• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Ormana Dokumaları ev hanımlarıyla turizme kazandırıldı

Ormana Dokumaları ev hanımlarıyla turizme kazandırıldı
Ormana Belediyesi işbirliğiyle Ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açilan ''Ormana Dokuma Kursu” ile unutulmaya yüz tutulan dokumacılık yeniden hayat bularak turizme kazandırılıyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
İBRADI/ANTALYA - Antalya'nin Ibradi ilçesine bağlı Ormana Mahallesi'nde bundan 25 yil öncesine kadar her hatıllı taş evin altında bulunan dokuma atölyelerinin azalmasi üzerine bundan 6 yıl Önce Ibradi Kaymakamlığı, Ormana Belediyesi işbirliğiyle Ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açilan ''Ormana Dokuma Kursu” ile unutulmaya yüz tutulan dokumacılık yeniden hayat bularak turizme kazandırılıyor.

ormana-dokuma-.jpg300 YıLLıK GEÇMIŞI BULUNUYOR
Ibradi Belediyesi, İbradi'nin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında ''Üç Asırlık Ormana Alaca Dokumaları'' ismi ile turizme kazandırılıyor. Ormana Mahallesi sakinlerinden Ayhan Keskin, Ormana dokumalarının 300 yıllık geçmişi olduğunu Osmanli döneminde Ormana'da her evin altonda dokuma tezgahı bulunduğunu söyledi.

ormana-dokuma--001.jpg
ormana-dokuma--002.jpgormana-dokuma--004.jpg

EV HANIMLARINA GELİR
Keskin, “6 yıl önce Ormana'da yok olmaya yüz tutmuş dokumaları yeniden açılan Ormana Dokumalari Kursuyla tezgahlardan tıkırtı sesi yeniden duyulmaya başladı. 300 yıllık dokumalarımız yeniden hayat buldu. Ormanalı ev hanımları hatıllı taş evlerin alt katlarında tezgahlarda ormana dokumalarini Ormana'yı, Eynif Ovasi, ibradi Düğmeli Evler ile dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası’nı ziyarete gelen turistlere satarak aile bütçesine katki sağlıyor. Şimdi ev hanımlarımız dokumalarını Ormana'ya gelen turistlere satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Hem de 3 asırlık geleneğimizi yaşatmış oluyoruz ''dedi.

ormana-dokuma--003.jpgGELENEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ
Ormana dokuması yapan Sema Çevik, evinin altinda bulunan tezgahında Ormana dokuması yaptığını geçmişte İstanbul ve İzmir'de Ormana dokumalari diye isim yapmiş ürünleri bugün turizme kazandırmaya kazandırdıklarını belirten Çelik, ''Ormana dokumalarını turizme kazandırdığımız için çok mutluyuz. Hem geleneğimizi sürdürüyoruz. Hem de aile bütçesine katkı sağlıyoruz. Ormana dokumaları ebatlarına göre 50 ile 150 lira arasında değişiyor'' ifadesinde bulundu.

ormana-dokuma--005.jpg
ormana-dokuma--006.jpg
ormana-dokuma--007.jpg

Bu haber toplam 3210 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.