• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

Özdilek Bursa'da ilk 10'da

Özdilek Bursa'da ilk 10'da
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da ‘İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

BURSA- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da gerçekleştirilen ‘İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Oda Merkez Binası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İbrahim Burkay, BTSO’nun en önemli saha çalışmalarından biri olan ‘250 Büyük Firma Araştırması’nın, firmaların 2013 yılı verileri doğrultusunda toplam net iç ve dış satış büyüklüklerine göre sonuçlandırıldığını ifade etti.  Burkay, söz konusu araştırmada firmalardan 2013 yılına ilişkin alınan; üretimden satışları, ihracatları, brüt katma değerleri, vergi öncesi dönem karları ile var ise zararları, net varlıkları, öz sermaye toplamları ve çalışan sayıları ile detaylı bir analiz yaptıklarını kaydetti. 

BURSA, DÜNYADAN HIZLI BÜYÜDÜ

2013 yılında dünya ekonomisinin yüzde 2,4 büyüdüğünü, Türkiye ekonomisinde ise büyüme hızının yüzde 4,1 olarak gerçekleştiğine işaret eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “Bursa ekonomisi geçen yıl yüzde 4,4 büyüyerek hem 2012 yılının hem de Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştır. Bursalı firmalarımızın ihracatı da 2013 yılında yüzde 7,9’luk artışla Türkiye ihracatına göre yüksek bir artış oranı yakalamıştır. Bursa’nın büyüme ve ihracattaki başarısı işsizlik rakamlarına da yansımıştır. Türkiye’de işsizlik oranı 2013 yılında yüzde 9,7’ye çıkarken Bursa’daki işsizlik oranı yüzde 6,6’ya düşmüştür” dedi.

CİROYA GÖRE İLK 10

Daha sonra 250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçlarını açıklayan Başkan Burkay, listeye bu yıl 33 yeni firmanın girdiğini söyledi. Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın ciro toplamlarının 2013 yılında 31 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, “Sektörlerin toplam ciroları incelendiğinde geçen yıla göre yüzde 2,4 artış olduğu görülmektedir. Otomotiv sektöründeki cirolar 2013 yılında  yüzde 11 artışla 15 milyar dolara ulaşırken, tekstil sektörünün cirosu ise 4 milyar doları aştı. Ciroya göre ilk 10 firma ise sırasıyla Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Karsan, Türk Prysmian, Korteks ve Özdilek’ten oluştu” diye konuştu.

 

4,5 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER

 

Ücretler, faiz ve kira gelirleri ile vergi öncesi kar rakamları toplamından oluşan katma değer rakamlarının özellikle Bursa ekonomisi için büyük önem taşıdığına dikkat çeken BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “2002 yılına kadar azalma eğiliminde olan brüt katma değer rakamları küçük dalgalanmalar ve 2009 krizinin etkisi dışında artış eğilimini sürdürmektedir. Katma değer rakamı 2013 yılında 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

125 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İlk 250 firmanın istihdam rakamları incelendiğinde tekstil sektöründeki düşüşün ve otomotiv sektöründeki artışın dikkat çektiğini belirten Başkan Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın 2013’te 125 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. İbrahim Burkay, “2013 yılında en fazla istihdam sağlayan firma TOFAŞ oldu.  OYAK RENAULT, BOSCH ve ÖZDİLEK de istihdamda TOFAŞ’I takip eden firmalar oldu” dedi.

“REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMALIYIZ”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, 2013 yılı Araştırma sonuçlarının sektörlerin performansının ekonomik büyüme ve mali istikrardan önemli ölçüde etkilendiğini belirterek, mali risklerin daha iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. İbrahim Burkay, “Orta ve uzun vadeli hedef sektörlerin rekabet gücünü artıracak yapısal önlemleri almak ve uygulamak olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“BURSA UZAY HAVACILIK VE SAVUNMA İLE RAYLI SİSTEMLERİN MERKEZİ OLMALI”

Bursa’nın uzun yıllardan bu yana Türkiye’nin Detroit’i olarak anıldığına işaret eden İbrahim Burkay, kentin Detroit’le aynı sonu paylaşmaması adına önümüzdeki 15-20 yılda uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemlerde de söz sahibi olması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi ile Raylı Sistemler Kümelenmesi’ni kurduklarını hatırlatan Burkay, “Otomotiv, makine ve teknik tekstilde faaliyet gösteren firmalarımızın farkındalıklarını artırmak istiyoruz” dedi. Türkiye’nin orta yüksek ve ileri teknolojideki üretimini ve ihracatını arttırması gerektiğini dile getiren Başkan Burkay, San Francisco modelinin Türkiye’de 1. Bölge şehirlerinde uygulanabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.