• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Okyanusun derinliğindeki ‘Kayıp Dünya’ keşfediliyor

Okyanusun derinliğindeki ‘Kayıp Dünya’ keşfediliyor
CSIRO araştırma gemisi ile yapılan bir haritalama çalışması, bir sualtı dünyası volkanlarını ortaya çıkardı.

TAZMANYA- Araştırmacılar Tazmanya kıyılarında deniz yaşamı ile dolu bir sualtı volkanik dünyasını keşfettiler. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (ANU) gelen bilim adamları geçtiğimiz günlerde, Tazmanya'nın 250 mil doğusunda bulunan sularda ayrıntılı deniz tabanı haritalandırması içeren 25 günlük bir araştırma gezisinde keşif yaptılar.

tazmanya.jpegAraştırmacı araştırma gemisi tarafından alınan haritalama, yaklaşık 16.400 fit derinlikte oturan bir volkanik deniz kayağı (su altı dağları) zincirini ortaya çıkardı; en yüksek zirvelerden bazıları, 10.000 metreye yakın yüksekliklere ulaştı.

tazmanya-001.jpegARAŞTIRMALAR, TAZMANYA KIYILARINDAN BIR DIZI SUALTI YANARDAĞI KEŞFETTI.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonunun Nezareti

Avustralya’nın doğal bilim ajansı Dr.Swara Martin, “Bu çok çeşitli bir manzaradır ve kuşkusuz göz kamaştırıcı bir deniz yaşamı dizisini destekleyen bir biyolojik ikram olacaktır” dedi.

Araştırmacılar, daha önce görülmeyen sualtı dünyasında "deniz yaşamı ile dolup taşıyorlar" diyerek, bir gün içinde 28 kambur balina görücüsüne işaret ederek, ertesi gün 60 ila 80 uzun kanatlı pilot balinaların ek gözlemlerini izlediler.

BALINALARIN ATLAMASININ GERÇEK NEDENLERI OLABILIR

Havada büyük bir balina görmenin yeterince şanslı olması, neden bunu yaptığını merak etmiş olmalı ve Avustralya'dan yeni bir araştırma, cevaba sahip olabilir.

Araştırmacılar, bölgeye göçmen hayvanlar için, özellikle sualtı yanardağlarını kendi yollarını bulmalarına yardımcı olmak için navigasyon noktaları olarak kullanabilecek balinalar için hayati bir duraklama noktası olabileceğine inanıyorlar.

Gemideki araştırmacılar ekibinin bir parçası olan Dr. Eric Woehler, “Bu deniz kayaları, kış yetiştiriciliğinden yaz yeme alanlarına geçerken gördüğümüz kambur balinalar için sualtı göç yolunda önemli bir tabela olarak hareket edebilir” dedi.

Balinalara ek olarak, araştırmacılar bölgeye akan çeşitli deniz kuşlarını da fark ettiler ve okyanus yüzeyinin hem altında hem de altındaki deniz yaşamı için bir sıcak yatak olduğuna inanıyorlar.

Araştırmacılar, zengin deniz canlıları dizisini belgelemek için derin deniz kameralarını kullanarak, Kasım ve Aralık'ta yeni keşfedilen "kayıp dünyayı" incelemeye devam etmeyi planlıyorlar.

Bu haber toplam 2453 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.