• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Varlıklı Avrupalı turistleri bekliyoruz

Varlıklı Avrupalı turistleri bekliyoruz
Her şey dahil sisteminde Antalya otellerinde kalanların ekonomiye katkıları sınırlı oluyor.

İSTANBUL- Dünya Gazetesi Yazarı Güngör Uras, Tevfik Güngör adıyla yazdığı yazısında varlıklı batılı turistlerdeki gerileme olduğunu belirtti. Güngör Uras’ın yazısı şöyle:

Yılın ilk turizm istatistikleri, Rus ziyaretçi sayısında artış başladığını ama varlıklı Batılı turist girişlerindeki gerilemenin devam ettiğini gösteriyor.

Bizim bekleyişimiz, varlıklı Batılı turistler. Çünkü her şey dahil sisteminde Antalya otellerinde kalanların ekonomiye katkıları sınırlı oluyor.

Bu yılın ilk yarısında, yabancı turist sayıları kadar yurt dışlında yaşayan Türklerin ziyaretlerinde de ciddi artış dikkati çekiyor.

Geçen yılın ilk 6 ayında 12.5 milyon turist ağırlamıştık. 8.9 milyar dolar turizm geliri elde etmiştik. Bu yılın ilk 6 ayında turist sayısı 13.7 milyona yükseldi ama turizm geliri 8.7 milyar dolara geriledi. Çünkü turist başı harcama 696 dolardan 611 dolara düştü.

Ağırladığımız turistlerin 11.4 milyonu yabancı ziyaretçiler. 2.2 milyonu ise, yurt dışında yaşayan Türkler. Yurt dışında yaşayan Türklerin kişi başı döviz harcamaları yabancıların harcamalarının üzerinde.

Turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’ini yabancı turistlerden, yüzde 20 dolayındaki kısmını Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışında yaşayan Türklerden elde ediyoruz.

Havaalanlarındaki yolcu trafiği, yabancı ziyaretçi sayısındaki artışı gösteriyor. Antalya hava alanının yılın ilk 6 ayındaki yolcu trafiği geçen yıl 3.9 milyona kadar gerilemişti. Bu yıl 5.9 milyon oldu.

Yılın ilk 6 ayında Antalya'ya geçen yıl sadece 1.8 milyon turist gelmişti. Bu yıl 2.8 milyon yabancı turist geldi. Ruslar 1.1 milyon ile ilk sırada.

Antalya için Ruslardan sonra Alman turistler de önemli. Yılın ilk yarısında Almanya’dan 645 bin turist geldi. Alman turist sayısında 2016'ya göre yüzde 24, 2015'e göre yüzde 46 oranında azalma var.

Benzer şekilde Hollanda'dan gelen turist sayısında yüzde 40 gerileme oldu. 58 bin turist geldi. İsveç'ten gelen turist sayısı yüzde 56, Norveç'ten gelen turist sayısı yüzde 53 azaldı.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB)’nin açıklamalarına göre; Ocak-Haziran dönemine kapsayan yılın ilk yarısında Türkiye genelinde otellerin doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50.8'den yüzde 53.3'e yükseldi. Ancak tellerin doluluk oranları yükselirken, oda başı gelirler 39.4 eurodan 32.7 euroya geriledi.

Türkiye, Haziran 2017'de oda başı gelire göre Avrupa ülkeleri arasında en ucuz oda fiyatı ile misafir ağırlayan ülke durumunda.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.