• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Putin'den Türkiye için vize kaldırma talimatı

Putin'den Türkiye için vize kaldırma talimatı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması talimatını içeren kararnameyi imzaladı.

MOSKOVA- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması talimatını içeren kararnameyi imzaladı. 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ve ekonomik kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Kremlin basın servisinden yayınlanan ve Putin’in imzasını taşıyan kararnameye göre, Rusya Bakanlar Kurulu’na vize ve kısıtlamaların kaldırılması için çalışma başlatılması talimatı verildi. Yakın zamanda Rus hükümetinin bakanlar kurulu üyeleri Türk vatandaşlarına uygulanan kısıtlama konusunda çalışma başlatacak ve çalışma sonucunda kısıtlamalar resmen kaldırılacak. 

rusya-devlet-baskani-vladimir-putin,.jpg

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir süredir Türk tarafının beklediği vize imzasını attı. Rusya hükümetinin resmi web sitesinde yayımlanan karara göre, hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahipleri artık Rusya'ya vizesiz giriş yapacak. Putin'in bu yılın şubat ayında bu konuda imzaladığı kararnamede, bu pasaport sahiplerinin sadece "görevli olarak ülkeye gelmeleri halinde vizesiz girmeleri"ne izin verilmiş, Türk tarafı bunu yetersiz bularak kabul etmemişti. Ankara, yeşil ve gri pasaport sahiplerinin bir sınırlama olmadan vizesiz girişine izin verilmesini istemişti.

Şimdi bu karar üzerine Türk tarafı da, karlılık olarak Rusya'da hizmet pasaportu taşıyanlar için uyguladığı vizeden vazgeçecek.

Putin'in bu talebi kabul ederek imzaladığı kararın, normal pasaport sahibi Türk vatandaşları açısından bir hükmü bulunmuyor. Türk vatandaşlarının Rusya'ya sadece vize alarak girmeleri kuralı devam ediyor. Vizesiz rejim sadece   hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahipleri  için geçerli olacak.

Haberi Sputnik şu ayrıntılarla duyurdu:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldırdı.
 

Rusya hükümetinin yasal düzenlemelerine ilişkin sitede yayınlanan belgeye göre Vladimir Putin, 24 Kasım 2015'te Rus Su-24 uçağının Türk F-16'ları tarafından düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye uygulanan özel ekonomik önlemlerin bazılarını iptal etti.

Rus liderin imzaladığı kararnameye göre hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları sadece kısa süreli iş seyahatlerini değil, Rusya'ya yapacakları her türlü ziyareti vize almadan gerçekleştirebilecek.

Kararnamede, bu uygulamanın mütekabiliyet ilkesi gereğince Türkiye'nin Rusya vatandaşlarına yönelik benzer önlemleri alması koşuluyla hayata geçirileceği ifade edildi.

Konunun detayları geçen hafta TürkRus.Com'a şu haberle yansımıştı:

"Türk vatandaşları Rusya’nın uçak krizi yüzünden yeniden koyduğu vizenin tamamen kaldırımasını beklerken, diğer yandan “vizenin kaldırıldığı açıklanan” dar kapsamlı bir başka grup için bile hala ilerleme sağlanamadı. 6 Şubat 2019’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "uluslararası kara taşımacılığı yapan sürücüler, kısa süreli iş için seyahat eden hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahipleri ve Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik temsilciliklerinde çalışanlara yönelik vize uygulamasına son verildiğine dair” kararnamesi, daha uygulamaya girmeden kadük kaldı. 

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, şimdi sorunun çözümü için Başkan Putin’in yeni bir kararname imzalamasının beklendiğini açıkladı  

Sorun, Putin’in kararnameyi imzalamasının ardından Moskova ile Ankara arasında heyetler arasında yürütülen müzakerelerde yeni sorunlar ortaya çıkması. 

Rus tarafının tüm hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerini vize uygulamasından muaf tutmayı kabul etmemesi, vizesiz giriş için “görevli olarak seyahat etme” şartını öne sürmesi dikkati çekti. Yani Moskova, “Rusya’ya herhangi bir resmi görev ile geldiklerini belgeleyemiyorlarsa, yeşil ya da gri pasaport sahibi olan Türk vatandaşları da vize almak zorunda” kararında ısrar etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan ayındaki gezisi başta olmak üzere, tüm temaslarda Türk tarafı bu uygulamadan vazgeçilmesi, “görevli gelme durumuna göre” değil, “pasaport temelinde” vize muafiyeti sağlanması için ısrar etti.

Son olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu ay başında yaptığı Moskova’ya yaptığı ziyarette görüştüğü Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko’nun, bu konuda Türk tarafının itirazının haklı olduğunu, Başkan Putin’in yeni bir kararname imzalayacağını aktardı. 

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar da, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu  sorunun yakında çözülmesini beklediklerini söyledi. Samsar bir yandan Rusya’nın tüm Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını beklediklerini ve bu konunun sürekli gündemde tutulduğunu belirtirken, diğer yandan ilk etapta  yeşil ve gri pasaport sahiplerine vizenin kaldırılması için Başkan Putin’in kararnameyi imzalamasını beklediklerini söyledi. Samsar, yeni düzenleme yapıldıktan sonra Türkiye ile Rusya’nın söz konusu grupta olanlar için vizeleri karşılıklı olarak kaldıracaklarını vurguladı.

