• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

Pide’nin Profesörü Tolga Kuru ‘Bafra Pide’yi dünyaya açıyor

Pide’nin Profesörü Tolga Kuru ‘Bafra Pide’yi dünyaya açıyor
Bafra Pide’yi Türkiye’nin markası haline getiren ve üniversitelerde ders vermeye başlayan Tolga Kuru’ya artık “Pide’nin Profesörü’ diyorlar.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye’ye “Bafra Pide” markasını tanıtan babası İsmet Coşkun Kuru’nun izinden giden Tolga Kuru, “Hedefimde Bafra Pide’yi dünya markası yapmak var” dedi. Bafra Pide’yi Türkiye’nin markası haline getiren ve üniversitelerde ders vermeye başlayan Tolga Kuru’ya artık “Pide’nin Profesörü’ diyorlar.
Hürriyet’in ünlü gumelerden oluşan jürisinin seçiminde İstanbul’un En İyi Pidecisi araştırmasında birinci olan Bafra Pide’nin Türkiye’nin markası haline geldiğini belirten Tolga Kuru, Guiness Rekorlar Kitabı’na girmek için Bağdat Caddesi’nde “Dünyanın En Uzun Bafra Pidesi’ni yapmaya hazırlanıyorum”şeklinde konuştu.

bafra-pide.JPG

BAFRA PİDE’NİN SIRRI

1960 yılında Bafra’da pazar günlerinin geleneği olan ev hanımlarının tepside hazırladıkları pideleri pişirmelerine yardımcı olarak pide işine başlayan baba İsmet Coskun Kuru 1980 yılında İstanbul’a göç ederek Kızıltoprak Tren İstasyonu yanında Bafra Pide adıyla ilk dükkanını açtı. Kısa sürede lezzetiyle herkesin ziyaret ettiği bir yer haline geldi. Baba vefat ettikten sonra Tolga Kuru Kozyatağı’nda, kardeşi Koray Kuru Bodrum Yalıkavak’ta açtıkları dükkanlarla ‘Bafra Pide’ markasını ve lezzetini yaşatıyorlar.
Bafra Pide’nin sırrının, babası İsmet Coşkun Kuru’nun ikinci kuşağı oluşturan çocuklarına işi sevdirmekten geçtiğini anlatan Tolga Kuru “Babam kardeşimle birlikte bizleri, 7-8 yaşlarımızda iken sabahın 4’ünde dükkana götürürdü. Hamur yoğurma ve pide pişirmeyi öğretirdi. Hatta bizim tezgaha yetişmemiz için ayaklarımız altına sandelye koyarlardı. Biz işi sevdik. Verdikleri harçlıkarda hoşumuza giderdi” dedi.

bafra-pide-003.jpg
bafra-pide-001.JPG

TURGUT ÖZAL TERCİH EDİNCE BAFRA PİDE’NİN KIYMETİNİ ANLADIM

Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümünü bitirdiğini ve yüksek lisans yapmayı düşündüğünü belirten Tolga Kuru, “Babam sağken rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal bile bizim pidemizi yerdi. Cumhurbaşkanının bile tercih ettiği pideyi yaptığımızı görünce işin değerini anladım ve baba mesleğini sürdürmeye karar verdim. Bir öğretmenim yabancı dil öğren, kitap oku, eğitimi ihmal etme demişti. Nasihatını dinledim ve Bafra Pide ile en lezzetli pideyi sunmaya başladım. “

bafra-pide-004.jpg
bafra-pide-003.JPG

‘PİDE PROFESÖRÜ’ DİYORLAR

Bafra Pide’nin Hüriyet gazetesinde birinci seçilmesiyle lezzet şöhretinin artmaya başladığını söyleyen Tolga Kuru şunları anlattı:“TV’lerde programlara çağrılıyorum. TRT ve Fox ta yayına çıktım. Bir programda ünlü uzun manken Çağla Şikel’in boyunu pide ile ölçtüm. Medeniyet, Altınbaş, Balıkesir ve Okan üniversitelerinde gastronomi konusunda eğitimler veriyorum. Beni ‘Pide Profesörü’ diye anmaya başladılar. Ana okullarında sağlıklı beslenme konusunda eğitimler veriyorum. Ayrıca gastronomi konusunda mahkemelere bilirkişi oldum.”

bafra-pide-006.jpg
bafra-pide-004.JPG

TÜRKİYE GIDA İLE DÜNYA MARKASI OLABİLİR

Türkiye’nin bereketli topraklarında yetiştirdiği ürünlerle harmanlanan yiyeceklerinin dünyada benzerinin bulunmadığını söyleyen Tolga Kuru “Türkiye iyi tanıtımla gıda ürünleri ve mutfağı ile dünya markası olabilir” dedi.
Herkesin dilene dolanan ‘Üç beyazdan uzak durun’ sözüne karşı olduğunu belirten Tolga Kuru, “Un ile yapılan pide üretiyoruz. Ama insan sağlığına aykırı değil sağlıklı beslenme için uygun olan 0.85 oranında esmer un kullanıyoruz. Pide üretiminde elastikiyeti olan ve sağlıklı undur. Aslında unda bulunan karbonhidrat beynin yakıtıdır” dedi.

bafra-pide.jpgbafra-pide-001.jpg

BAFRA PİDESİNİN ÖZÜNÜ BOZDULAR

Pidelerde kullandıkları malzemenin özel olduğunu ve lezzeti artırmak için babadan kalma usullerle devam ettiklerini söyleyen Tolga Kuru şöyle devam etti:
“Kapalı veya açık Bafra pidesi ince ve uzun veya yuvarlaktır. Ancak son dönemde Bafra’ya göçler pidenin özünü bozdu. Kayık pide yapılır oldu. Pide için aldığımız 1 kg kıymadan yağ ve jöle olmak üzere 350 gramını atıyorum. 650 gramını kullanıyorum. Ayrıca Trabzon tereyağını kullanıyorum. Peynirde ise üç karışım yapıyorum. Trabzon peyniri tuzu, Bafra peyniri yağı dengeliyor. Ezine peyniri ise akışganlığı sağlıyor. Bunlara yumurta ve maydanoz katınca lezzetine doyum olmuyor.

bafra-pide-002.jpgLEZZET DİYARI BAFRA
Bafra’nın yer aldığı Kızılırmak deltasının bereketli topraklara sahip olduğunu belirten Tolga Kuru, ailesinin Neyzen Tevfik’in şimdi baraj suları altında kalan Kolay Köyü’nden olduğunu söyledi. Dedesinin 1930’lu yıllarda Türkiye’nin ünlü Bafra tütünü üreticisi olduğunu anlatan Tolga Kuru Bafra’nın diğer lezzetlerini şöyle sıraladı: Nokul, su böreği, çırçır, yanıç, kömüş yoğurdu, siyah havyar, Bafra lokumu, keşkek, tandır, kavak inciri ve reçeli, bal kaymak dondurma

bafra-pide-005.jpg

Bu haber toplam 13669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.