• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

TÜRSAB: UATP karşısında değiliz

TÜRSAB: UATP karşısında değiliz
TÜRSAB: TCC ve UATP için çözüm önerilireni bekliyoruz. Kolay Bilet, QuickRes, ve Troya'da GDS gelir kayıpları giderilmesi hakkaniyetli olacaktır

İSTANBUL- TÜRSAB, Türk havayolları’nın uygulamaya koyacağı TCC (Turkish Airlines Corporate Club) ve UATP (Universal Air Travel Plan) kart uygulamaları hakkında yaptığı açıklamada “UATP kartının karşısında değiliz” diyerek çözüm önerilerini tartışmaya açtıklarını bildirdi.

Açıklamada, “Acente hizmet bedellerinin bu karttan tahsil edilmesi ve GDS kanallarındaki teknik sorunlar çözülünceye kadar, alt yapısı kısmen tamamlanmış ve tamamlanma aşamasında olan Kolay Bilet, QuickRes, ve Troya kanallarından gerçekleşecek işlemlerde de GDS gelir kayıplarının giderilmesi hakkaniyetli olacaktır” denildi.
Ayrıca IATA nezdinde THY’nın ve TÜRSAB’ın IATA’ya başvurularının henüz sonuçlanmadığı belirtilerek “Türk Hava Yolları, yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde geliştirmeleri tamamlayıp sonuca ulaşmadan program hakkında Kurumsal müşterilere yönelik bir baskılama yapmamaktadır ‘denildi.

Açıklamada TCC ve UATP’nin THY’nin önemli miktarlarda yatırım yaptığı bir proje olduğu, THY’nin “Online sistemini” doğrudan kurumsal firmalara açmadığı ve programın uygulanmasında Acenta şartını koruduğu bildirildi. Ayrıca UATP Kartıyla, Acenta “Hizmet Bedellerini” de içine alacak şekilde tahsilat yapılması halinde bu sistemin özellikle kurumsal müşterilerine karşı üyelerimizi finans yükü açısından faydalı olacağı da çoğunluğun hemfikir olduğu anlatıldı.
Bu nedenle “Acentelerin olumsuz etkilenmemesi ve fayda sağlaması için, TCC programına bağlı UATP kartlarıyla hizmet bedeli içinde olacak şekilde tahsil edilmesine imkan verecek çözüm önerileri tartışmaya açılmıştır. TCC/UATP sisteminin, “Kolay Bilet” sistemi yanısıra Troya ve QuickRessistemleri üzerinden de yapılmasına imkan veren geliştirmeler test ediliyor ” denildi

TÜRSAB’tan yapılan açıklama şöyle:

Sayın Üyelerimiz,

Birliğimiz tarafından TCC (Turkish Airlines Corporate Club) ve UATP (Universal Air Travel Plan) kart uygulamaları hakkında yapılan bilgilendirme üyelerimizin dikkatine sunulmuştur.

TCC (Turkish Airlines Corporate Club) & UATP ( Universal Air Travel Plan) Kart Uygulamaları Hakkında Bilgilendirmedir;

1. TCC / UATP Projesi Türk Hava Yollarının özellikle uluslararası rekabetteki payını artırması yönünde önem verdiği ve üzerinde önemli miktarlarda yatırım yaptığı bir projedir.

2. TURSAB olarak projenin üyelerimizi de kapsaması ve üyelerimiz adına da fayda sağlayacak şekilde çözümler üretilmesi bu konudaki çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır.

3. Bu kapsamda yapılan görüşmeler sonucu, TCC Projesi bünyesinde, THY “Online sistemini” doğrudan kurumsal firmalara açmadığı ve programın uygulanmasında Acenta şartını koruduğu malumunuzdur. Yine bu çerçevede; UATP Kartıyla, Acenta “Hizmet Bedellerini” de içine alacak şekilde tahsilat yapılması halinde bu sistemin özellikle kurumsal müşterilerine karşı üyelerimizi finans yükü açısından faydalı olacağı da çoğunluğun hemfikir olduğu bir husustur.

4. Halihazırda sadece GDS kullanan üyelerimiz için, “Hizmet bedelinin UATP kart içinde tahsil edilememesi ve bunun yarattığı sıkıntılar”, bazı kesimlerce ifade edildiği gibi; ne Banka, ne GDS ne de THY altyapısından kaynaklı bir sorun değildir. Kaldı ki GDS lerde konun çözülmesi yönünde THY ile her türlü işbirliğine açık olduklarını da zaten beyan etmektedirler. Sorun; IATA/BSP Para transferleri ve ayrıştırmaları ile ilgili teknik altyapı ve mevzuatından kaynaklanmaktadır. Bu konu ile ilgili IATA nezdinde THY’nin girişimleri kadar TÜRSAB olarak bizlerin yaptığı girişimler de henüz sonuçlanmamıştır.

5. Ancak, bahse konu UATP projesinin uygulamaya geçmesiyle, TÜRSAB olarak üyelerimizin bundan olumsuz etkilenmemesi ve fayda sağlaması için, TCC programına bağlı UATP kartlarıyla hizmet bedeli içinde olacak şekilde tahsil edilmesine imkan verecek çözüm önerileri tartışmaya açılmıştır. Bu çerçevede üretilen çözümler arasında, THY’nin mevcut “kolay bilet” sistemi üzerinde TCC Programı çerçevesinde THY tarafından müşterilere Taahhüt edilen imkanları uygulayabilecek şekilde yapacağı geliştirmeler ile TCC Partner acentalara sağlaması önemli bir gelişme ve işbirliğidir.

6. UATP Programında, Kolay Bilet/Corporate Bilet sisteminin teknik olarak kullanılması imkanı yanında, özellikle bazı üyerimizin GDS lerde “segment” olarak sağladıkları avantajları kaybetmemesi için THY nezdinde bu konuda ayrı bir çözüm bulunulabileceği de ifade edilmiştir.

7. Bunun dışında; TCC/UATP sisteminin, “Kolay Bilet” sistemi yanısıra Troya ve QuickRessistemleri üzerinden de yapılmasına imkan veren geliştirmeler Türk Hava Yolları tarafından test edilmekte olup bu konudaki gelişmeler ayrıca duyurulacaktır.

8. Türk Hava Yolları, yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde geliştirmeleri tamamlayıp sonuca ulaşmadan program hakkında Kurumsal müşterilere yönelik bir baskılama yapmamaktadır. Keza partner acenta sözleşmelerinin imzalanması için de böyle bir baskı söz konusu değildir. Özetle; Türk Hava Yolları’nın daha büyük bir global oyuncu olabilmesi ve acentalarımızın finansal yükten kurtulması için “UATP” kartının karşısında değiliz. Ancak; Acente hizmet bedellerinin bu karttan tahsil edilmesi ve GDS kanallarındaki teknik sorunlar çözülünceye kadar, alt yapısı kısmen tamamlanmış ve tamamlanma aşamasında olan Kolay Bilet, QuickRes, ve Troya kanallarından gerçekleşecek işlemlerde de GDS gelir kayıplarının giderilmesi hakkaniyetli olacaktır.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.