bel bağlandıysa, kıyı-kenar çizgisinin yeniden çizilmesi gerekir ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Belediye Başkanı Av. Eryılmaz: Samandağ’ın bir tek kurtuluşu vardır, o da turizmdir.

‘GEÇMİŞTE AİHM’DE ÇÖZÜLDÜ’

Daha önce kıyı- kenar çizgisi 50 metre idi, daha sonra bu 100 metreye çıkartıldı. 100 metre içinde kalan vatandaşlara tapu iptal davaları açtılar. Vatandaşlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açtılar. Vatandaşlar bu davaları daha sonra Türkiye’de açtılar ve tazminatlarını aldılar. Kıyı-kenar çizgisi daha sonra 150 metreye çıkarıldı...

VATAN PARTİSİ: DESTEKLİYORUZ 

Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Gazi Karaali: Devlet, işgal edilmiş toprakların yeniden halka verilmesi ve turizm için tesisler yapılması projesinde, belediyeyle birliktedir. İhaleyi ise belediye ile birlikte yürütecektir. Biz destekliyoruz, valimize, kaymakam ve belediye başkanımız Refik Eryılmaz’a teşekkür ediyoruz. Devlete ait araziler bütün vatandaşlarımızın malıdır. Bu arazilerin halka açık olarak kullanılması son derece yerindedir.

Kaynak: Aydınlık / Hüseyin Güler
Bu haber toplam 1896 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.