Türk medyasının önemli bölümünde “Müjde: Rusya vizeleri kaldırıyor” başlıkları ile, tüm Türk vatandaşlarına vize kaldırılıyor zannı oluşturarak yansıtılan haber, 6 Şubat’ta TürkRus.Com’da şu şekilde yer almıştı: 

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iş seyahati için ve TIR- kamyon şoförü olarak Rusya'ya giden Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldırdı.  Rusya hükümetinden yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Putin, 24 Kasım 2015'te Rus Su-24 uçağının Türk F-16'ları tarafından düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye uygulanan özel ekonomik önlemlerin bazılarını iptal etti. 

İmzalanan kararnameyle, uluslararası kara taşımacılığı yapan sürücüler, kısa süreli iş için seyahat eden hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahipleri ve Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik temsilciliklerinde çalışanlara yönelik vize uygulamasına son verildiği açıklandı. Ne zaman yürürlüğe gireceği ve ne gibi gereklilikler ile uygulanacağı belli olmadığından gelişmelerin ilerki günlerde bildirilmesi bekleniyor. 

 

Putin'in imzaladığı kararnameye göre uluslararası taşımacılık alanında çalışan Türk şoförler, Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik temsilcilerine gidenler de dahil olmak üzere kısa süreli iş seyahati için Rusya'ya giden hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları vizesiz olarak giriş yapabilecek. 

Sputnik'in haberine göre açıklamada, Putin'in bu kararnameyi Türkiye'nin mütekabiliyet ilkesi gereği Rusya vatandaşlarına yönelik benzer önlemleri alması koşuluyla imzaladığının altı çizildi.

Putin, kararnameyle Rusya Dışişleri Bakanlığı'na iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinin koşulları hakkındaki anlaşmanın kısmen yeniden yürürlüğe koyulduğu konusunda Türk tarafına bildirimde bulunma talimatı da verdi.

Kısa süreli iş seyahati için Rusya'ya gelen Türk vatandaşlarının vizesiz rejimden yararlanmaları için hangi belgeleri ibraz etmelerinin gerektiği daha sonra  Rus resmi makamları tarafından açıklanacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Rusya’nın resmi pasaportlar ile TIR sürücülerine yönelik vizeleri kaldırmasına yönelik yaptığı açıklamada, ''1 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Federasyonu Konsolosluk İstişarelerinde mutabık kalındığı üzere, Hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) pasaport hamili vatandaşlarımız ile uluslararası taşımacılık yapan sürücülere uygulanan vizelerin kaldırılmasına ilişkin Başkanlık Kararının, Devlet Başkanı Putin tarafından bugün (6 Şubat) imzalanmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Uygulamanın en yakın zamanda başlatılmasına ilişkin görüşmelerimiz Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ile devam etmektedir."

Sosyal medyada "Şimdi tüm Türk vatandaşlarına Rusya'ya vizeler kalktı mı? Kalkmadı mı?" tartışmaları dikkati çekerken, yetkililer ortada sadece "belli kategorideki Türk vatandaşları için vizesiz rejim kararı olduğu, onun da uygulama zamanı ve kapsamının daha sonra açıklanacağı" uyarısında bulunmuştu.

 Rusya Büyükelçiliği, "Rus ve Türk taraflarının tüm ilgili kurum ve şahıslarının kararname maddelerinin yürürlüğe girmesi hakkında bilgilendirilmesinin ayrıca yapılacağına dikkat çekmek isteriz. Bu ana dek yürürlükte olan hukuki normlar geçerliliğini korumaktadır" açıklamasını yapmıştı.

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye yönelik daha önce alınan vize rejimi alanındaki bazı özel ekonomik önlemlerin kaldırılmasına dair bir kararname imzaladığı anımsatılmıştı.

Söz konusu kararname maddelerinin yürürlüğe girmesi hakkında bilgilendirilmenin ayrıca yapılacağı vurgulanan açıklama şöyleydi:

"6 Şubat 2019 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik daha önce alınan vize rejimi alanındaki bazı özel ekonomik önlemlerin kaldırılmasına dair bir kararname imzaladı. Rus ve Türk taraflarının tüm ilgili kurum ve şahıslarının kararname maddelerinin yürürlüğe girmesi hakkında bilgilendirilmesinin ayrıca yapılacağına dikkat çekmek isteriz. Bu ana dek yürürlükte olan hukuki normlar geçerliliğini korumaktadır".

Putin, kararnameyle Rusya Dışişleri Bakanlığı'na iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinin koşulları hakkındaki anlaşmanın kısmen yeniden yürürlüğe koyulduğu konusunda Türk tarafına bildirimde bulunma talimatı da verdi.

Putin'in imzaladığı kararnameye göre uluslararası taşımacılık alanında çalışan Türk şoförler, Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik temsilcilerine gidenler de dahil olmak üzere kısa süreli iş seyahati için Rusya'ya giden hususi (yeşil) pasaport sahibi ve hizmet (gri) pasaportu sahibi Türk vatandaşları vizesiz olarak giriş yapabilecek."

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.