• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Ryanair, Avrupa'da çevreyi en çok kirleten 10 firma arasında

Ryanair, Avrupa'da çevreyi en çok kirleten 10 firma arasında
Kömür kullanmayan ve enerji üretimi yapmayan bir firma olarak Ryanair ile ulaşım sektöründen bir havayolunun ilk 10 arasına girmesi ilk defa oluyor.

LONDRA- Ryanair havayolları şirketi Avrupa'da çevreyi en çok kirleten 10 firma arasına girdi. Kömür kullanmayan ve enerji üretimi yapmayan bir firma olarak ulaşım sektöründen bir havayolunun ilk 10 arasına girmesi ilk defa oluyor.

Bugüne kadar ilk 10 sıralamanın tamamı kömür şirketlerinde oluşuyordu. Avrupa Komisyonu'nun Ulaşım ve Enerji Komiserliği'nden salı günü yayınlanan rapor, Avrupa'nın havacılık alanında gerekli ve yeterli çevre standartlarını oluşturamadığına işaret ediyor.

ryanair,-.jpgYakıtları ve bilet gelirlerinde vergi ödemeyen Avrupalı havayolu şirketlerinin yolcu kapasitesi ve güzergahları arttıkça karbon emisyonları da artıyor. 2018'de havacılığın yol açtığı toplam karbon emisyonunun yüzde 4,9 oranında yükseldiği kaydedildi. Avrupa içerisindeki uçular nedeniyle son beş yılda havacılık sektörünün çevreye verdiği zarar yüzde 26,3 artış gösterdi.

Havacılıkta durum böyleyken çevreyi en çok kirleten enerji seköründe ise son yıllarda düşüş görülüyor. Avrupa'daki düzenlemeler sayesinde 2018'de toplam karbon emisyonu bu alanda yüzde 3,9 azalma kaydetti.

Havacılık sektörüne yeni vergiler getirilmesi istenmiyor

Rapora göre ulaşımda en az vergiye tabi olan sektörün en çok gelişmesi ve karbon salınımına da en çok katkıyı yapmaya başlaması doğal bir sonuç. AB kurumları yenilenebilir elektrik ve havadan elde edilmiş karbon ile üretilen sentetik kerosen yakıt kullanımına geçişi için de bir takım teşvikler ve hatta zorunluluklar getirilmesini tartışıyor..

AB bu konuda yeni düzenlemeler üzerinde çalışmak ve havayollarının ciddi karbon ve kerosen vergisi ödemesi için yeni yasalar hazırlamak istese de ulusal hükümetler tartışmalı bir Birleşmiş Milletler düzenlemesini hayata geçirmeye uğraşıyor.

Bu düzenleme ile havacılık sektörünün hızla büyümeye devam edebilmesi amaçlanıyor. Bu düzenlemede havayolları şirkelerinin karbon emisyonlarını azaltmak yerine çevre projelerine katkıda bulunmaları istenecek.

Bu haber toplam 1695 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.