• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Orhan Birdal THY yönetiminde

Orhan Birdal THY yönetiminde
Mehmet Büyükekşi’nin görevinden ayrılması ile boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Orhan Birdal’ın atanmasına karar verildiği bildirildi.

İSTANBUL- THY’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’nin görevinden ayrılması ile boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Orhan Birdal’ın atanmasına karar verildiği bildirildi.
Orhan Birdal daha önce DHMİ Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş daha sonra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına getirilmişti. Orhan Birdal’ın bu ikinci Türk Hava Yolları yönetim kurulu üyeliği oldu.

ORHAN BİRDAL KİMDİR ?

Orhan Birdal ( d. 1958, Kemah, Erzincan ) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

EĞITIM HAYATı
İlk, Orta ve Lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1980 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulundan mezun olan Orhan Birdal, 1990 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı.

KARIYERI
1976-1982 Yılları Arasında Türkiye Zirai Donatım Kurumu ve Özel sektörde çeşitli firmalarda çalıştı.
1982 Yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde Atatürk Havalimanı’nda Hava Trafik Kontrolörü olarak göreve başladı.
1990 Yılında Erzincan’da Hava Trafik Kontrolörü ve Havaalanı Müdürü olarak görev yaptı.
2000 Yılında Nevşehir Kapadokya Havalimanına Başmüdür olarak atanan Orhan Birdal, aynı yıl içerisinde Trabzon Havalimanında da Başmüdür olarak görev aldı.
2001-2002 Yıllarında İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Nevşehir Havalimanında Başmüdürlük yaptı.
2002 yılında DHMİ Genel Müdürlüğü İşletme Daire Başkanlığı görevine atandı.
2003 Yılında DHMİ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevine getirildi.
2007 Yılında DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve getirilen Orhan Birdal, 2015 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşavirliği görevine getirildi.
2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları A.O. Yönetim ve Denetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Bunun yanı sıra TOBB Havacılık Meclisinde Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.
TTNET ve Türk Telekom firmalarında Yönetim Ve Denetim Kurulu üyesi olarak görev aldı.
2015 Yılında görevinden istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 1. Bölge’den Milletvekili adayı oldu.

BAŞARıLAR
Havacılık sektöründe uzun yıllar yönetici olarak çalışan Orhan Birdal birçok başarılı projeye imza atmıştır. Bunlardan bazıları;

Dünyanın en büyük yap-işlet-devret (YİD) projesi olan Yeni İstanbul Havalimanı. Ayrıca Türkiye’de Havalimanlarında yapılan 17 adet Yap-İşlet-Devlet ve Kamu-Özel Sektör İşbirliği projelerinin her safhasında en üst düzeyde görev yapmıştır.
Yap İşlet Devret Projeleri birçok ülke tarafından model olarak alınarak uygulanmıştır.
Görevde bulunduğu süre boyunca, İç hat yolcu sayısı her yıl ortalama % 22 oranında büyüyerek, 12 yılın sonunda 9 katına çıktı.
2003 Yılında 26 olan Havalimanı sayısı 2014 yılı sonunda 53’e çıktı. Havalimanları yolcu kapasitesi 55 Milyon Yolcu/Yıl’Dan 248 Milyon Yolcu/yıl’ çıkartılmıştır.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi en çok kar eden ve devlete en çok vergi ödemesi yapan KİT’lerden (Kamu İktisadi Teşebbüsü) biri haline gelmiştir.
Türkiye’nin hava sahası modernize edilerek Avrupa standartlarının da üzerine çıkarılmıştır. Orhan Birdal, Türkiye’de yerli sivil uçak yapımı için oluşturulan komisyonda aktif görevler almıştır. Ayrıca 10. ve 11. Ulaştırma Şuralarında Havacılık sektörünün başkanlığını ve moderatörlüklerini üstlenmiştir.
TÜBİTAK İş birliği ile birçok AR-GE projesi hayata geçirilmiştir. Bunlardan bazıları;
Hava Trafik Kontrol Simülatörü
Hava Araci Takip Sistemi (Hats)
Kuş Radari Ar-Ge Projesi (Kuşrad)
Hava Trafik Kontrolörü Seçme Yazilimi (Konsey)
Fod Radari Ar-Ge Projesi
Ayrıca görev süresi boyunca 21 Havalimanı Yeşil Havalimanı, 35 Havalimanı ise Engelsiz Havalimanı ünvanına kavuştu.
Yurt içi ve yurt dışında çeşitli kuruluşlar tarafından Yılın Bürokratı, Yılın Kamu Kuruluşu ve Yılın Kamu Yöneticisi Gibi birçok ödüle layık görülmüştür.
2010 Yılı Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında bankacılık sektörünün yer aldığı ilk sıralarda Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü toplam 149 milyon 248 bin TL ile Kamu Kurumları arasında 7. sırada yer alarak gösterdiği olağanüstü performansı ile Ülke ekonomisine olan katkısını artırarak devem etmiştir.
2011 Yılında Merkezi İspanya Madrid’de bulunan Ticaret Liderleri Kulübü Seçim Komitesi, yapılan değerlendirmeler sonucunda bu yıl Hava Ulaştırma alanında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ni, 14.Uluslararası Ulaştırma Ödülü’ne (2011, Yeni Milenyum Ödülü) layık görmüştür.
2011 Yılında Ekovitrin Dergisi tarafından, her yıl düzenlenen “YILIN STARLARI” yarışması sonucu DHMİ Genel Müdürlüğü, diğer kamu kuruluşlarını geride bırakarak “YILIN KAMU KURULUŞU” seçilmiştir. Ayrıca 2012 yılında aynı dergi okuyucuları tarafından gönderilen 150 binin üzerinde oyla “Son 10 yılın Kamu Kuruluşu” seçilmiştir.
2013 Yılında 17 – 19 Kasım tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ve beş ayrı kıtadan katılımcı kuruluşlarını iştirak ettiği Toplam Kalite Yönetimi ana başlıklı toplantıya DHMİ Genel Müdürlüğü de katıldı. Toplantıda küresel anlamda kalite yönetimi yaklaşımları ele alındı.50’den fazla ülkeden 70’in üzerinde kuruluşun değerlendirmeye alındığı organizasyon sonucu ‘Toplam Kalite Yönetimi’ ödülünü almaya layık görüldü.
2013 Yılında Uluslararası aylık ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekovitrin’in 12’sini düzenlediği ‘Yılın Starları’ ödülleri sahiplerini buldu. 270.992 kişinin oy kullandığı ankette, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’a Yılın Bürokratı ödülü verildi.
2014 Yılında Türk Time Dergisi’nin “Yılın Hizmet Adamları” ödüllerinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal “Yılın Bürokratı” ödülüne layık görüldü.
2014 Yılında Genç Bürokrat Dergisi’nin “Yılın Bürokrat ve İdarecileri” ödül töreninde, “Yılın Bürokratı” ödülünü aldı.
2014 Yılında Uluslararası aylık ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekovitrin’in 13’üncüsünü düzenlediği ‘Yılın Starları’ ödülleri sahiplerini buldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’a Yılın Bürokratı ödülü verildi.

AirlineHaber

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.