• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 21 °C

Prof. Dr. Şimşek: Laodikya’da hayallerimiz için çalışıyoruz

Prof. Dr. Şimşek: Laodikya’da hayallerimiz için çalışıyoruz
Prof. Dr. Celal Şimşek, son yıllarda yapılan çalışmalarla ve bulunan değerli bilgilerle dikkat çekerek “Laodikya’da hayallerimizi gerçekleştirmek için azimle çalışıyoruz ve verim alıyoruz” dedi.

İSTANBUL, Laodikya Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Celal Şimşek, son yıllarda yapılan çalışmalarla ve bulunan değerli bilgilerle dikkat çekerek “Laodikya’da hayallerimizi gerçekleştirmek için azimle çalışıyoruz ve verim alıyoruz” dedi.

-laodikya-antik-kenti.jpg

LAODİKYA’NIN TARİHİ MÖ 5500’E KADAR UZANIYOR

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen söyleşide Laodikeia Antik Kenti’nin 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındığını söyleyen Prof. Dr. Celal Şimşek şunları anlattı: “Laodikya tekstili Fransa’daki bir mezar taşı üzerinde soyluluk ölçüsü olarak yer alan bir markaydı. Antik dünyada özellikle tekstil alanında bir marka olan Laodikeia günümüzde kültür turizminin ve inanç turizminin markası oluyor. Laodikya antik kenti 2003 yılından önce tanınmayan bir ören yeriydi. Her şeyden önce antik kaynaklar Laodikya’nın, M.Ö. 3. yüzyılın ortalarında kurulduğunu yazıyordu. Ama yaptığımız kazı çalışmalarıyla bugün Laodikya’nın MÖ 5500’e kadar uzandığını gördük”

laodikya-001.jpg

faruk-pekin-003.jpg

DENİZLİ’NİN GEÇMİŞİ LAODIKYA’DIR

TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkanı, kültür turizmi duayenlerinden Faruk Pekin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbette, Laodikya hakkında önemli bilgiler verildi. 
Prof. Dr. Celal Şimşek şöyle devam etti:
“Laodikya’nın bir Roma, bir Grek kenti değil, Anadolu insanının kurduğu bir şehir olduğunu ortaya koyduk. Arkeolojik çalışmalar geçmişle günümüz arasındaki bağlantıları gün ışığına çıkarmayı amaçlar. Yaptığımız çalışmalarla Denizli’nin ticaret ve sanayi kenti olmasının, binlerce yıl öncesine dayandığını ortaya koyduk. Buradan tekstil üretiminin tüm dünyaya ihraç edildiği, Büyük Menderes nehri kanalıyla denize ulaştırıldığı ortaya çıktı.
Aynı zamanda Laodikya antik kenti Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden biri. İncil’de 7. Kilise olarak geçen kent ilk kiliselerden birine ev sahipliği yapmıştır.

-laodikya-antik-kenti-002.jpg
10 YILDAN BERI 12 AY ÜZERINDEN ÇALIŞMA YAPILAN TEK KAZIDIR
Pamukkale Üniversitesi olarak yaptığımız Laodikya kazıları, 2009 yılı itibariyle 12 ay üzerinden kesintisiz çalışmaların devam ettiği, ülkemizdeki ilk kurumsal ve en büyük kazı alanıdır.

Bu doğrultuda amacımız Laodikya’nın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne eklenmesini sağlamaktır.

Kazmak kolay ama korumak zor. Bu yüzden en önem verdiğimiz şeylerden biri de ortaya çıkardıklarımızı korumak. Laodikya kazılarındaki felsefemiz kazılan yer ortaya çıkarılıp korumaya alınmadan başka bir yer kazılamaz.”

Şimşek, söyleşide sunumu sonrasında arkeoloji, tarih ve kültür meraklılarının sorularını yanıtlayarak sohbeti tamamladı.

faruk-pekin-005.jpg

PROF. DR. CELAL ŞIMŞEK KIMDIR?

1964 yılında, Denizli ili Çameli ilçesi, Gürsu Köyü’nde doğdu. Denizli Lisesi’nden mezun oldu. 1982-1986 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü’nde okudu. Yüksek lisans ve doktora çalışmasını Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Arkeoloji alanında yaptı. Yüksek Lisans tezi “Burdur Müzesi’nde Bulunan MÖ 4.yy’a Ait Kırmızı Figürlü Seramikler”, Doktora Tezi “Hierapolis Güney Nekropolü” üzerinedir. 1988-1997 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman ve Denizli müzelerinde arkeolog olarak çalıştı. 1998 yılında yardımcı doçent olarak Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümünü kurdu. 2002 yılında doçent, 2007 yılında profesör oldu. 2015 yılında Pamukkale Üniversitesi, Arkeoloji Enstitüsü’nü kurdu. Halen Pamukkale Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Arkeoloji Enstitüsü Müdürü’dür. 2003 yılından itibaren Laodikeia Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarına başkanlık yapmaktadır. Arkeoloji alanında çok sayıda araştırması ve yayını vardır.

Bu haber toplam 3876 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.