• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Prontotur ile “Şeb-i Aruz” (1)

Prontotur ile “Şeb-i Aruz” (1)
Prontotur Mevlâna’nın 739’uncu Vuslat Yıldönümü törenleri, “Şeb-i Aruz” öncesi gazeteciler Konya'nın tarih ve kültürünü yaşadılar.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM (1)
KONYA-
Türkiye’nin yenilikçi tur operatörlerinden Prontotur Mevlâna’nın 739’uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, “Şeb-i Aruz” için 700 kişiyi Konya’ya götürüyor. Mevlâna’nın mistik havasını yaşamak ve semazenlerin müthiş ayinini izlemek üzere Prontotur’un kültür turunda daha şimdiden talepler yoğunlaştı.

konya-gezi-5.jpg

Herkes Mevlâna’nın
“Gel! Ne olursan ol, yine gel...
İster kâfir ol, ister ateşe tap, ister puta...
İster yüz kere tövbe etmiş ol, ister yüz kere bozmuş ol tövbeni...
Bizim kapımız umutsuzluk kapısı değil, nasılsan öyle gel”

şeklindeki sözlerine uyarcasına Konya’ya koşuyor.

GAZETECİLER KONYA’YI GEZDİLER

“Şeb-i Aruz” törenleri için dünyanın bir çok ülkesinden olduğu kadar yurtiçinden akın akın turistlerin gittiği Konya’da “Şeb-i Aruz” törenleri öncesi özel gösteri düzenlendi.
Prontotur’un organizasyonu ile Konya’ya giden gazeteciler muhteşem sema gösterisini izlediler. İki gün boyunca Konya’nın bilinmeyen yanlarını keşfettiler.

konya-gez.jpg

Ntvmsnbc.com’dan Tarık Kızıldağ, Haber7.com’dan Remziye Karakuş, Zaman’dan Fetullah Erkan Emre, Takvim.com’dan Murat Karayılan, Aktüel’den Göksan Göktaş, Varan-Ulusoy dergilerinden Kübra Sakman, Turizmaktuel.com’dan Halil Tuncer. TurkiyeTurizm.com’dan Özkan Altıntaş geziye katıldı. Prontotur Kültür Turları Bölümü’nden Mustafa Kemal Vardar ile Elçin Eroğlu, Markaevi İletişim Başkanı Makbule Batur gazetecilere eşlik ettiler. Konya’da ise profesyonel turizm rehberi Neslihan Öztürk, kentin bilinmeyenlerini anlattı.
Gazetecilerin gezisi Mevlâna’nın yaşama bakışını değiştiren Şems Tebrizi’nin türbesini ziyaret, Alaeddin Tepesi ve camii, Karatay Medresesi ziyaretiyle başladı. Daha sonra Mevlana Müzesi ve türbesi, (Dergâhı)ve Türbesi ziyaret edildi. Konya Belediyesi Kültür Merkezi’nde izlene müthiş Sema gösterisi ile Konya’nın mistik havası teneffüs edildi.

konya-gezi-4.jpg

SİLLE TAŞ BİNALARIYLA GELECEĞE HAZIRLANIYOR

Kapadokya’dan önce kaya mezarları içinde Hristiyanlığın ilk kıvıcımlarının atıldığı ve İmparator Konstantin’in annesi Helen’in yaptırdığı Aya Eleni Kilisesi’nin bulunduğu Sille Köyü ise geziyi farklı hale getirdi. Sille’nin önümüzdeki yıllarda Safranbolu, Şirince veya Alaçatı gibi yöresel taş binalarla bezeli bir köy haline geleceğinin işaretleri görüldü. Konya’nın eski dönemlerde bağlarıyla ünlü bölgesi Meram Bağları’nın kimlik değişimi, Tavus Baba veya Tuzcu Baba türbesinin sırrı araştırıldı. Konya’da İnce Minareli Medrese ve Üçler Mezarlığı ise Konya’nın mistik yaşamına farklı bir bakış açısı getiriyor. Prontotur’un Konya kültür ve tarih turu ile şehrin bilinmeyen yanları keşfediliyor, mistik havası yaşanıyor.

konya-mevlana.jpg

HAMDIM, PİŞTİM, YANDIM


Konya’nın inanç turizminde dünyada önemli yere taşıyan Hazreti Mevlâna’yı anma ve Şeb’i Aruz törenleri 7-17 Aralık’ta yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçi çekiyor. Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleriyle özetleyen Mevlâna17 Aralık 1273’de vefat etti. Ölümü yeniden doğuş olarak kabul eden ve sevdiğine, yani Allah’a kavuşma olarak tanımlayan Mevlâna, ölüm gününe düağün günü anlamına gelen Şeb-i Aruz diyordu. Dostlarına ölümün arkasından ağlamamalarını vasiyet ediyordu.

konya-gezi-3.jpg

PRONTOTUR’UN TÜRK KÜLTÜR TURİZMİNE HİZMETİ


Prontur’un “Kalite Kültürümüzde Var” sloganıyla başlattığı yurtiçi kültür turlarında, Türkiye’nin eşsiz kültürü ve mimari eserleriyle En Muhteşem Türk Şehri” olarak tanınan Konya’yı tanıtıyor. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Selçukluların başkenti Konya’nın farklı yönlerini keşfetme imkânı sunuyor.
Türk-İslâm dünyasının farklı coğrafyalarından gelen bilim adamlarının buluştuğu ve döneminde “Dünyanın İlim ve Sanat Merkezi” sayılan Konya, Mevlâna Celaleddin Rumi, Nasreddin Hoca ve Yunus Emre ile kültürün başkentiydi.
Türkiye’nin bilinmeyen köşelerinin keşfedilmesi için Prontotur’un başlattığı turlarla gezenler tarihin bıraktığı izleri keşfediyor.

YARIN: GAZETECİLER KONYA’YI KEŞFE ÇIKTI

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.